Dzień dobry,
Jakiś czas temu (kilka miesięcy), pytałam Was o aparat odpowiedni do fotografii kulinarnej. Zastanawiałam się wtedy, czy wybrać system Canon czy Nikon i w sumie doradziliście mi pozostanie przy Nikonie. Rozważałam wtedy dwie opcje: Canona 60D lub Nikona D7000.
Od tej pory moja sytuacja nieco się zmieniła i jeszcze raz chciałabym prosić o poradę - mam nadzieję na tak samo dobrą radę jak wtedy.
Otóż od początku:
Mój zestaw fotograficzny teraz to NIKON D50 plus Nikkor 35 f 1.8 oraz Nikkor Micro 60mm. 2.8 (z VR). Nikon D50 jest dość leciwym aparatem więc pomyślałam - czas na zmiany! Doradziliście mi wybor D7000.
1. W między czasie, kiedy mój sponsor w końcu się namyślił, że jednak potrzebuję tego aparatu (ah!) - dostanie Nikona D7000 zaczęło graniczyć z cudem. Z 3600 za body podrożał do 4400 (w ekstremalnych przypadkach do ponad 5000 - w Fotojoker w Krakowie). Do tego nie mogę dostać go od ręki - w większośći sklepów jest niedostępny - zostaje Allegro. Ja rozumiem, że Nikona zalało w Tajlandii i dolar poszedł w górę ale pomyślalam sobie - bez przesady, dlaczego mam płacić kilkaset złotych więcej!
2. W między czasie pomyślałam sobie, że oprócz fotografii chciałabym nakręcić kilka filmików kulinarnych - D50 nie daje takiej możliwośći. Canony zaś znane są z tego że pięknie filmują.
Sprawy wyglądają teraz tak:
Budżet: maksymalnie 4 tys.
Szkła: wyżej wymienione Nikkory - do fotografii kulinarnej potrzebuję jasnych szkieł. Z tych Nikkorów jestem zadowolona bardzo.
Zastanawiałam się nad Canonem EOS 600 D z kitowym obiektywem i adapterem do Nikkorów - czy gra jest warta świeczki? Czy są adaptery, które przenoszą AF? Bo, szczerze mówiąc, nigdy ręcznie nie ostrzyłam i trochę szkoda mi stracić AF w tych obiektywach. Czy adaper zachowuje też VR?
Ewentualnie pozostałe fundusze mogłabym przeznaczyć na jakieś jasne szkło i może z czasem wymienić szklarnię?
Druga opcja to Canon D60 - wtedy jednak nie zostanie wiele na ewentualną wymianę szkła etc.
Co sądzicie o takim pomyśle? Myślę, że teraz każdy aparat będzie wygodniejszy od D50 - pozostaje tylko kwestia obiektywów.
Będę wdzięczna za wszystkie uwagi.
Pozdrawiam,
Atria C.
ps. moja strona to Regulamin pkt 8.