Pokaż wyniki od 931 do 940 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna Awatar domi

Domyślnie

Tak sobie czytuję wasze opinie o sony i kilka wyjaśnień:

Zeiss 85/1.4 to jest obiektyw dramatycznie inny od wersji Minolty. Zeiss ma znacznie wyższy MTF (najlepszy w klasie) i znacznie niższe CA, ale za to ma o wiele brzydszy bokeh niż minolta. Gdy kupowałem swoje 85/1.4 to miałem nie lada zagwozdkę, ale wygrał u mnie jednak bokeh z MTF. W końcu to szkło do portretu. Minolta miała wersję 85/1.4, 85/1.4G, 85/1.4GD i 85/1.4LE (bardzo rzadki). Zeiss ma coś innego zupełnie.
    W porównaniu do 85/1.2 zeiss jest ciemniejszy, no i przede wszystkim nie ma tak świetnego USM-a. Oba w stosunku do minolty mają brzydki bokeh z obwódkami.

Ktoś wspominał 135 w szkłach sonego.. Tak i nie - jest manualny 135/2.8/4.5 STF (dwie przysłony!) i od zeissa 135/1.8. To dramatycznie inne szkiełka.
    Dla odmiany takie 70-200/2.8 i wiele innych szkieł od nieboszczki minolty to się różni tylko logiem i gumkami. O 35/1.4 należy za to zapomnieć bo to drogi złom i chociaż canonowy nie jest jakoś bardzo bardzo wspaniały, to ten ma na dodatek okrutne CA + niższe MTF-y gratis.

To tyle o szkiełkach,

Gietrzy: wspominasz o Radku przy każdej okazji w kontekście AF i A900! Kiedyś Ci mówiłem, że to co opisywał nie jest normalnym zachowaniem, zapewne na jednym z wielu pokazów coś musiało wlecieć w czujniki AF, jeśli aparat nie mógł złapać nagle zupełnie ostrości. Szczęście, że AF działa ok. Czujnik centralny jest najlepszy z wszystkich modeli tej klasy, jest za to mniej czujników na bokach i głównie skutkuje to gorszym śledzeniem.

mate00sh: niestety ale się mylisz co do szkiełek FD. Minolta w 1985 wprowadziła system z AF i od tego czasu szkiełka są kompatybilne. Minolta MD (czyli manualne minole) nie pasują i mają mniejszą odległość roboczą, co skutkuje tym, że podpiąć możesz je tylko przez przejściówkę z optyką. Jedynym obiektywem bez AF w systemie jest szkiełko STF (ze względu na konstrukcję), a poza tym to nawet 500/8 reflex ma AF (jedyne lustro z AF mimo światła f/8) Oczywiście m42 przez przejściówkę chodzi i takie tam

Co do samej premiery A850 to powiem, że fajnie, że kolejna pełna klatka za taniej będzie. Spodziewam się u nas ceny rzędu 6-7 tysięcy złotych za gołe body na start po świętach spadnie jeszcze fajniej Referencyjna na A900 dzisiaj to 12 tysięcy, a od ręki aparat za niecałe osiem. Ja tego pewnie nie kupię i tak. Z pierwszych sampli wynika, że A850 ma deczko lepszy obraz od A900 (deko mniejsze szumy) i tylko niewiele poprawione JPG (dalej są gorsze od nikona, ale na szczęście jest RAW).
    Ostatnio edytowane przez domi ; 29-08-2009 o 02:33

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów