Ponieważ zaciekawił mnie ten sposób testowania aparatu, postanowiłem sam to zrobić ze swoim 7D i innymi puszkami (5D mrk II i 30D). Chciałem jeszcze dołączyć do tego 350D, ale póki co bateria ładuje się (aparat ostatnio sobie grzecznie spał). Całość przeprowadzałem z użyciem statywu i pilota. Niestety nie miałem dedykowanego do 30D, więc tam było odliczanie 10sekundowe. Zdjęcia w 7D robiłem bez podnoszenie lustra, a potem zrobiłem test z podniesionym. Efekt był porównywalny, więc zaniechałem dalszego podnoszenia. Używałem do testu obiektywu Canon 50mm f1.8 i 35L f1.4. Przysłony dla pierwszego to f1.8 i f2.8, dla drugiego - f1.4, f2.0 i f2.8.
Przy świetle dziennym wyszło mi, że podobnie jak na stronce, 7D ma problemy z powtarzalnością zdjęć jeśli chodzi o jakość. 5D mrk II poradził sobie bardzo dobrze. Zaniepokoiłem się.
Postanowiłem powtórzyć test z użyciem również 30D i z powodu braku dobrego już światła, doświetliłem całość lampkami.
Nie chodziło mi tu o szumy, czy szybkość działania AF, lecz o samą powtarzalność.
7D miał na cropie bardzo różną szczegółowość przy przysłonach f1.4 i f1.8. Przy f2.8 wyszło ok. 30D - również miał wyniki bardzo różne na najniższych wartościach przysłony, przy czym do tego należy dodać ogólnie gorszą jakość zdjęć. 5D mrk II z początku miał podobne wyniki co 7D, czyli różną szczegółowość i trochę wyprane detale. Zauważyłem jednak, że aparacik ustawiał sam ekspozycję na +1EV w czasie robienia zdjęcia. Postanowiłem zmniejszyć iso / czas, tak aby po wykonaniu EV było na 0EV. I tym razem wyniki były lepsze - powtarzalne przy przysłonie f1.8.
U mnie także kicha AF działa w cały świat raz ff raz bf. Czy wysłanie na Żytnią coś da? Może domagać się zamiany egzemplarza.
Canon 7D zakupiony w poniedziałek w EURO AGD Częstochowa nr ser 02301101.. używam szkła 24-105 L (wcześniej sprawdzone z 40D super ostrzyło)![]()
Pożyczyłem koledze body i on testował na 85 mm f/1.8 i stwierdził także dużo nieostrych zdjęć.
Dodam tylko, że i 350D ma też tendencję do takich zachowań przy przysłonie f1.8. Nie jest to więc przypadłość jedynie 7D, że się tak zachowuje.
Wow, dzięki wszystkim za odzew, testy, próby. Sam chwilowo nie mam czasu testować, ale powiem tylko tyle, że 50/1.8 nie jest głównym problemem, bo tak naprawdę już nie mam tego szkła (pozdrowienia dla Fatmana), ale choćby testowane 24/1.4, 50/1.2, 85/1.8, 135/2 - wszystkie są ewidentnie problematyczne na 7D, a już nawet na 400D nie, nie mówiąc o 5D2 czy 1Ds2. Pewnie już to mówiłem, no ale po prostu powtarzam.
Ponieważ nie wybieram się w najbliższym czasie do Warszawy, nie będę na Żytniej, a wolę nie wysyłać, bo też chciałbym pogadać więcej przy oddawaniu aparatu, może czegoś więcej będzie można się dowiedzieć. Czekam więc może ktoś wcześniej niż ja zawita na Żytnią i zda relację.
Zadziwiają mnie jednak niezwykle pochlebne recenzje DPR czy Roba Galbraitha. Szczególnie on mnie dziwi, bo jechał przecież długie miesiące po 1D3. Ech... Przygnębia mnie też to, że mimo bycia Canoniarzem od lat, biorąc Fatmana D90 z 50/1.4 lub 35/1.8 mamy 100% trafień tych samych scen/obiektów/ujęć w bezpośrednich testach kontra 7D.
Gdzieś wyczytałem, że w 7D jest tak jak w serii "1" oddzielny procek od AF - podejrzewam, że jest programowalny/ustawialny, więc może serwis już coś wie, ale jakoś dziwnie nikt nigdzie nie ma tam znajomychwystarczyłby jeden uszczęśliwiający wszystkich przeciek, że Canon rozesłał do autoryzowanych serwisów instrukcję kalibracji systemu AF... Ech marzenia.
[/I]Zamieszczone przez adamkozlowski79;
[I
Fajnie piszesz i z sensem, lubię czytać takie wywazone opinie ludzi, którzy coś wiedzą z autopsji a nie z testów innych, na zasadzie "...a kolega kolegi itp....). Tez mam nadzieję, ża wpadka z AF da się łatwo naprawić, bo marzy mi sie ten aparacik, jako milośnikowi "ptasiej foto".
Pozdrawiam Darek
D90 i 100% trafień - aparat super, żadnych problemów z użytkowaniem. Proszę poszukać na Nikon Forum.
Najciekawsze jest to, że przed chwilą zrobiłem kolejną próbą, tym razem bardziej dopracowując ustawienie statywu, zakrywając lampkę (błyskającą w czasie robienia zdjęć) i wyniki są dużo ciekawsze. Może dwa ujęcia na ponad 20 wyszło poza GO. Jak dla mnie wynik 90% jest do przyjęcia...