Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dani182 Zobacz posta
    Czy to zdjęcie było robione na krecie?(tak przy okazji pytam)
    Nie w Chorwacji ;-)

Wracając do tematu. <krzychu> Powiedzmy że kalibruję monitor przy pomocy specjalisty z kalibratorem. Jak w takim razie mogę teraz przygotować zdjęcia do druku? To co przygotowałem z AL i widzę na monitorze będzie się różniło z tym co dostanę na papierze. I tu musi się pojawić jakaś prosta odpowiedź jak sobie z tym radzicie?

Ja nie mam dobrego pomysłu Jedyny to taki że po kalibracji monitora obrobię fotkę tak by wyglądała naturalnie i naświetle w labie. Potem porównam to co dostałem z tym co mam na monitorze. Jeśli będzie trzeba to "zepsuje" AL-em by zdjęcie na monitorze wyglądało tak jak to na papierze i to co zrobiłem zapisze jako presets w lightroom. Potem będę robił fotki tak by dobrze wyglądały na moim skalibrowanym monitorku, a do zdjęć które będę eksportował do druku dodam wcześniej zapisany presets.

Sam nie wiem czy to dobry pomysł i czy czegoś nie pomieszałem Jakoś brak mi wyobraźni w tym temacie.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta

Wracając do tematu. <krzychu> Powiedzmy że kalibruję monitor przy pomocy specjalisty z kalibratorem. Jak w takim razie mogę teraz przygotować zdjęcia do druku? To co przygotowałem z AL i widzę na monitorze będzie się różniło z tym co dostanę na papierze. I tu musi się pojawić jakaś prosta odpowiedź jak sobie z tym radzicie?
    Osobiście korzystałem w labu który w miare regularnie tworzył i publikował profile swoich urządzeń (i nie były to profile "generic" dla Frontiera co wiele labów potrafi robić). Oprócz tego drukuje sam na drukarce z oprofilowanym zestawem tusz / papier.

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    Ja nie mam dobrego pomysłu Jedyny to taki że po kalibracji monitora obrobię fotkę tak by wyglądała naturalnie i naświetle w labie. Potem porównam to co dostałem z tym co mam na monitorze. Jeśli będzie trzeba to "zepsuje" AL-em by zdjęcie na monitorze wyglądało tak jak to na papierze i to co zrobiłem zapisze jako presets w lightroom. Potem będę robił fotki tak by dobrze wyglądały na moim skalibrowanym monitorku, a do zdjęć które będę eksportował do druku dodam wcześniej zapisany presets.

Sam nie wiem czy to dobry pomysł i czy czegoś nie pomieszałem Jakoś brak mi wyobraźni w tym temacie.
    Pomysł jest - to coś w rodzaju proofa... Jak dla mnie - zmień lab (ewentualnie spytaj czy nie mają profilu ?)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uprawnienia umieszczania postów