dobre foto to nie żałuje miejsca na HDD, 1500 GB kosztuje juz 340 zł![]()
dobre foto to nie żałuje miejsca na HDD, 1500 GB kosztuje juz 340 zł![]()
Canon FF
ja zachowuje wywołanego JPG i do tego RAW, cały materiał się oddaje sobie zachowuje się tylko perełki wiec aż tak potwornie dużo miejsca nie potrzeba, nie mniej jednak dyski tak jak pisałem tanieją wiec to na chwile obecna nie jest aż takim problemem, problemem jest odpowiednie katalogowanie aby później doszukać się w tej masie zdjęć które są nam potrzebne
Canon FF
Po cholere Wam zdjecia 130MB lub jak kto woli o rozdzielczosci grubo powyzej 10Mpix trzymac na dysku ?
Czy naprawde wykorzystujecie to w praktyce czy idziecie z duchem czasu i lubujecie sie w ilosci megapixeli tak samo jak i producenci.
Mysle ze nie ma sansu trzymac i obrabiac plikow wiekszych jak ok 8mpix tylko po to by zrobic z tego odbitki 10x15 lub okazjonalnie 20x30 - szkoda tylko czasu na obrobke oraz miejsca na dysku.
panie 1 rawa to ja nie otwieram.... ale 100-200 na raz tak , gdybym mial po 1 obrabiac to umarl bym chyba z niewyspania ;]
no comment...
a powiedzcie mi cwaniaczki :-)
ilu z was woła rawy z różnym WB i maskuje potem w PS ?
jeśli to robicie to jaki to mniej więcej procent zdjęć ?
ja tam mam core2duo 2ghz 2 giga ramu i dyski segate baracuda 8 czy cos takiego. Obrabiam rawy z 5dmkII i problemow nie ma wiec nie wiem o co ten szum. Pewnie mozna kupic kompa za 5kzl i pewnie bym kupil jak by mi sie z kieszeni wysypowalo ale puki co nie narzekam na predkosc.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
Ja rawy obrabiam na laptopie kupionym rok temu za 1500zl i spokojnie daje rade.
michal_sokolowski wszystkie zdjęcia poza tymi zrobionymi w świetle dziennym czyli ~ 70 %