Strona 210 z 303 PierwszyPierwszy ... 110160200208209210211212220260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 091 do 2 100 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

kontynuując temat o moim monitorze z tego miejsca:
    http://canon-board.info/showthread.p...216#post868216

zrobiłem test zgodnie z zaleceniami czornyja i wyszło coś takiego
    http://www.piotrstodulski.com/monitor_color_comp.jpg

Czy po tym zdjęciu można coś stwierdzić? Jeśli tak to proszę o opinię dotyczącą podświetlenia.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Proponuję zrobić zdjęcie z dłuższym czasem ekspozycji (ok 1/30s) bo widać wchodzącą ramkę.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

od kilku dni użytkuję eizo S2243.
    dla mnie rewelacja, nie miałem pojęcia że moje zdjęcia mają tyle szczegółów i kolorów :-)
    bardzo przyjemnie się pracuje. Widać, że ma szeroką gamę kolorów, ale jednocześnie monitor nie męczy, nie wali po oczach.
    Kupiłem go u pana Tomasza z Mastiff, polecam.
    Pan Tomasz mi go również skalibrował.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    od kilku dni użytkuję eizo S2243.
    dla mnie rewelacja, nie miałem pojęcia że moje zdjęcia mają tyle szczegółów i kolorów :-)
    bardzo przyjemnie się pracuje. Widać, że ma szeroką gamę kolorów, ale jednocześnie monitor nie męczy, nie wali po oczach.
    Kupiłem go u pana Tomasza z Mastiff, polecam.
    Pan Tomasz mi go również skalibrował.
    Michał, dzięki za opinię. Ja wciąż nie mogę się zdecydować.

Im więcej czytam naszego tasiemca, również tego na nikoniarzach tym większy mętlik :-?

Też pewnie pójdę w kierunku s2243 bo to chyba najlepszy wybór cena/jakość.
    Nie ukrywam, że przez chwilę myślałem aby szarpnąć się na NEC'a PA241 bo już za 3700 można go dostać (czyli ok 1200 drożej). Ale jak zobaczyłem taki oto filmik z różnicami między matrycami IPS a PVA:
    http://www.youtube.com/watch?v=PUCpr...eature=related

to chyba sobie odpuszczę, ponieważ ja będę obrabiał i oglądał zdjęcia głównie w słabym oświetleniu w nocy...

a powiedzcie, czy ktoś z Was ma Eizo sx2262w ? Wart swojej ceny ?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Uzależniony

Domyślnie

arekgd - ja tam spec od monitorów nie jestem , też pytałem speców o najrozsądniejszy wybór i wybrałem 2490wuxi2. Po kalibracji jest rewelacyjnie, wydruk w najdrobniejszych szczegółach identyczny jak to co widzę na monitorze. Więcej mi nie potrzeba.
    A gdybym miał patrzeć na podobne testy to musiałbym kupić świetnego gatewaya za tysiaka a nie nec'a za prawie 3. Odpowiedz sobie jak często obrabiasz fotki siedząc pod takimi kątami do wyświetlacza lub tak blisko, żeby dostrzec tę przypadłość IPS?
    Ja siedzę ok 60-80cm, nie widzę nic z tych rzeczy, nawet w ciemnościach, choć przyznaję, iż rzadko kiedy obrabiam zdjęcia w takich warunkach, gdyż są niezbyt optymalne do takiej pracy.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Odpowiedz sobie jak często obrabiasz fotki siedząc pod takimi kątami do wyświetlacza lub tak blisko, żeby dostrzec tę przypadłość IPS?
    Zawsze, gdyż siedząc na wprost jest inny kąt parzenia na środek ekranu a inne w narożniki. I to dodatkowo każdy z kątów jest inny, bo patrzymy okiem dominującym, czyli niesymetrycznie.

Ja siedzę ok 60-80cm, nie widzę nic z tych rzeczy, nawet w ciemnościach
    Proszę może nie naciągać rzeczywistości co?
    Wystarczy przyłożyć czarną kartkę do ekranu i porównać. Albo spojrzeć na czarną ramkę monitora i ekran w lewym dolnym rogu (dla prawoocznych). Świecenie czerni na monitorach graficznych IPS'owych, jest widoczne nawet w dzień przy lekkim zacienieniu stanowiska pracy.

