Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Wykres żywotności migawki w 40D

Dopiero zaczyna

Domyślnie Wykres żywotności migawki w 40D

Szukając 40d natrafiłem na taką aukcję:

http://allegro.pl/canon-40d-zestaw-d...633143478.html

W samej aukcji zainteresował mnie nie aparat a ciekawy wykres zamieszczony w treści przez sprzedającego. Patrząc na obecną cene tego body można powiedzieć, że pomysł z pozytywnym zareklamowaniem niemałego przebiegu migawki działa, ale nie w tym rzecz. Ciekawi mnie za to pochodzenie tego wykresu i jego prawdziwość. Autor nie podał źródła tej grafiki, więc ciężko o weryfikację, choć moim zdaniem jego argumentacja jest całkiem sensowna. Większość wadliwych urządzeń psuje się po niedługim czasie użytkowania.

A co Wy forumowicze sądzicie o tym wykresie?

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowy Tomyśl
    Canon

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A więc jednak prawdziwy wykres. Kiepsko szukałem jednak. Dziękuje za źródło

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wynika z niego, że im większy przebieg migawki tym mniejsze szanse na to, że z następnym zdjęciem nie padnie.

No faktycznie odkrywcze...
    Podpisy kłamią

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

40stka miała ten problem z siadaniem migawek ok 20k klapnięć. 50d już nie.

Domyślnie

Inna sprawa, że od 40stki nie ważne czy na gwarancji, czy też nie, migawkę wymienią za darmo jak padnie przed zakładanym przebiegiem, więc dla mnie to średni argument .
    google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kanghoy Zobacz posta
    Inna sprawa, że od 40stki nie ważne czy na gwarancji, czy też nie, migawkę wymienią za darmo jak padnie przed zakładanym przebiegiem, więc dla mnie to średni argument .
    A z ciekawości zapytam gdzie takie info można przeczytać ?
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

A mi się wydaje, że sprzedający w aukcji nagiął nieco interpretację wykresu na swoje potrzeby. Kompletny wykres na stronie autora, pokazuje jednak, że prawdopodobieństwo padu migawki wzrasta z przebiegiem, tendencja jest wyraźna.
    Poza tym, na chłopski rozum, padnięte migawki trzeba by przecież liczyć narastająco, bo sprzęt, który padnie przy 10 tysiącach, dalej nie jest już brany pod uwagę, a sprzęt który wytrzyma te 10 tysięcy, można również wziąć pod uwagę kiedy wytrzyma kolejne 10 tysięcy.
    Weźmy na przykład pozycję z tabelki, dotyczącą aparatów z przebiegiem 18-27 tys. Proporcje na pierwszy rzut oka nie są złe. 45 aparatów ciągle hula, w 11 w tym własnie okresie migawka padła. Cztery razy więcej działających niż niedziałających. Dobry wynik. Ale popatrz w górę tabelki. Wcześniej padło już w sumie 56 migawek. To więcej, niż liczba działających aparatów z tym przebiegiem. Dolicz 11 z interesującego nas przedziału, i proporcje sprawny-niesprawny mają się jak 45-67. Gorzej niż chciałby sprzedający z aukcji. I niestety im niżej tabelki, tym proporcje te wyglądają mniej korzystnie, dla tych ciągle działających 40tek
    Pozdrówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OsMax Zobacz posta
    A z ciekawości zapytam gdzie takie info można przeczytać ?
    Zadzwoń do serwisu Canona/wpisz w wyszukiwarkę CB. Ile razy pojawia się taki post w moim stylu zaraz pojawia się to pytanie .
    google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Domyślnie

Pogubiłem się trochę w tych wykresach z ciekawości przejżałem wykres dla 5D i tam o ile dobrze zrozumiałem to migawka średnio pada po 146tyś jak wy myślicie?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów