To jakieś oszustwo. Pikseli jest o wiele za dużo, bo więcej niż w 40D, a 40D jest jak wiadomo nec plus ultra. Obiektywy się nie wyrabiają i koniec. Może do albumu OK, ale ja wiem , że tam czyha limit dyfrakcyjny i to mi nie pozwala patrzeć na te zdjęcia bez zgrozy. Jeszcze trochę pikseli i z kita będzie tylko czarna klatka bo się nie wyrobi. Praw fizyki Pan nie zmienisz.
Dobra, czas na łyżkę dziegciu.
Autofocus na bardzo jasnych szkłach (stałki) jest w 550d tak samo nieprzewidywalny, jak w 40d, 50d, 7d i oczywiście nowszych trzycyfrówkach (wystarczy zadać sobie nieco trudu i przeszukać net). I nie łudźcie się, że sprawę załatwiłaby mityczna mikroregulacja. To żaden systematyczny BF/FF, to po prostu wysoka (dla mnie zbyt), mało przewidywalna nietrafialność, oczywiście niezależna od używanego punktu AF. Sprawę ratuje ostrzenie na LV, z detekcją kontrastu - wolne, ale niezawodne.
Trochę nie wiem co z tym zrobić. Wysłałem na Żytnią, sugerując jednak pewną systematyczność (1% FF z 85/1.8 ) - aparat oczywiście wrócił jaki był. Nie wiem czy dla tych dwóch stałek nie ożywię trupka 20d, który oczywiście problemów nie ma. Albo moje stałki pójdą do ludzi z piątkami i jedynkami![]()
Entuzjastyczny Neofita
Jesteś w stanie poświęcić czułości 3200 i wyższe dla niezawodnego i szybkiego AF?
Panas ma puścić swoje 12-75mm f/2.8-3.3 IS
Wydaje mi się, że powoli dorastasz do m/43
Dziękuję... a i w Panasie to CDAF jest jednak mega szybkie
Dziękuję #2 i uważam, że mimo wszystko masz powody do radości![]()
Nie mam ideologicznych zahamowań przeciwko "bezlustrzankom". Proste podstawienie w miejsce kliszy matrycy światłoczułej to było od początku dla mnie rozwiązanie "po najmniejszej linii oporu".
Następny mój aparat pewnie będzie "złym"Marzę mówiąc szczerze o wkręceniu w niego swoich dotychczasowych obiektywów, bo to do nich (i techniki z nimi pracy) przywiązuje się najbardziej.
Wszystko wskazuje na to, że w zastosowaniach statyczno-portretowych, mam już "złego" (CDAF na LV)
Gdyby zależało mi tylko na AF - po prostu budowałbym na razie system na Nikonie. Bazę nawet mam. Ale to głupie przywiązanie do Canona...
Eh...
Doradziłbyś lepiej coś![]()
Entuzjastyczny Neofita
Fokus z jasnymi stałkami jest po prostu na granicy możliwości i działa prawie bez zarzutu tylko wyjątkowo. Nigdy lepszy nie był. Oczywiście jedynki mają AF (pod względem trafialności) "conieco" lepszy, ale do trafiania na 100% jest im bardzo, bardzo daleko. Elki mają na ogół lepszy AF.
Zależy to też (mocno) od egzemplarza obiektywu. Np. mój 85/1.8 trafia doskonale, ale 28/1.8 czasem nie. 50/1.4 jest pomiędzy, ale na ogół trafia. 70-200/4 IS trafia prawie zawsze, ale nie jest ani jasny ani stałka. Inni mają zupełnie inne doświadczenia.
Jaki zestaw obiektywów do 550d polecacie ? Zależy mi głównie na szerokim kącie + coś na portrety jasnego (może Samyang ?). Na obiektywy chcę wydać 3500-4500.
Witam, czy ktoś mial morze do czynienia z 550d w trybie video ??? da sie ustawiac przyslone ? migawke ? czy jest automat ? z tego co zauwazylem aliasing wystepuje ...
czy video rozni sie od 7d ? jesli ktos mial go w rece i mogl potestowac video bede wdzieczny
pozdrawiam