Do pewnych zastosowań (portret, śluby, akt) trzeba obowiązkowo użyć monitorów IPS-owych i ich czerń jest wówczas złem koniecznym, które trzeba zamaskować. Odpowiednio zaaranżować miejsce pracy, unikać czarnego tła, dobrać dynamikę do właściwości postrzegania. W zamian za trudności "użytkowe" monitor da pięknie liniowy obraz i naturalną skórę. Nie zamiatajmy jednak tej wady pod dywan, bo trzeba specjalnych zabiegów aby ją zminimalizować, normalnie widać ją jak cholera.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę może nie naciągać rzeczywistości co?
    Wystarczy przyłożyć czarną kartkę do ekranu i porównać. Albo spojrzeć na czarną ramkę monitora i ekran w lewym dolnym rogu (dla prawoocznych). Świecenie czerni na monitorach graficznych IPS'owych, jest widoczne nawet w dzień przy lekkim zacienieniu stanowiska pracy..
    W Pana, i w oczach innych, skrajnie fachowo podchodzących do sprawy specjalistów brzmi to absurdanlnie, zdaję sobie z tego sprawę
    Ja jednak monitora używam do obróbki zdjęć, nie przyglądam się panelowi z wyświetlonym czarnym tłem, nie przykładam czarnych kartek - po protsu cieszę się ze sprzętu, który za 1000zł mniej niż analogiczny Eizo daje mi wszystko czego potrzebuję, czyli efektu finalnego w postaci wydruku. Reszta rozrywki typu net, filmy to już szczegół. Siedzę na tyle daleko, że wspomniane kąty widzenia nie powodują nadmiernej ekspozycji w.w. wad.

Domyślnie

A gdybym miał patrzeć na podobne testy to musiałbym kupić świetnego gatewaya za tysiaka a nie nec'a za prawie 3. Odpowiedz sobie jak często obrabiasz fotki siedząc pod takimi kątami do wyświetlacza lub tak blisko, żeby dostrzec tę przypadłość IPS? .
    Racja. Przyznam, że po kliknięciu tego posta chciałem go edytować bo, źle to zabrzmiało, ale ehh ten brak edycji...

Bardziej chodziło mi o taką funkcjonalność - wieczór, salon, kilka źródeł światła na ścianach, włączony na LCD pokaz slajdów , które ogląda kilka osób (stąd te kąty). Teraz już wiem, że tak źle nie jest i spokojnie do tego się nada.

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Sugeruję dokonanie wizji lokalnej i ocenę we własnym zakresie tego, co nas bardziej wqvia. W Krakowie mam zaprzyjaźnione salony, mogę zaproponować prezentację PA231, 241 lub 271W i porównanie ich z EIZO CG241W na S-PVA.
    No właśnie, w Trójmieście można pomarzyć o takiej możliwości. (albo czegoś nie wiem...)

Za tydzień będę w Warszawie, i prawdopodobnie skorzystam z pomocy Pana Tomasza :-P
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Michał, dzięki za opinię. Ja wciąż nie mogę się zdecydować.

Im więcej czytam naszego tasiemca, również tego na nikoniarzach tym większy mętlik :-?

Też pewnie pójdę w kierunku s2243 bo to chyba najlepszy wybór cena/jakość.
    Nie ukrywam, że przez chwilę myślałem aby szarpnąć się na NEC'a PA241 bo już za 3700 można go dostać (czyli ok 1200 drożej). Ale jak zobaczyłem taki oto filmik z różnicami między matrycami IPS a PVA:
    http://www.youtube.com/watch?v=PUCpr...eature=related

to chyba sobie odpuszczę, ponieważ ja będę obrabiał i oglądał zdjęcia głównie w słabym oświetleniu w nocy...

a powiedzcie, czy ktoś z Was ma Eizo sx2262w ? Wart swojej ceny ?
    powiem Ci tak:
    nie chcę tutaj specjalnie słodzić Panu Tomaszowi, bo zaraz ktoś powie że z rodziny jestem albo coś w tym stylu, ale jeśli Tom01 mówi że w segmencie do 3 000 zł ten Eizo jest bezkonkurencyjny, to ja mu wierzę.
    Mógłbym jeszcze drążyć temat, czytać testy, wykresy itd.. ale po co ?
    za 3 tys mam skalibrowany monitor. I obrabiam foty.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

3 klasy monitory? SX, CG, co jeszcze?

Poza tym 2490WUXi2 jest DUŻO tańszy od S2433W więc to też nei fair takie porównanie. Cenowo to bliżej jest S2433W do PA241W, a wtedy Panie Tomaszu....;-)

Pozdrawiam jako użytkownik S2433W ;-)

Strona 210 z 303 PierwszyPierwszy ... 110160200208209210211212220260 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów