Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 167

Wątek: 7D czy 1D MK II/1D Mk III

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

ja podobnie jak himi jestem za 1dmkII i to nie z tego powodu,że w dziale sprzedam mam 1-kę "na wydaniu" .
    swoją drogą - himi - przepraszam , że nie podesłałem jpg z puszki, ale - sorry - nie miałem czasu. jeśli jesteś nadal zainteresowany - daj znać - ja nie lubię spamu wrzucać ludziom na skrzynkę...

co do zalet/wad 1dmkII i 7d...
    imho - 1dMKII jak dla mnie stanowi wejście w świat dobrego i powtarzalnego af, crop 1.3, jakości wykonania i możliwości konfiguracji sprzętu do własnych celów.
    7d jest naprawdę bardzo dobrą puszką, ale jeśli mogłem nabyć 1dmkII w cenie o połowę niższej niż 7d bez gripa - a mam dodatkowo drugą baterię i przebieg do "końca migawki" porównywalny z nowym 7d - to moje pytanie brzmi - dlaczego nie?!

7d kładzie "na łopaty" 1dmkII możliwościami matrycy (iso) sterowaniem lamp, crop 1.6,i jeśli kogoś to rajcuje LCD i filmami.
    jeśli wymienione elementy są dla kogoś ważne, to na pewno nie będzie zastanawiał się nad 1dmkII....!
    to chyba proste...

ja przedłożyłem 1dmkII nad 7d ze względu na super wykonane body, spust jedynki (wiedziałem jak chodzi spust w eos3 a jak w 30d/50d i to jest zupełnie inna bajka),af, brak kółka nastaw (ostatnio miałem z tym przeboje w holandii), możliwości konfiguracji body pod swoje potrzeby (personal function) i cenę!

zgadzam się z kolekcjoner co do iso w 1dmkII, ale ja w większości potrzebuję niskich iso, a dodatkowo jedna rzecz totalnie odrzuciła mnie od 7d - konieczność nabycia nowych (większych i szybszych) kart pamięci, co niekorzystnie odbiło by się na moim portfelu.
    1dmkII pozwala mi na rok/dwa zapomnieć o konieczności inwestycji w nowe,drogie karty pamięci, które to już niedługo zaczną tanieć a wówczas będę mógł ze spokojem dołączyć je do planowanego jednak 1dmkIV , który jeśli sprawdzi się w pierwszym roku eksploatacji przez fotografów na świecie, znajdzie zaciszne miejsce w mojej łapce i plecaku foto...

nie wiem jak to jest, ale seria 1, to jednak coś innego ....
    i nie mam tu na myśli budowania własnego ego....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dla "wrażliwych"....

dodam tylko ,że planowałem zakup 7d - jest to aparat prawie idealny dla mnie...
    i gdyby nie przedstawione wyżej zastrzeżenia (tj. karty, cena, koszt grip'a i dodatkowych 3 baterii, wielkość matrycy w pixlach) , to dzisiaj "cieszył bym się" z posiadana nowego body....

ech te koszty....
    i zdrowy rozsądek.. :sad:
    Ostatnio edytowane przez krisv740 ; 24-11-2009 o 11:21 Powód: Automerged Doublepost
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekaro Zobacz posta
    sam się ostatnio zastanawiałem nad 1D III - nie II, kosztuje tyle co 7D z gripem a jednak pewniejszy. był niedawno na allegro.
    To będzie wątek-hit niedługo - nowy 7D, czy używane 1D Mk III
    Cytat Zamieszczone przez brosna Zobacz posta
    Jest jeszcze 1 pudlo w cenie ciut wyzszej niz 7d. nikon d700 z pelna klatka, nie przepadam za nikonami, ale slyszalam ze teraz canon ma pozamiatane do nikona, jesli chodzi o nowe puszki.
    Jeśli trafi Ci się używany Mk III z pewnego źródła, to brałbym zamiast 7D, czy D700 Coś bym napisał więcej o D700, ale himi nie pozwala:
    Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Wolę na takie tematy rozmawiać z ludźmi, którzy na własnej skórze przekonali się o wadach i zaletach danego produktu.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Zablokowany

Domyślnie

Jeśli będziemy sprowadzać całą sprawę do ,,ego'' to ta rozmowa nie ma sensu. Dla mnie kupno starej jedynki to żadne realizacje egotyckich pragnień. To pójście na komromis między ficzerami i wodotryskami a statym rzęchem, który jest nie do zajechania. Trochę jak stare TDI 1,9 VW kontra nowe dizle kia z siedmioletnią gwarancją... Każdy kupi to co chce, ale nie mówimy, że ten co ma TDi łechce swoje ego (ja mam 1,9 TDI

Zablokowany

Domyślnie

Canon zrobilby furore wkladajac do tej nowe puszki matryce ze starej 5D. Bo nikt nie potrzebuje chyba wiecej do szczescia. Btw to 7d nie jest 100% uszczelnione?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Canon zrobilby furore wkladajac do tej nowe puszki matryce ze starej 5D. Bo nikt nie potrzebuje chyba wiecej do szczescia.
    I co by wtedy zrobili z pozostałymi puszkami?
    Btw to 7d nie jest 100% uszczelnione?
    Jest zabezpieczony przed złymi warunkami pogodowymi ale nie przed utopieniem. Co to znaczy 100% uszczelniony?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Canon zrobilby furore wkladajac do tej nowe puszki matryce ze starej 5D. Bo nikt nie potrzebuje chyba wiecej do szczescia. Btw to 7d nie jest 100% uszczelnione?
    Wtedy moje 70-200 mógłbym sobie włożyć w d.. i dołożyć do 300 lub 400 mm 2.8 :-P
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Bywalec

Domyślnie

Panowie (i Panie), zapominacie o jednym (dla mnie ważnym) szczególe, 1-ka to kloc, ma tyle dyskrecji ile słoń, natomiast 7-ka jest świetnym aparatem, małym i zgrabnym, nadającym się do wielu zadań, również w góry, również dla żony, żeby dziecku w przedszkolu zdjęcia porobiła, a i profi się nie zawiedzie. Na deszczu też sobie poradzi, a 1-ka zanurzona w wodzie - sorry - zamienia się natychmiast w jedynkowego trupa. Jeżeli ktoś jest 100-procentowym zawodowcem wybierze 1-kę (czyt.kupi nową, weźmie we leasing, dostanie z firmy), do innych nawet semi-profi celów wystarczy 7-ka.

Zablokowany

Domyślnie

Mówisz? Podoba mi się zwłaszcza stwierdzenie: ,,a 1-ka zanurzona w wodzie - sorry - zamienia się natychmiast w jedynkowego trupa''. Jest bardzo istotne. A 7d można przepłynąć jak batyskafem po dnie rowu mariańskiego...Ten wątek zbacza na lewe tory.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Moja opinia budzi twoje podejrzenia? W jakim zakresie? Nie mam już 1d2, więc nie będę oferował go w ,,giełdzie'' robiąc sobie teraz dobry PR produktowy. Nie jestem też pracownikiem firmy Canon. Dalej snuć podejrzeń - wybacz - nie potrtafię.

Peany - powiadasz, jakoś wyraźnie widzę w moich opiniach w tym wątku (obok argumentów ,,za'') każdorazowo podkreślałem też, iż 1d2 jest starym aparatem, który ma wady. Wydajesz się tego nie widzieć, bo ci do tezy nie pasuje. Ja ,,totalnie nie krytykuję'' 7d uważając go za nową konstrukcję z niepodważalnym ficzerem jakim jest HD. Nie zmienia to jednak mojej opinii, że ja to body widzę w segmencie xxd. I już zupełnie na koniec - przecież nie musisz mi wierzyć, ani nawet zwracać uwagi na moje posty. Ja nie wypowiadam się autorytatywnie na temat 7d, bo go nie mam - ty pewnie masz. Miałem, mam i pewnie będę miał jedynki. Mam więc myślę prawo zabrać głos w dyskusji, gdzie rozważane są wady i zalety 7d oraz właśnie 1d2. Wiem już co ciebie drażni.
    Chyba jednak nie, bo wziąłeś to zbyt osobiście - jeśli to tak zabrzmiało z mojej strony to mea culpa i przepraszam ale chodziło mi o coś innego .

O to mianowicie, że nie lubię i nie wierzę w opinie skrajne. Dla mnie takie potępianie jakiegoś sprzętu szczególnie jak się go samemu dobrze nie wypróbowało (tu pełna zgoda z tym co poniżej) jest projekcją własnych emocji w tym temacie niczym więcej.

Więc napiszę co mi doskwiera.
    Otóż nie specjalnie lubię rozbudowane wątki, gdzie głos zabierają osoby, które opiniując dany produkt (czy cokolwiek innego) opierają się na wyczytanych, zasłyszanych, czy powielanych opiniach. Wolę na takie tematy rozmawiać z ludźmi, którzy na własnej skórze przekonali się o wadach i zaletach danego produktu.
    Ależ tu pełna zgoda :-D.

W kwestii jedynki jeszcze z wad które mi się przypomniały to bateria dla mnie jej ładownie (niemal co chwilę - miałem tylko jedną która wytrzymywała chyba ok. 300 zdj) było upierdliwe.
    Co nie zmienia nadal faktu, że to body dla niektórych może mieć zalety jak choćby nie wymienione tu: wbudowany grip, duży jasny wizjer, drugi wyświetlacz funkcyjny, bardzo długa seria w raw-ach (w ''n"). No i najważniejsze - przelicznik ogniskowej 1.3 przy, którym np. mój 24-105 stał się dużo bardziej użytecznym (dla mnie) szkłem niż na cropie.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-11-2009 o 15:37
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

Z baterią to chyba mówisz o markach pierwszych. Tam rzeczywiście aku pada co chwila. W dwójkach spokojnie można pracować. Na jednym ładowaniu w sezonie ślubnym obrabiam cały ślub z plenerem i aku jeszcze działa. Stawiam, że na jednym ładowaniu aku trzaska od 1000 do 1500 zdjęć. Mam zamienniki i oryginały - wada - waga aku, są duże i ciężkie.

Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów