Strona 10 z 37 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 368

Wątek: EOS 7D - rewolucyjny, konfigurowalny system AF i jego problemy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    znow? jakto znow
    przeciez nierowny AF jest wyznacznikiem marki canon
    nie rozumiem tych watkow o AF tak jakby ludzie wczesniej nie wiedzieli ze moze byc z canonem roznie
    kazda marka ma rozne plusy i minusy, minusem canona od zawsze byl i dlugo bedzie AF kropka ktos chce minimalizowac problem to zostaje kupno eLek i serwis
    Nie no to wiemy, ale znów, to chodziło o wpadke z nowym AF-em 1D3 do której sie Canon przyznał w końcu.

Tu kolejny wątek o 7D, jak na krótką ogniskową, dobre szkło z pełnym USM-em i f/2.8 to słabo to wygląda, na 1.8, albo 1.4 byłaby pewnie masakra: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33607044
    Ostatnio edytowane przez arra ; 05-11-2009 o 20:24

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    ...na 1.8, albo 1.4 byłaby pewnie masakra: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33607044
    A na jakiej podstawie tak sądzisz ?
    Z tego testu wynika tylko to o czym uczymy w szkołach - że każda deregulacja wyregulowanego pogarsza efekt wyjściowy.
    Daj rocznemu dziecku ułożone puzzle i pozwól mu się pobawić. Jaką masz szansę że ułoży lepiej niż jest ? Żadnej. Czy to znaczy, że dziecko jest głupie ?
    Daj małpie rozrzucone puzzle. Jest niewielka szansa (ale jest) że ułoży poprawnie. Czy to podstawa aby sądzić, że małpa jest bardziej inteligentna ? To tylko świadczy, że nie dałeś dziecku szansy.

Dobra, bez filozofowania - test na powtarzalność ma sens tylko wówczas gdy po każdym strojeniu obiektyw jest rozstrajany.
    Jeśli ktoś natomiast musi robić sekwencję zdjęć ze stałym ustawieniem ostrości to przecież wystarczy ustawić spust tylko na pomiar a posłużyć się tylko raz niezależnym af-on. Jeśli af nie trafi mamy podstawę do uzasadnionych narzekań.
    Wiem, że to jakaś fatyga ale do piernika chyba można wymagać od siebie nieco więcej niż od aparatu.

Moim zdaniem ten test jest bez żadnego związku z problemami które zgłosił Adam
    Ostatnio edytowane przez andrzej3k ; 05-11-2009 o 23:55

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

witam wszystkich!
    az sie zarejestrowalem zeby sie dopisac.

7D mam od niecalego miesiaca, dystrybucja niemiecka. i af tez nie dziala jak powinien z 50 f1.8.
    co ciekawe na tamronie 17-50 f2.8 na 50mm przy f2.8 dziala prawie idealnie, a na canonie 50mm f1.8 przy f2.8 szaleje dosc powaznie...

wgralem nowy (dzisiejszy) firmware i dalej to samo

witam wszystkich!
    az sie zarejestrowalem zeby sie dopisac.

7D mam od niecalego miesiaca, dystrybucja niemiecka. i af tez nie dziala jak powinien z 50 f1.8.
    co ciekawe na tamronie 17-50 f2.8 na 50mm przy f2.8 dziala prawie idealnie, a na canonie 50mm f1.8 przy f2.8 szaleje dosc powaznie...

wgralem nowy (dzisiejszy) firmware i dalej to samo

Cytat Zamieszczone przez andrzej3k Zobacz posta
    Daj rocznemu dziecku ułożone puzzle i pozwól mu się pobawić. Jaką masz szansę że ułoży lepiej niż jest ? Żadnej. Czy to znaczy, że dziecko jest głupie ?
    Daj małpie rozrzucone puzzle. Jest niewielka szansa (ale jest) że ułoży poprawnie. Czy to podstawa aby sądzić, że małpa jest bardziej inteligentna ? To tylko świadczy, że nie dałeś dziecku szansy.
    tak sie niefortunnie sklada, ze "malpa" do pewnego wieku rozwija sie szybciej od dziecka i jest od niego inteligetniejsza (to tak w ramach ciekawostki ).
    Ostatnio edytowane przez MoVeR ; 06-11-2009 o 00:51

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A sprawdzałeś z innymi szkłami? Bo akurat ten 50/1.8 potrafi być kapryśny. I ciekawe jest dla mnie to, że im bardziej zaawansowany korpus tym może być gorzej. U mnie np. przy 350D jest praktycznie zawsze idealnie ale już na 40D bywa różnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie sprawdzalem, poniewaz sam nie posiadam zadnego szkla do canona, oba sa pozyczone, ale z tego co wiem, to na innych aparatach (nie 7d) dzialaja poprawnie.
    poza tym, nie tylko ja mam takie problemy z tym af i obiektywami z malym f.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej3k Zobacz posta
    Dobra, bez filozofowania - test na powtarzalność ma sens tylko wówczas gdy po każdym strojeniu obiektyw jest rozstrajany.
    Na jakiej podstawie tak sądzisz?

www.pbase.com/arra

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No właśnie na podstawie tego testu :-)
    Dobry af to taki, który trafia. Muszę mu zaufać. Ma trafić i koniec. Jaki jest sens - przy nie zmienionych warunkach ustawiania ostrości - pykania parę razy w spust ? Jeśli jednak jest sens to które pyknięcie ma być optymalne ?
    Taki af, zależny od mojego uznania że to pyknięcie to jest "to", jest dla mnie do bani.
    Ten test potwierdza tylko jedno - nie należy poprawiać ustawionego af. Jeśli było dobre to tylko się pogorszy. Jeśli było kiepskie to af jest do kitu.

Co innego jeśli robię ujęcie - trafiam. Robię inne ujecie (inny obiekt), potem powracam do poprzedniego i też powinienem trafić. Ale wówczas af robi swoją pracę czyli to czego nie zrobił autor testu - powinien ręcznie rozstroić af i ponownie sprawdzić strzał.
    Ostatnio edytowane przez andrzej3k ; 06-11-2009 o 11:55

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Arra, Optyczni też przeogniskowują: http://www.optyczne.pl/3.1-artyku%C5...biektywy_.html

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Dziwne jest to co mówicie, że może być to przyczyną błędnego zachowanie AF-a. Czy nie wydaje się to trochę dziwne. Ja bardzo często robie kilka fotek jego samego obiektu/osoby nie zmieniając odległości ostrzenia i nie wyobrażam sobie, abym musiał za każdym razem rozstrajać ostrość, aby uzyskać poprawne wyniki, zresztą zachowanie AF-a w 5D, czy Nikonach, które miałem przeczy tej tezie. Z punktu widzenia czujnika AF odległość się nie zmienia (zmierzona jest taka sama, w granicy precyzji), to do obiektywu powinien iść sygnał: ustaw na taką, a taką odległość, jak jest to ta sama wartość, obiektyw stoi nieruchomo. Co niby miało by dać rozstrajanie obiektywu w porównaniu do ponownego pomiaru bez?

Poprawnie działający AF to taki, który w granicy swojej precyzji, przy nie zmiennych warunkach, zawsze zmierzy tą samą odległość od obiektu, nie widze tu żadnego związku z rozstrajaniem obiektywu. No chyba, że filozofia w Canonie jest taka jak mówisz, jak jest ostro za pierwszym razem, a ktoś naciska jeszcze raz spust AF-a, to znaczy że chce mieć następne ujęcie nieostro, więc mu przestawimy ostrość, niech ma i co ciekawe potwierdzimy mu że jest ostro. A może to takie ukryty braketing AF-a?
    Ostatnio edytowane przez arra ; 06-11-2009 o 13:03

www.pbase.com/arra

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A może to takie ukryty braketing AF-a?
    Do makro idealne!

Co do "przeogniskowania": http://optyczne.pl też nie są precyzyjni. Czy np. po pomiarze ustawiają obiektyw zawsze w ustalonej pozycji np. (MFD czy INF) - chcąc np. ustalać warunki początkowe (inne w gruncie rzeczy dla każdego obiektywu i aparatu). Kto - poza tym - tak używa AF?
    Czy ustawiają w pozycji losowej - żeby zmniejszyć wpływ błędu systematycznego?

Zgadzam się też z tym, co piszą na forum DPR - testowanie AF aparatów w studiu, to tylko ta "mniejsza połowa" problemu:
    Static museum shots just don't cut it, and I can hardly remember the last time I've shot in a museum.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 10 z 37 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów