A tymczasem ciekawy nowy Rebel już jest
Znaczy 550d.
A tymczasem ciekawy nowy Rebel już jest
Znaczy 550d.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 08-02-2010 o 16:27 Powód: Automerged Doublepost
Tutaj więcej info: http://www.dpreview.com/news/1002/10...noneos550d.asp
Z informacji prasowej wynika:
Przegląd funkcji:
Londyn, Wielka Brytania, 8 lutego 2010 r. – Firma Canon przedstawiła dziś nowy aparat ze słynnej serii lustrzanek cyfrowych EOS — model EOS 550D.
EOS 550D definiuje na nowo rodzinę lustrzanek cyfrowych (DSLR) firmy Canon przeznaczoną dla klientów indywidualnych, oferując w kompaktowej i lekkiej obudowie technologie i funkcje kojarzące się z modelami półprofesjonalnymi. Dzięki nowoopracowanej, 18-megapikselowej matrycy APS-C CMOS połączonej z zaawansowanym procesorem obrazu DIGIC 4 i możliwością kręcenia filmów HD entuzjaści fotografii mogą być jeszcze bardziej kreatywni.
18-megapiskelowa matryca APS-C CMOS
Procesor DIGIC 4 o czułości ISO 100-6400 (rozszerzalnej do 12800)
Fotografowanie ciągłe z częstotliwością 3,7 klatki na sekundę
Nagrywanie filmów Full HD z ręcznym sterowaniem i możliwością wyboru częstotliwości rejestrowania klatek
Ekran LCD 3:2 Clear View o przekątnej 7,7 cm (3,0”) i rozdzielczości 1 040 000 punktów
System pomiarowy iFCL z 63-strefową, dwuwarstwową matrycą
Ekran Quick Control do szybkiej zmiany ustawień aparatu
Kompensacja ekspozycji w zakresie +/-5
Wybór maksymalnego progu automatycznego ustawiania czułości
Gniazdo zewnętrznego mikrofonu
Funkcja Movie Crop
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
No fajny. Filmy konfigurowalne, kompensacja ekspozycji +- 5EV - świat się wali, auto iso też coś się daje ustawić, da się podłączyć mikrofon. Wyglądałoby na to, że u Canona coś drgnęło, że dają takie ficzery w entry level
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dokładnie! Sam jestem trochę zaskoczony, sporo zmian! Najważniejsze teraz pytanie to jak wypadną testy matrycy. Bardzo możliwe, że będzie miała ograniczoną dynamikę tonalną w porównaniu do tej z 7D (tak samo jak było w 500D w stosunku do 50D).
PS: Chyba czas otworzyć wątek z cyklu co będzie w 60DJa stawiam na to, że to samo co w 50D + nowości z 500D... A może szybszy procesor i filmy 1080p60?
PS2: Jeszcze jeden ciekawy feature - możliwość sterowania z pilota bezprzewodowego RC-6. Mam nadzieję, że nie trzeba dokupić do tego gripa.
C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8
Myślę, że z faktu, iż 7d sprzedaje się jak ciepłe bułeczki (na świecie), wynika prosty wniosek, że ludzie wbrew opiniom dziennikarzy z pism uważających się za specjalistyczne, nie zwracają uwagi na rozdzielczość, dynamikę i inne takie tam czarnoksięskie zaklęcia. Właśnie dostali zapowiedź pojawienia się aparatu z niższej półki cenowej i gabarytowo-wagowej o podobnych możliwościach jak najlepiej sprzedający się obecnie aparat Canona. Rachunek jest prosty. Tańsza wersja będzie się sprzedawać lepiej.
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Kolejna pucha z napakowaną matrycą... Zamiast odświeżać lensy, to mamy co chwilę nową puchę w której właściwie jest to samo co w poprzedniej...
Co jak co, ale grip do tej puchy jest przekomiczny![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
podoba mi sie to, ze Canon mysli uzytkowo nad aparatami. te 18Mpix to obiektywnie rzecz biorac za duzo, ale marketingowo znakomite. a skoro juz maja matryce, to co maja jej nie pakowac.
aparat ma sporo nowosci ficzerowych i to jest wazne. pomiar: nowy. kompensacja ekspozycji do 5EV - znakomita sprawa. 1080 w 3 trybach predkosci, ekranik LCD z sensownymi proporcjami (wreszcie!!!), konfiguracja Auto-ISO (hell froze over!)...
cena poki co mordercza, ale jak to dojdzie do 700 EUR za kit... to zupelnie niezle...
osoby rozplakujace sie nad 18 Mpix... litosci. Sony w 12Mpix ma gorsza kaszane per-pixel a i tak sie sprzedaje![]()