Strona 161 z 378 PierwszyPierwszy ... 61111151159160161162163171211261 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 601 do 1 610 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Na moim, skalibrowanym (EFI ES-1000) przed dwoma tygodniami Fujitsu-Siemens T17-1 zdjęcia z postu #4 w linku, wygladają trochę jak screenshoty z gry FPS. Jeśli taki miał być efekt, to są bardzo ładne.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Na moim, skalibrowanym (EFI ES-1000) przed dwoma tygodniami Fujitsu-Siemens T17-1 zdjęcia z postu #4 w linku, wygladają trochę jak screenshoty z gry FPS. Jeśli taki miał być efekt, to są bardzo ładne.
    O to mi właśnie chodziło. Czyli co? Może to jednak ten nowy monitor sztucznie podnosi kontrast i mój jest całkiem dobry?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    O to mi właśnie chodziło. Czyli co? Może to jednak ten nowy monitor sztucznie podnosi kontrast i mój jest całkiem dobry?
    Najprędzej świeci za mocno (ma ustawioną zbyt wysoką jaskrawość).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Czyli co? Może to jednak ten nowy monitor sztucznie podnosi kontrast i mój jest całkiem dobry?
    Generalnie, wszystkie telewizory i monitory, jakie widziałem w tzw. ekonomicznym przedziale cenowym miały błedy w ustawieniach obrazu. Od tych mniejszych, jak właśnie jasnośc, kontrast, nasycenie barw, az do poważnych zniekształceń samego obrazu. Wszystko zależy od tego, czy "pan Zenek" w fabryce miał akurat więcej lub mniej chęci, by dobrze ustawić obraz monitora, schodzącego z taśmy produkcyjnej.
    Nie sugerowałbym się wogóle tym, że "monitor jest nowy więc wyświetla prawidłowo".
    Polecam swojemu monitorowi zrobić kalibrację, jakimkolwiek kalibratorem.
    Można równiez sobie posprawdzać czy obraz jest prosty, drukując dobrej jakości siatkę na przezroczystej folii i porównać z wyświetlającymi się liniami, generowanymi np. przez program Nokia Monitor Test
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dzięki wszystkim za rady. Mam jednak pytanie w kwestii tego nieszczęsnego DVI - słyszałem, że daje znacznie lepszą jakość obrazu niż D-Sub. I nie wiem, czy warto kupować kalibrator do starszego monitora bez cyfrowego złącza?

I jeżeli kalibrator, to jaki?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

I tu pojawia się moje pytanie: czy to kwestia jakości matrycy mojego monitora (jest znaaacznie mniej kontrastowy), czy braku złącza DVI? I czy ewentualna kalibracja by mi pomogła?
    Pański monitor nie ma matrycy. To po pierwsze. Obecność lub nie złącza DVI nic nie zmienia. Kalibracja na saturację nic nie pomoże, bo to jest zależne od emisji dział elektronowych, które we współczesnych monitorach CRT ledwo pierdzą zamiast porządnie bombardować luminofor.

Dzięki wszystkim za rady. Mam jednak pytanie w kwestii tego nieszczęsnego DVI - słyszałem, że daje znacznie lepszą jakość obrazu niż D-Sub. I nie wiem, czy warto kupować kalibrator do starszego monitora bez cyfrowego złącza?

I jeżeli kalibrator, to jaki?
    DVI jest ważne w przypadku LCD. W kineskopie nie ma to znaczenia, bo ewentualne korzyści z DVI zamaskuje sam kineskop.

Kalibrator zawsze warto mieć. Jaki, to zależy od rodzaju Pańskiego następnego monitora. Obecnym nie ma co się sugerować, bo długo Pan na nim nie popracuje.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-09-2009 o 17:31 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam!
    Mój problem jest następujący: mam kilkuletni monitor LCD (Sony, 17"), który nie posiada złącza DVI.
    Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Pański monitor nie ma matrycy. To po pierwsze. Obecność lub nie złącza DVI nic nie zmienia. Kalibracja na saturację nic nie pomoże, bo to jest zależne od emisji dział elektronowych, które we współczesnych monitorach CRT ledwo pierdzą zamiast porządnie bombardować luminofor.

DVI jest ważne w przypadku LCD. W kineskopie nie ma to znaczenia, bo ewentualne korzyści z DVI zamaskuje sam kineskop.

Kalibrator zawsze warto mieć. Jaki, to zależy od rodzaju Pańskiego następnego monitora. Obecnym nie ma co się sugerować, bo długo Pan na nim nie popracuje.

Chyba się nie zrozumieliście
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Chyba się nie zrozumieliście
    Racja. Przepraszam za zamieszanie. W przypadku LCD saturacja się praktycznie nie zmienia. Kalibrator do tego monitora to X-Rite I1 Display 2 lub bardziej przyszłościowo X-Rite ColorMunki.

Początki nałogu

Domyślnie

Tom01, a co sadzisz o nowym Eizo CG243W ? Wyglada imponujaco...cena tez zawrotna ale jakby mial to byc jeden monitor do wszystkiego na lata - takze poprawnie wyswietlajacy animacje (5ms) to chyba bylby jeden z najlepszych wyborow?

Jeszcze jedno:
    Co tlumaczy astronomiczna cene EIZO ColorEdge CG232W?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    Tom01, a co sadzisz o nowym Eizo CG243W ? Wyglada imponujaco...cena tez zawrotna ale jakby mial to byc jeden monitor do wszystkiego na lata - takze poprawnie wyswietlajacy animacje (5ms) to chyba bylby jeden z najlepszych wyborow?
    Jeszcze tego monitora nie ma, więc ciężko się wypowiadać. Miałem na razie do czynienia z jego okrojoną wersją SX2462W. Wniosek jaki można wysunąć, to jest wąsko specjalizowany monitor graficzny.

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    Co tlumaczy astronomiczna cene EIZO ColorEdge CG232W?
    Jest to sprzęt tzw boradcastowy. Realizator TV widzi na ekranie materiał który idzie w antenę i ma mieć pewność, że anomalia która właśnie nastąpiła, nie jest po stronie monitora.

Strona 161 z 378 PierwszyPierwszy ... 61111151159160161162163171211261 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów