Strona 6 z 65 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli nie wydruki, to zeskalowane wgladowki wielkosci ekranowej. jakby nie kombinowal - rozmiar, ktory rownie dobrze z matrycy 6Mpix daje sie spokojnie uzyskac. naprawde.

target 550D to jest moja zona. ona po wakacjach zada ode mnie wywolania RAW-ow i zrzucenia ekranowych JPEG-ow na pendrive. potem siada, wybiera fotki do albumu, kaze je sobie zrobic na cito i potem sama w programie uklada taki album i go zamawia. wielkosc pojedynczego ujecia to maksymalnie 10x15, gdzieniegdzie calostronne to 30x20. jej 450D to jest, do tych zastosowan, az nadto. poniekad, fotki z mojego 5D od jej 450D odroznia w tym albumie tylko warsztat i starannosc wykonania (to juz po stronie obslugujacego puszke) a z lupka sa kompletnie nie do odroznienia.
    napisalem o swoim doswiadczeniu z 15 Mpx i 12Mpx, gdzie chocbys nie wiem jak kombinowal, przeliczal to zawsze jest wiecej szczegolow na zdjeciach tam gdzie wiecej Mpx, mam tu na mysli 50d i 5d i to z kazdym obiektywem.

Target takiego sprzetu w wielu krajach jest znacznie szerszy niz zwykli amatorzy jak Twoja żona, trzeba tez patrzec na mocno zaawansowanych amatorow aspirantow , a nawet "tanich, zawodowych" slubniakow itp., ktorych nie stac lub nie chca drozszych nowych puszek

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1foto Zobacz posta
    napisalem o swoim doswiadczeniu z 15 Mpx i 12Mpx, gdzie chocbys nie wiem jak kombinowal, przeliczal to zawsze jest wiecej szczegolow na zdjeciach tam gdzie wiecej Mpx, mam tu na mysli 50d i 5d i to z kazdym obiektywem.
    Dobrze zrozumiałem : 50D daje lepszy obrazek od 5D ???
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie w ta strone kombinujesz. tzn. masz racje, ze drobne poruszenia latwiej po zeskalowaniu ukryc, ale wielkosc poruszenia nie jest stala (w piksslach) na roznych matrycach. jest proporcjonalna do ruchu katowego/ortogonalnego i skaluje sie ze wzrostem matrycy. tzn. jesli sztywno polaczysz ze soba aparaty 6Mpix i 24Mpix (o jednakowej wielkosci fizycznej matrycy) to poruszenie z matrycy 6Mpix bedzie na matrycy 24Mpix dokladnie 2x wieksze pikselowo. i summa summarum nie ma miedzy nimi roznicy w wydruku.
    ale 6 Mpx nie zeskalujesz juz do wiekszego wydruku czyli nie zmniejszysz poruszenia, a z wieksza iloscia Mpx mozesz to zrobic czyli zmniejszysz poruszenie i uzyskasz ostrzejszy wydruk
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez greg7878 Zobacz posta
    Dobrze zrozumiałem : 50D daje lepszy obrazek od 5D ???
    nie, daje tylko wiecej szczegolow, wszystko inne jest znacznie lepsze w 5d
    Ostatnio edytowane przez 1foto ; 08-02-2010 o 18:21 Powód: Automerged Doublepost

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w zyciu. widze zdjecia z 5D i z 450D (oba po 12Mpix) i nie udowodnisz mi, ze ten crop ma chocby znikoma czesc tych szczegolow co 5D mkI. a 3Mpix wiecej w 50D nie zniweluje tej roznicy.

tu sa zdjecia z tego samego obiektywu z 5D i z 450D:
    http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akus...p/tam2875/JPG/
    jak one maja podobna ilosc szczegolow, to ja jestem ksiadz...

co to za obiektywy?

co do roznic w szczegolowosci miedy 15 Mpix a 18 Mpix w cropie... przy dobrym obiektywie - jest szansa. kluczowym pytaniem jest czy ta roznica jest warta dodatkowej kasy. moim zdaniem absolutnie nie.

Target takiego sprzetu w wielu krajach jest znacznie szerszy niz zwykli amatorzy jak Twoja żona, trzeba tez patrzec na mocno zaawansowanych amatorow aspirantow ,
    amator aspirant to po ang. prosumer i na ten rynek jest 50D.

a nawet "tanich, zawodowych" slubniakow itp., ktorych nie stac lub nie chca drozszych nowych puszek
    moim zdaniem, jesli ktos na fotografii zarabia, to kupuje sprzet wedlug potrzeb. a do klepania kotleta na pewno Rebel, ktory ma kompensacje blysku zakopana w menu aparatu i szerokie pola AF, jest daleki od idealu. a umowmy sie, zawodowy fotograf, ktory z fotografii sie utrzymuje, placi podatki i cholerny ZUS, powinien moc sobie pozwolic na sprzet lepszy niz Rebel.

a to ze w PL mnostwo takich zdjec klepie sie chalupniczo, za pieniadze niewystarczajace na prowadzenie dzialalnosci, to inne zagadnienie...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-02-2010 o 18:29
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

ale 6 Mpx nie zeskalujesz juz do wiekszego wydruku czyli nie zmniejszysz poruszenia, a z wieksza iloscia Mpx mozesz to zrobic czyli zmniejszysz poruszenie i uzyskasz ostrzejszy wydruk
    To się porobiło... to już więcej megapikseli działa nawet jak stabilizacja
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

w zyciu. widze zdjecia z 5D i z 450D (oba po 12Mpix) i nie udowodnisz mi, ze ten crop ma chocby znikoma czesc tych szczegolow co 5D mkI. a 3Mpix wiecej w 50D nie zniweluje tej roznicy.
    u mnie 3 Mpx robi roznice, nie jest to tez z pewnoscia przyrost szczegolow wprost proporcjonalny do przyrostu Mpx. Zgadzam sie tez z Toba w pelni ze 5D jest lepszy od 450D w szczegolach i innych parametrach rowniez. Zreszta 5D robi najostrzejsze (ostrzejsze niz 5dII) zdjecia jakie widzialem z cyfrowego Canona, co nie oznacza, ze ma najwiecej szczegolow.

co to za obiektywy?
    ze slabszych to np. 300 4 is, 50 1.4, a nawet 17-40, ktory mistrzem ostrosci nie jest
    Ostatnio edytowane przez 1foto ; 08-02-2010 o 18:40

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    To się porobiło... to już więcej megapikseli działa nawet jak stabilizacja
    u mnie 3 Mpx robi roznice, ...
    Marketing Canona rządzi
    ... nie od dziś !
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    /.../
    Z ręki ostrzyć nie zamierzam, a już na pewno nie przez wizjer.
    Co kto lubi, co kto lubi...
    A mi sie 550D podoba jako entry-level z wieloma fajnymi ficzerami.
    Jednak wbrew czcicielom pixeli nie podoba mi się 18Mpix w tym aparacie. Wyobrażacie sobie, jak by chodziło takie lustro z nowym procesorem i softem na wysokich ISO gdyby miało 12MPix?
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    ...Wyobrażacie sobie, jak by chodziło takie lustro z nowym procesorem i softem na wysokich ISO gdyby miało 12MPix?
    Na odbitkach generalnie tak samo...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg7878 Zobacz posta
    Marketing Canona rządzi
    ... nie od dziś !
    napisalem o tym co widze na zdjeciach, popracujesz troche tym sprzetem to tez zobaczysz, zreszta testy rozdzielczosci to potwierdzaja
    Ostatnio edytowane przez 1foto ; 08-02-2010 o 18:50

Strona 6 z 65 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów