To ja sam sobie odpiszę, bo nie doczekałem się odpowiedzi, a myślę, że innym przyda się sprostowanie tej informacji.
Otóż tryb XP mode, to nic innego jak uruchomienie zwykłego XP w maszynie wirtualnej. W maszynie wirtualnej można uruchomić każdy rodzaj systemu, bez względu na system bazowy. Na 64 bitowym Windows (czy Linux) można uruchomić 32 bitowy system, np XP (czy 32 bitowy Linux).
Co więcej, na 32 bitowym systemie, można w maszynie wirtualnej odpalić system 64 bitowy, o ile hardware na to pozwala (procek musi obsługiwać systemy 64 bitowe) i oprogramowanie do wirtualizacji (nie każde to potrafią, ale są takie, co potrafią).
W takim razie jeszcze raz zapytam, czemu kompatybilność wsteczna w XP mode ma być równa zeru na 64 bitowym Win 7, skoro ten XP to najprawdziwszy 32 bitowy XP uruchomiony w maszynie wirtualnej?
Jedynym istotnym ograniczeniem dla maszyny wirtualnej, jest mocny sprzęt, który pociągnie zarówno Win 7 jak i jednocześnie XP. Wielordzeniowy procek i 4 GB ramu lub więcej, załatwiają sprawę.