Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 167

Wątek: 7D czy 1D MK II/1D Mk III

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Z baterią to chyba mówisz o markach pierwszych. Tam rzeczywiście aku pada co chwila. W dwójkach spokojnie można pracować. Na jednym ładowaniu w sezonie ślubnym obrabiam cały ślub z plenerem i aku jeszcze działa. Stawiam, że na jednym ładowaniu aku trzaska od 1000 do 1500 zdjęć. Mam zamienniki i oryginały - wada - waga aku, są duże i ciężkie.
    na ok. 2k mi styka jedna bateria, wiec tragicznie nie jest.... ale patrzac na wielkosc aku.....

ostatnio sam myslalem nad zamiana 1dmk2 na 7d, ale... bardzo malo sie zyska, a wiecej straci... a trzeba jeszcze za to doplacic
    1d to szybkosc, szybkosc i jeszcze raz szybkosc, co z tego, ze 7d rowniez osiaga 8fpsow (pomijam 0,5) skoro np. shutterlag to juz 2 rozne ligi?
    mnie w sumie caly czas ciekawi AF 7d.... mam na mysli np. reczna w hali z 700lx (f2.0, iso3200), 1d sobie radzi idealnie, xxD juz ma wielkie problemy

1dmk2 ma wady.... wolne oproznianie sie bufora i dosyc maly sam bufor (serie w rawach stanowia problem.... a czasami nawet w jpg), lcd jednak wiekszy sie przydaje... ciezko mi sprawdzic zdjecie pod katem ostrosci (ale tutaj prawie zawsze jest ostro )

glownym powodem odrzucenia 7d byla..... matryca aps-c, 135 stalaby sie za dluga + pozostalbym ponownie bez czegos szerokiego (najszerszym moim szklem jest 28mm)
    moze pod tym katem warto pokierowac przy wyborze puszki

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Andrus,

jak sobie radzisz z UWA na 1D, o ile potrzebujesz takich kątów?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Zablokowany

Domyślnie

Widzisz, zupełnie zapomniałem o lagu, który jest często kluczową sprawą.

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Jesli chodzi o wady 1D MKII to wg mnie ciężar baterii nie ma dużego znaczenia
    Ja bym wymienił tutaj zakres czułości EV AF - zamiast 0-18 mógłby być -0.5 - 18 oraz szumy na ISO3200, tez moglyby byc mniejsze.....ale to tylko moje subiektywne odczucia, nie ma idealnych korpusów Filmów nie kręci co prawda ale tak naprawdę wole przeglądać na kompie wykonane zdjęcia aniżeli filmy.

Z drugiej strony uważam, opierając sie na opiniach użytkowników, że 7D został dobrze dopracowany i stanowi naprawde ciekawą alternatywę.
    Szkoda ze Canon nie pomyślał o nowej matrycy tylko marketingowo upycha piksele:-(
    Dla moich potrzeb MKII w zupełności mi wystarcza, poczekam sobie na nową matryce, może długo oczekiwany 3D będzie tym "skokiem" technologicznym......

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Andrus,

jak sobie radzisz z UWA na 1D, o ile potrzebujesz takich kątów?
    ja akurat, przynajmniej do tej pory, nie potrzebowalem UWA, ostatnio zaczalem sie jednak rozgladac z ciekawosci i jakbym mial cos kupic to kierowalbym sie ku samyangowi 14mm 2.8, ktory ma byc na wiosne jak dobrze pamietam

Cytat Zamieszczone przez pawelloon Zobacz posta
    Jesli chodzi o wady 1D MKII to wg mnie ciężar baterii nie ma dużego znaczenia
    no ciezar nie ma ale jak sie popatrzy na wielkosc baterii 1dmk3 i na to ile on potrafi na niej zrobic zdjec.... :>

Ja bym wymienił tutaj zakres czułości EV AF - zamiast 0-18 mógłby być -0.5 - 18 oraz szumy na ISO3200, tez moglyby byc mniejsze.....ale to tylko moje subiektywne odczucia, nie ma idealnych korpusów
    hmm, no ja zwalalem na zakres czulosci AF moje problemy z xxD przy fotografowaniu recznej, ale z 1d jest juz prawie idealnie (1d mam juz prawie rok, wiec nie jest to pierwsze wrazenie ), ale jednak fakt - im wiekszy zakres tym lepiej :>
    no szumy to fakt chociaz nie jest tak strasznie, najczesciej wywalam tylko kolorowy szum, ostatnio dopiero lekko zaczalem odszumiac

Dla moich potrzeb MKII w zupełności mi wystarcza, poczekam sobie na nową matryce, może długo oczekiwany 3D będzie tym "skokiem" technologicznym......
    i to jest prawda, 1d2 oferuje bardzo duzo za swoja cene, a zeby otrzymac TROCHE wiecej trzeba zaplacic 2x wiecej,

przynajmniej jak dla mnie 1dmk3 to tylko mniejsze(?) szumy, normalny bufor i lcd, no i pare mniej waznych bajerow (1,5fpsa, bateria, joy) za ok. 4k wiecej :>

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrus Zobacz posta
    przynajmniej jak dla mnie 1dmk3 to tylko mniejsze(?) szumy, normalny bufor i lcd, no i pare mniej waznych bajerow (1,5fpsa, bateria, joy) za ok. 4k wiecej :>
    Nieraz mialem okazje porównania MKIII w warunkach bojowych z MKII i do tej pory mnie nie przekonał. Przeraża mnogość ustawień po których rozszyfrowaniu można, przynajmniej w sporcie, uzyskać żądane efekty. Kolega z Czestochowy, po fachu, testował MKIII na żużlu z 300/2.8....efekt- wrócił do MKII N, mimo że puszka spoza wadliwej serii była. Tak więc każdy kupuje i używa to na co ma ochotę, nie wypowiadam się na temat 7D bo go nie miałem w ręku a może i dobrze bo by mi się np. spodobał hehe
    Uważam że nie ma sensu spieranie sie który korpus lepszy i tak najważniejszy jest efekt zdjęciowy a tutaj przecież aparat wymaga sprawnej ręki operatora, czyż nie?
    Proponuję fotografować a nie przejmować się tym który korpus bardziej szumi...Z tym też można sobie poradzić jak pisał wcześniej kolega Andrus....;-)
    pozdr

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisv740 Zobacz posta
    spust jedynki (wiedziałem jak chodzi spust w eos3 a jak w 30d/50d i to jest zupełnie inna bajka)
    Co masz na myśli? Mam trójkę i 40D, miałem 30D - nie widzę między spustami tych puszek żadnej różnicy, o której warto wspominać.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Co masz na myśli? Mam trójkę i 40D, miałem 30D - nie widzę między spustami tych puszek żadnej różnicy, o której warto wspominać.
    mam eos3 do tej pory, 30d sprzedałem, został mi 50d....
    nie wiem jak ty, ale ja z zasady jestem przyzwyczajony do bezoporowego wyzwalania migawki w mojej yashica FR.
    w 30d miałem problem - zrywałem spust i miałem kupę poruszonych zdjęć...
    część muszę przyjąć na "klatę", część winy spada na zacinający się spust 30d - część - konstrukcja w serii xxd.

podobne wrażenia mam z użytkowanej 50-ki (d)!

nie wiem jak u ciebie jest w eos3, ale u mnie wyzwolenie przebiega dużo bardziej miękko niż w wymienionych aparatach - prawie jak w yashica.
    podobny komfort mam w 1dmkII.

miałem kiedyś w łąpkach inny model eos3 , i wiem jaka może być różnica - nic nie sugeruję, ale swoją trójkę kupowałem z duszą na ramieniu. po pierwszym doświadczeniu z eos3 byłem mu zdecydowanie przeciwny. teraz wiem,że był po prostu uszkodzony. na szczęście brat przyjechał z eos1 i sprawdziłem na "żywca" jak to jest w wyższej serii canona.

dodam tylko, że zazwyczaj spokojnie wyzwalam migawkę i uzyskuję nieporuszone zdjęcie przy 1/15-1/20 ze szkiełkiem 50mm. tak zawsze miełem w yashica. przy 30d była to wartość/szybkość po prostu nieosiągalna - poniżej 1/125 nie miałem co marzyć o ostrym zdjęciu "ot tak sobie" - musiałem "myśleć" przed naciśnięciem spustu.
    po "aneksji" 1dmkII znowu zapominam ,że operuję spustem - koncentruję się na zdjęciu...:cool:
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Coś już napisał Awatar wiktoch
    Miasto
    capital city

Domyślnie

na ok. 2k mi styka jedna bateria, wiec tragicznie nie jest (...)
    co fakt to fakt - bateria może i była wielka i ciężka ale można było dużo na niej pracować z tym, że 2k zdjęć to raczej pobożne życzenia niż rzeczywistość. bez problemu można było zrobić ok 1000 klatek - przynajmniej moim przypadku a pracowałem na 3 bateriach i każda z nich osiągała zbliżone wartości.

(...) 1d to szybkosc, szybkosc i jeszcze raz szybkosc (...)
    w porównaniu do 7d to żaden argument - fps są niemal identyczne.

np. reczna w hali z 700lx (f2.0, iso3200), 1d sobie radzi idealnie, xxD juz ma wielkie problemy
    wybacz ale iso 3200 z 1d mk2 było już malo akceptowalne. z reguły nie powinno się przekraczać iso 1000-1250 na tym body chyba że zdjęcia robisz wyłącznie do netu. Na iso 1600 matryca szumi już dosyć wyraźnie.

(...) 1dmk2 ma wady.... wolne oproznianie sie bufora i dosyc maly sam bufor (serie w rawach stanowia problem.... a czasami nawet w jpg), lcd jednak wiekszy sie przydaje... ciezko mi sprawdzic zdjecie pod katem ostrosci (...)
    dokładnie zgadzam się - np. podczas rajdu po wykonanej serii (niezależnie JPG czy RAW) na oczyszczenie bufora trzeba czekać chwilę co jest nieco denerwujące. do tego LCD wielkości prawie połowy LCD w 7d - to utrudnia pracę w terenie i ergonomię aparatu.

(...) glownym powodem odrzucenia 7d byla..... matryca aps-c, 135 stalaby sie za dluga
    no właśnie - a dla niektórych crop i dodatkowe mm są bezcenne

Cytat Zamieszczone przez krisv740 Zobacz posta
    w 30d miałem problem - zrywałem spust i miałem kupę poruszonych zdjęć...
    część muszę przyjąć na "klatę", część winy spada na zacinający się spust 30d - część - konstrukcja w serii xxd.
    to chyba Twoje osobiste odczucie i własne doświadczenia z jakiś egzemplarzem 30d bo regułą z pewnością to nie było. zarówno w 30d jak i 40d nie zauważyłem problemu "zacinającego się spustu" czy związanego z tym problemem poruszonych zdjęć..
    EOS 7D |EOS5| 580EX | 16-35/2.8 II L | 24-70/2.8 L | 70-200/2.8 L | 100 MACRO/2.8 IS L | EFS 10-22/3.5-4.5 | 50/1.4 | LOWEPRO NOVA 5 | MANFROTTO 055PROB 486RC2 804RC2 681B 234RC |

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktoch Zobacz posta
    co fakt to fakt - bateria może i była wielka i ciężka ale można było dużo na niej pracować z tym, że 2k zdjęć to raczej pobożne życzenia niż rzeczywistość. bez problemu można było zrobić ok 1000 klatek - przynajmniej moim przypadku a pracowałem na 3 bateriach i każda z nich osiągała zbliżone wartości.
    to moze ja mam jakis dziwny aparat, ale czasami podczas meczu pilki noznej potrafie 1k zdjec zrobic i bateria to mi wytrzymuje, a nie pada

w porównaniu do 7d to żaden argument - fps są niemal identyczne.
    fpsy tak, co zaznaczylem dalej ale shutterlag? dla mnie roznica miedzy 40, a 59ms jest ogromna (z tego co wygooglalem 7d ma taki jak xxD)
    i szczerze to ja dalej nie jestem przekonany co do tego, ze servo w 7d dorownuje temu z 1dmk2, uwierze pewnie dopiero jak zobacze...

wybacz ale iso 3200 z 1d mk2 było już malo akceptowalne. z reguły nie powinno się przekraczać iso 1000-1250 na tym body chyba że zdjęcia robisz wyłącznie do netu. Na iso 1600 matryca szumi już dosyć wyraźnie.
    ja akceptuje w 100% szum na iso1600, na iso3200 detal porownujac np. z 50d jest rewelacyjny, wiec mozna lekko odszumic i jest juz swietnie
    Ostatnio edytowane przez Andrus ; 25-11-2009 o 11:25

Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów