Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 167

Wątek: 7D czy 1D MK II/1D Mk III

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrus Zobacz posta
    ja akceptuje w 100% szum na iso1600, na iso3200 detal porownujac np. z 50d jest rewelacyjny, wiec mozna lekko odszumic i jest juz swietnie
    Dokładnie, szum na ISO3200 w MKII jest wyraźny aniżeli w xxD ale detale są dużo lepsze, wystarczy odszumić i zdjęcie nadaje sie do wykorzystania, natomiast w xxD foty z ISO3200 sa mniej zaszumione bo pojechane softem z aparatu (na jedno wychodzi tak naprawde) ale przy powiększeniu kaszka straszna, mało detali. Pracowałem na 50D wiec stad moja opinia.
    Robiłem test na ISo3200 i po odszumieniu foty z MKII prezentowały sie lepiej.

Co do AF nie zapominajmy ze to nie tylko fps ale jak wspomniał Andrus także shutterlag oraz algorytmy śledzenia. Tu uważam że jedynki właśnie z tego słyną a Canon nie strzeli sobie w kolano i nie będzie wyposażał body serii xxD w lepsze servo niż jest w 1D.........Stąd upychanie pikseli, możliwość nagrywania filmów, system czyszczenia matrycy, ISO do 12800 itd itd wszystko po to żeby marketingowo zwiększać wpływy na rynku fotograficznym...

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktoch Zobacz posta
    to chyba Twoje osobiste odczucie i własne doświadczenia z jakiś egzemplarzem 30d bo regułą z pewnością to nie było. zarówno w 30d jak i 40d nie zauważyłem problemu "zacinającego się spustu" czy związanego z tym problemem poruszonych zdjęć..
    dokładnie tak (jeśli chodzi o 30d) ! są to moje odczucia , bo innego człowieka odczuć, odczuć nie mogę.....
    wyraźnie napisałem,że mój miał techniczny (okresowy) problem ze spustem...
    co do połączenia, spust serii xxd i poruszonych zdjęć, to także mogę się wypowiadać z "własnego podwórka" - wiem jedno - ilość poruszonych zdjęć przy dłuższych czasach jest zdecydowanie mniejsza przy eos3/1dmkII niż z xxd.
    nie potrafię tego niczym innym wyjaśnić, niż odmiennym działaniem spustu migawki - technika (lub jej brak) raczej mi się nie zmienia po zmianie aparatu...
    i raz jeszcze dodam - Yashica FR bije na głowę wszystkie rodzaje spustów w canonach... - miękkość i perfekcja pracy jest rewelacyjna...
    a ja to po prostu lubię...:cool:
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

[QUOTE=pawelloon;734083]Dokładnie, szum na ISO3200 w MKII jest wyraźny aniżeli w xxD ale detale są dużo lepsze, wystarczy odszumić i zdjęcie nadaje sie do wykorzystania, natomiast w xxD foty z ISO3200 sa mniej zaszumione bo pojechane softem z aparatu (na jedno wychodzi tak naprawde) ale przy powiększeniu kaszka straszna, mało detali. Pracowałem na 50D wiec stad moja opinia.
    Robiłem test na ISo3200 i po odszumieniu foty z MKII prezentowały sie lepiej.
    QUOTE]

przecież 7d to nie xxd chyba że ja liczyć nie potrafię porównania fajne, odpowiedź prosta, trza zdjęcia robić a nie pieprzyć brednie o starociach kontra nowości, sorki za ogólnik w tej super konkretnej dyspucie
    Regulamin pkt 8.

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

przecież 7d to nie xxd chyba że ja liczyć nie potrafię
    Ha ha, no tak, masz racje

Tutaj dla przykładu fotka z MKII. ISO 1600 naprawde bardzo użyteczne, a detale lepsze niż w 50D....nie "jedzie" plastikiem

IS0 1600, 300mm, 1/800s, f/2.8

Coś już napisał Awatar krzysiek13
    Miasto
    Iława / Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelloon Zobacz posta
    Ha ha, no tak, masz racje

Tutaj dla przykładu fotka z MKII. ISO 1600 naprawde bardzo użyteczne, a detale lepsze niż w 50D....nie "jedzie" plastikiem

IS0 1600, 300mm, 1/800s, f/2.8
    Pawelloon zdradź w jakim programie odszumiasz foty, bo wyglądają rewelacyjnie. Mam od jakiegoś czasu 1D mk II n i cały czasu uczę się i szukam najlepszego sposobu na odszumianie fotek, a widzę, że Ty opanowałeś tą sztukę do perfekcji.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek13 Zobacz posta
    Pawelloon zdradź w jakim programie odszumiasz foty, bo wyglądają rewelacyjnie. Mam od jakiegoś czasu 1D mk II n i cały czasu uczę się i szukam najlepszego sposobu na odszumianie fotek, a widzę, że Ty opanowałeś tą sztukę do perfekcji.
    nie liczyl bym na zdradzenie tajnikow obrobki ;-) powiem tylko ze pliki do netu i do druku przygotowuje sie zupelnie inaczej

tu masz przyklad mojego ISO 2500 z 1D marka III, zdjecia sa w dodatku mocno kadrowane
    http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=123
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Tak naprawde to fotka jest delikatnie odszumiona
    Przy korzystaniu z wysokich czułości należy sie wystrzegać niedoświetleń a wręcz prześwietlać delikatnie zdjęcia. I będzie dobrze

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelloon Zobacz posta
    Przy korzystaniu z wysokich czułości należy sie wystrzegać niedoświetleń a wręcz prześwietlać delikatnie zdjęcia. I będzie dobrze
    Problemy zaczynają się jak balansujemy na granicy niedoświetlenia żeby w ogóle coś wyszło .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

Interesuje mnie 1 rzecz jeszcze, dlaczego tak malo lustrzanek cyfrowych jest na rynku wtornym, w zasadzie ten rynek nie istnieje. Np prawie w ogole nie ma 5D mk I wyglada to tak jakby ktos kupil takie pudlo i kurczowo sie go bedzie trzymal przez nastepne 10 lat.

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

brosna, bez przesady. Porównując sytuację z tym co było pół roku temu to jest potop 5d mkI. A co do trzymania się kurczowo 5d. Tak jest. Ja na swoje mam zapisy. Będę chciał sprzedać to znajomi mówią,że biorą w ciemno. Nie robię ślubów, zawsze pod daszkiem i to jak golf mkI. Afryka nie Afryka, piasek deszcze konstrukcja prosta to działa.

Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów