Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 27

Thread: Przesiadka z Nikon na Canon - adaptery

Default Przesiadka z Nikon na Canon - adaptery

Dzień dobry,

Jakiś czas temu (kilka miesięcy), pytałam Was o aparat odpowiedni do fotografii kulinarnej. Zastanawiałam się wtedy, czy wybrać system Canon czy Nikon i w sumie doradziliście mi pozostanie przy Nikonie. Rozważałam wtedy dwie opcje: Canona 60D lub Nikona D7000.

Od tej pory moja sytuacja nieco się zmieniła i jeszcze raz chciałabym prosić o poradę - mam nadzieję na tak samo dobrą radę jak wtedy.

Otóż od początku:
    Mój zestaw fotograficzny teraz to NIKON D50 plus Nikkor 35 f 1.8 oraz Nikkor Micro 60mm. 2.8 (z VR). Nikon D50 jest dość leciwym aparatem więc pomyślałam - czas na zmiany! Doradziliście mi wybor D7000.

1. W między czasie, kiedy mój sponsor w końcu się namyślił, że jednak potrzebuję tego aparatu (ah!) - dostanie Nikona D7000 zaczęło graniczyć z cudem. Z 3600 za body podrożał do 4400 (w ekstremalnych przypadkach do ponad 5000 - w Fotojoker w Krakowie). Do tego nie mogę dostać go od ręki - w większośći sklepów jest niedostępny - zostaje Allegro. Ja rozumiem, że Nikona zalało w Tajlandii i dolar poszedł w górę ale pomyślalam sobie - bez przesady, dlaczego mam płacić kilkaset złotych więcej!

2. W między czasie pomyślałam sobie, że oprócz fotografii chciałabym nakręcić kilka filmików kulinarnych - D50 nie daje takiej możliwośći. Canony zaś znane są z tego że pięknie filmują.

Sprawy wyglądają teraz tak:

Budżet: maksymalnie 4 tys.

Szkła: wyżej wymienione Nikkory - do fotografii kulinarnej potrzebuję jasnych szkieł. Z tych Nikkorów jestem zadowolona bardzo.

Zastanawiałam się nad Canonem EOS 600 D z kitowym obiektywem i adapterem do Nikkorów - czy gra jest warta świeczki? Czy są adaptery, które przenoszą AF? Bo, szczerze mówiąc, nigdy ręcznie nie ostrzyłam i trochę szkoda mi stracić AF w tych obiektywach. Czy adaper zachowuje też VR?

Ewentualnie pozostałe fundusze mogłabym przeznaczyć na jakieś jasne szkło i może z czasem wymienić szklarnię?

Druga opcja to Canon D60 - wtedy jednak nie zostanie wiele na ewentualną wymianę szkła etc.

Co sądzicie o takim pomyśle? Myślę, że teraz każdy aparat będzie wygodniejszy od D50 - pozostaje tylko kwestia obiektywów.

Będę wdzięczna za wszystkie uwagi.

Pozdrawiam,

Atria C.

ps. moja strona to Regulamin pkt 8.
    Last edited by janmar; 05-01-2012 at 11:10 PM.

Zasłużeni czornyj's Avatar

Kompletny nonsens. Weź Nikona D5100 - jest (delikatnie mówiąc) niegorszy od Canona 600D, nie będzie problemów z wykorzystaniem posiadanej (bardzo dobrej) optyki, a i kawał filmu można nakręcić.

gajowy akustyk's Avatar

mozesz sprzedac calosc i kupic pod obiektywy pod mocowanie Canona.
    z jednej strony sakramencko ostry Tamron 60/2 a z drugiej Canon 35/2 o jakosci optycznej porownywalnej z Nikkorem 35/1.8. finansowo to nawet powinno wyjsc w okolicach sprzedazy ww. dwoch Nikkorow.

co do korpusu - 600D jest dosc porownywalne pod wzgledem funkcjonalnym z D50, wiec jesli chcesz wyraznej poprawy to 60D warto przemyslec.

co do adapterow Nikkor->EOS - o ile wiem istnieja takie z przeniesieniem przeslony, ale nie wydaje mi sie, zeby istnialy takie z zachowaniem AF (moge sie mylic) a juz tym bardziej VR...
    www albo tez flickr

Nie ma takich adapterów, z tego co ja wiem, ale może niedoinformowany jestem. Z czysto logicznego punktu widzenia nie wydaje mi się to możliwe, bo pewnie protokoły komunikacji w Nikonie i Canonie są zastrzeżone patentami i siłą rzeczy inne, ale mogę się mylić.

Tylko nie D60, to zabytek teraz, i chyba w topicu "podejrzane aukcje na allegro" jest jedna aukcja D60 opisana i napisano nawet dlaczego nie warto go brać.
    Chyba, że na myśli miałaś 60D, ale to raczej niemożliwe, żeby 60D był tańszy od 600D.
    Ja bym doradził jednak, przełknięcie tej podwyżki i pozostanie przy Nikonie. Ewentualnie kupno używki, poczekanie jeszcze, jeżeli jest czym zdjęcia robić,bądź po prostu inny model.
    Last edited by Opa_Apo; 04-01-2012 at 10:49 PM.

Zasłużeni czornyj's Avatar

Ale po co? D5100 oferuje jakość D7000 w nieco bardziej amatorskim korpusie, w którym jednak będzie praktycznie wszystko, co przydatne w fotografii (oraz videografii) kulinarnej. Mz. zysk żaden, a tylko strata czasu.
    Last edited by czornyj; 04-01-2012 at 11:01 PM.

Uzależniony PawelB's Avatar

Przejściówka ze sterowaniem przysłoną choćby taka http://www.dfv.pl/wiadomosci/article...l?month=201007 , działanie AF i VR odpada.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Początki nałogu Bogdan56_Ch's Avatar

[QUOTE=Atria;1031078]Będę wdzięczna za wszystkie uwagi.

Pozdrawiam,

Atria C.

ps. moja strona to

Po co komplikować sobie życie sprzedażą i oczekiwaniem na kupujących. Obiektywy masz dobre, to tak jak radzą powyżej, kup Nikona 5100 lub podobnego. Masz robić zdjęcia a nie szpanować puszką.
    Last edited by janmar; 05-01-2012 at 11:27 PM.

Dziękuję za wszystkie uwagi,

Nie wiem o co chodzi z tym szpanowaniem puszką, mnie magnesowa obudowa nie kręci (chyba chodzi o obudowę?), zresztą i tak fotografuję w domu Na wypady zamierzałam sobie i tak zostawić D50, które jest lekkie i po prostu nie boję się go używać na mieście.

Zastanawialam się nad Canonem głównie z tego powodu, że koleżanki gorąco mi go polecały właśnie ze względu na robienie filmów - pewnie, gdyby nie irracjonalna podwyżka cen, kupiłabym to D7000.

Dziękuję Wam, jeszcze raz za uwagi - mam nadzieję, że uda mi się łatwo dostać D5100 - usiadłam jeszcze raz na spokojnie, przeczytałam specyfikacje i porównania (przyznam, że wcześniej sugerowałam się również opinią znajomych i nie brałam pod uwagę tego modelu).

Przyznam, że ja jestem taką troszkę heretyczką, bo moje serce nie jest ani za Nikonem ani za Canonem - po prostu chcę sobie robić zdjęcia. Teraz stwierdziłam, że przyszedł czas na coś nowego, bo D50 to jednak zacny, ale zabytek.

Fajnie, że są fora i że można się dopytać.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Quote Originally Posted by czornyj View Post
    Kompletny nonsens. Weź Nikona D5100 - jest (delikatnie mówiąc) niegorszy od Canona 600D, nie będzie problemów z wykorzystaniem posiadanej (bardzo dobrej) optyki, a i kawał filmu można nakręcić.
    Dziękuję za ten komentarz. Masz u mnie muffinka!
    Last edited by Atria; 04-01-2012 at 11:41 PM. Reason: Automerged Doublepost

Uzależniony

Quote Originally Posted by akustyk View Post
    co do adapterow Nikkor->EOS - o ile wiem istnieja takie z przeniesieniem przeslony, ale nie wydaje mi sie, zeby istnialy takie z zachowaniem AF (moge sie mylic) a juz tym bardziej VR...
    Dostępne, to są przejściówki, ale tylko i wyłącznie z regulacją przysłony. W dodatku w nikonie wymagane są soczewki w takich przejściówkach. Zakup tej z porządną soczewką może wiązać się ze sporymi kosztami. Nie powiem, że nie można. Na forum jest kilku kolegów, którzy ze swoimi puszkami wykorzystują kilka szkiełek znanych ze stajni N (np. 12-24/2.8).

Nikon wciąż nie stoi na tak wysokim poziomie jeżeli chodzi o film. Do amatorki wystarczy, a "alkoholi się nie miesza" albo filmy albo fotografia.

Quote Originally Posted by Bogdan56_Ch View Post
    Po co komplikować sobie życie sprzedażą i oczekiwaniem na kupujących. Obiektywy masz dobre, to tak jak radzą powyżej, kup Nikona 5100 lub podobnego. Masz robić zdjęcia a nie szpanować puszką.
    Mam pytanie do autorki. Czemu? Dlaczego chcesz zmieniać? Starość nie ma wpływu na obrazek generowany przez matrycę tylko na stan rzeczy aparatu. Jeżeli d50 wciąż działa poprawnie, to czy jest sens skoku na głęboką wodę?

Od kilku lat trzymam się zasady. Dopóki nie uzbieram szklarni, to mogę tylko marzyć o zmianie korpusu. Nie widzę sensu w przesiadce na inny korpus. Nawet inny system, toć to nie przyniesie Ci niczego dobrego.

Nikon wpuścił na rynek szkiełko 40/2.8 nie jest ono może tak poręczne jak pentaxowe 40mm, ale jest bardzo dobrym szkłem, które w canonie nie ma.

Przejrzyj swój system (nikon) pod kątem przyszłościowym. Jeśli już tak pieniądze świerzbią w kieszeni/torebce, to pomyśl nad zakupem D90 (kręci filmy).
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Quote Originally Posted by Darx View Post
    Dostępne, to są przejściówki, ale tylko i wyłącznie z regulacją przysłony. W dodatku w nikonie wymagane są soczewki w takich przejściówkach. Zakup tej z porządną soczewką może wiązać się ze sporymi kosztami. Nie powiem, że nie można. Na forum jest kilku kolegów, którzy ze swoimi puszkami wykorzystują kilka szkiełek znanych ze stajni N (np. 12-24/2.8).

Nikon wciąż nie stoi na tak wysokim poziomie jeżeli chodzi o film. Do amatorki wystarczy, a "alkoholi się nie miesza" albo filmy albo fotografia.

Mam pytanie do autorki. Czemu? Dlaczego chcesz zmieniać? Starość nie ma wpływu na obrazek generowany przez matrycę tylko na stan rzeczy aparatu. Jeżeli d50 wciąż działa poprawnie, to czy jest sens skoku na głęboką wodę?

Od kilku lat trzymam się zasady. Dopóki nie uzbieram szklarni, to mogę tylko marzyć o zmianie korpusu. Nie widzę sensu w przesiadce na inny korpus. Nawet inny system, toć to nie przyniesie Ci niczego dobrego.

Nikon wpuścił na rynek szkiełko 40/2.8 nie jest ono może tak poręczne jak pentaxowe 40mm, ale jest bardzo dobrym szkłem, które w canonie nie ma.

Przejrzyj swój system (nikon) pod kątem przyszłościowym. Jeśli już tak pieniądze świerzbią w kieszeni/torebce, to pomyśl nad zakupem D90 (kręci filmy).
    Jest kilka powodów

Główny to taki, że ten aparat dostanę jako prezent na zakończenie studiów. Jeśli można mieć coś nowego to dlaczego z tego nie skorzystać? Czasem po prostu można mieć ochotę na nową rzecz i nic w tym zdrożnego:-)

Inne powody (czyli dlaczego aparat a nie np. porządny rower lub weekend w spa - ale tego i tak bym nie dostała)

1. Nie chcę być zawodowym filmowcem ale miło byłoby mieć możliwość od czasu do czas uzrobienia krótkeigo filmu np. do wrzucenia na YT, nagrania dziecka etc. Od dłuższego czasu mi tego brakowało. Rodzice mają kamerę Panasonic (za niecałe 2tys) i powiem Wam, że w porównaniu z samplami z lustrzanki, jakość ich kamery nie jest porażająca. D 50 nie dawała mi takiej możliwości.

2. Niewiele z RAW dało się wyciągnąć.

3. ISO zaczyna się od 2oo do maksymalnie 1600 z czego przy 800 już dość ciężko.

4. Fizycznie zaczynają mi gumik odpadać

5. Chcę sobie popracować na lepszym sprzęcie, z dużym wizjerem, jasnym wyświetlaczem etc - skoro mogę, dlaczego nie?

Generalnie jestem zadowolona ze swoich obiektywów.. no, może kiedyś jakiś 1.4.. ale na tę chwilę lepszych mi nie potrzeba.

Wiecie, moja koleżanka robi zdjęcia pudełkiem od zapałek Pewnie można ale ja nie jestem zdolnym fotografem i mam nadzieję, że na nowym sprzęcie będzie mi się wygodniej i przyjemniej pracować

ps. nie chcę D90 - to jest jednak malutka różnica w cenie a jednak dość stary korpus - kilka lat w technologii robi swoje. Ze wszystkich recenzji czytanych w sieci oraz z opinii koleżanki i kolegi którzy mieli doszłam do wniosku, że skoro mam inwestować pieniądze (co prawda nie swoje) to chcę mieć coś w miare świeżego. To chyba naturalne. Nei wiem czy to skok na głęboką wodę - mam wrażenie, że aparaty robią się coraz łątwiejsze a nie trudniejsze w użyciu
    Last edited by Atria; 05-01-2012 at 12:12 AM.

Page 1 of 3 123 LastLast