Pokaż wyniki od 1 do 10 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli nie wydruki, to zeskalowane wgladowki wielkosci ekranowej. jakby nie kombinowal - rozmiar, ktory rownie dobrze z matrycy 6Mpix daje sie spokojnie uzyskac. naprawde.

target 550D to jest moja zona. ona po wakacjach zada ode mnie wywolania RAW-ow i zrzucenia ekranowych JPEG-ow na pendrive. potem siada, wybiera fotki do albumu, kaze je sobie zrobic na cito i potem sama w programie uklada taki album i go zamawia. wielkosc pojedynczego ujecia to maksymalnie 10x15, gdzieniegdzie calostronne to 30x20. jej 450D to jest, do tych zastosowan, az nadto. poniekad, fotki z mojego 5D od jej 450D odroznia w tym albumie tylko warsztat i starannosc wykonania (to juz po stronie obslugujacego puszke) a z lupka sa kompletnie nie do odroznienia.
    napisalem o swoim doswiadczeniu z 15 Mpx i 12Mpx, gdzie chocbys nie wiem jak kombinowal, przeliczal to zawsze jest wiecej szczegolow na zdjeciach tam gdzie wiecej Mpx, mam tu na mysli 50d i 5d i to z kazdym obiektywem.

Target takiego sprzetu w wielu krajach jest znacznie szerszy niz zwykli amatorzy jak Twoja żona, trzeba tez patrzec na mocno zaawansowanych amatorow aspirantow , a nawet "tanich, zawodowych" slubniakow itp., ktorych nie stac lub nie chca drozszych nowych puszek

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1foto Zobacz posta
    napisalem o swoim doswiadczeniu z 15 Mpx i 12Mpx, gdzie chocbys nie wiem jak kombinowal, przeliczal to zawsze jest wiecej szczegolow na zdjeciach tam gdzie wiecej Mpx, mam tu na mysli 50d i 5d i to z kazdym obiektywem.
    Dobrze zrozumiałem : 50D daje lepszy obrazek od 5D ???
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w zyciu. widze zdjecia z 5D i z 450D (oba po 12Mpix) i nie udowodnisz mi, ze ten crop ma chocby znikoma czesc tych szczegolow co 5D mkI. a 3Mpix wiecej w 50D nie zniweluje tej roznicy.

tu sa zdjecia z tego samego obiektywu z 5D i z 450D:
    http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akus...p/tam2875/JPG/
    jak one maja podobna ilosc szczegolow, to ja jestem ksiadz...

co to za obiektywy?

co do roznic w szczegolowosci miedy 15 Mpix a 18 Mpix w cropie... przy dobrym obiektywie - jest szansa. kluczowym pytaniem jest czy ta roznica jest warta dodatkowej kasy. moim zdaniem absolutnie nie.

Target takiego sprzetu w wielu krajach jest znacznie szerszy niz zwykli amatorzy jak Twoja żona, trzeba tez patrzec na mocno zaawansowanych amatorow aspirantow ,
    amator aspirant to po ang. prosumer i na ten rynek jest 50D.

a nawet "tanich, zawodowych" slubniakow itp., ktorych nie stac lub nie chca drozszych nowych puszek
    moim zdaniem, jesli ktos na fotografii zarabia, to kupuje sprzet wedlug potrzeb. a do klepania kotleta na pewno Rebel, ktory ma kompensacje blysku zakopana w menu aparatu i szerokie pola AF, jest daleki od idealu. a umowmy sie, zawodowy fotograf, ktory z fotografii sie utrzymuje, placi podatki i cholerny ZUS, powinien moc sobie pozwolic na sprzet lepszy niz Rebel.

a to ze w PL mnostwo takich zdjec klepie sie chalupniczo, za pieniadze niewystarczajace na prowadzenie dzialalnosci, to inne zagadnienie...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-02-2010 o 18:29
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów