Strona 94 z 163 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 1624

Wątek: Nowości Sony.

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

do mnie alfa850 jest jak najbardziej aparatem nad korym dzisiaj bym sie dluzej zastanowil
    po pierwsze optyka zeiss z af po drugie nowa 850 jest w cenie strego zajezdzonego 5d...
    niech canon robi tak dalej to poplynie na rynku aparatow... nie mowie tu o seri prof czyli 1d bo tam canona chyba nigdy nikt naprawde nie dogoni...
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirgerwazy Zobacz posta
    do mnie alfa850 jest jak najbardziej aparatem nad korym dzisiaj bym sie dluzej zastanowil
    po pierwsze optyka zeiss z af po drugie nowa 850 jest w cenie strego zajezdzonego 5d...
    niech canon robi tak dalej to poplynie na rynku aparatow... nie mowie tu o seri prof czyli 1d bo tam canona chyba nigdy nikt naprawde nie dogoni...
    dzisiaj raczej bym kupił D700
    co do ceny 850 trudno na razie coś powiedzieć, trzeba poczekać aż się pojawi na rynku
    stara piątka zapewne będzie tańsza

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

po pierwsze optyka zeiss z af
    Już Radek Przybył (fototv.pl) przy okazji premiery A900 "chwalił" ten układ. Kolo z sony widocznie zmieszany mówił: pracujemy, pracujemy...

niech canon robi tak dalej to poplynie na rynku aparatow
    Zacytuje Kolekcjonera: ty nie ucz ojca dzieci robić czy coś w ten deseń
    the silence is deafening

Uzależniony

Domyślnie

niech canon robi tak dalej to poplynie na rynku aparatow...
    A 5dII nadal sie sprzedaje.
    W PL alfy sa tansze, ale liczac w $ A900 jest drozsza od 5DII, a w czym lepsza? Latwo bardzo wymienic w czym ustepuje.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Zacytuje Kolekcjonera: ty nie ucz ojca dzieci robić czy coś w ten deseń

Twoja koncepcja 5D mkII za ok. 2k$ jest bardzo bliska mojemu sercu . Po prostu entry level FF u Canona już jest tylko ktoś ich musi zmusić do tego żeby cena była z tego poziomu. Tym kimś właśnie może być Sony, bo Nikon ostatnio odleciał cenowo w inną rzeczywistość.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mazowsze Opinogóra ta od Krasińskich - zapraszam

Domyślnie

Ja bez problemu wymienię wspólne cechy A900 i 5dmk2. Oba są za wolne i za drogie ;D. Pracowałem ostatnio na warsztatach A700 z zesem 24-70. Bardzo przyjemnie się pracuje a zwłaszcza jak zaproszą na bezpłatne warsztaty i dają wszystko do macania . Nowości Sony? Niech zrobią jasne szerokie stałki a potem poprawiają i tak już nie złe puszki. Canon to to nie jest ale siano też. Czasy ucieczki technologicznej Canona i Nikona kończą się i już nie będzie Canon, Nikon a potem długo nic. O ostatnie miejsce na podium tłuką się zażarcie Sony, i Olympus ;P . Dla nas może to mieć tylko przyjemne konsekwencje bo jak Canon nie zmądrzeje też będzie można coś kupić sensownego. Szkoda bardzo, że A850 nie będzie FF za 1 k $ bo to dało by (może) do myślenia Canonowi. Coraz więcej słyszy się o 7d jako następcy serii 2 cyfrowej. możliwe to? Wątpię, żeby cokolwiek robili nowego skoro z 5d2 się nie wyrabiają ale całkiem możliwe, ze to tylko niby niewyrabianie żeby zawyżyć cenę. Ja bym zaryzykował pouczyć Canona dzieci robić. Promocja i akcesoria za równowartość vatu jak Sony. A bym zapominał. Zdalne sterowanie każdej lampy (i każdej ilości lamp) z każdej puszki jak w Sony.
    CANON EOS 5D MK II, 24-70 F2.8L, Speedlite 580 EX II.

Dopiero zaczyna Awatar domi

Domyślnie

Tak sobie czytuję wasze opinie o sony i kilka wyjaśnień:

Zeiss 85/1.4 to jest obiektyw dramatycznie inny od wersji Minolty. Zeiss ma znacznie wyższy MTF (najlepszy w klasie) i znacznie niższe CA, ale za to ma o wiele brzydszy bokeh niż minolta. Gdy kupowałem swoje 85/1.4 to miałem nie lada zagwozdkę, ale wygrał u mnie jednak bokeh z MTF. W końcu to szkło do portretu. Minolta miała wersję 85/1.4, 85/1.4G, 85/1.4GD i 85/1.4LE (bardzo rzadki). Zeiss ma coś innego zupełnie.
    W porównaniu do 85/1.2 zeiss jest ciemniejszy, no i przede wszystkim nie ma tak świetnego USM-a. Oba w stosunku do minolty mają brzydki bokeh z obwódkami.

Ktoś wspominał 135 w szkłach sonego.. Tak i nie - jest manualny 135/2.8/4.5 STF (dwie przysłony!) i od zeissa 135/1.8. To dramatycznie inne szkiełka.
    Dla odmiany takie 70-200/2.8 i wiele innych szkieł od nieboszczki minolty to się różni tylko logiem i gumkami. O 35/1.4 należy za to zapomnieć bo to drogi złom i chociaż canonowy nie jest jakoś bardzo bardzo wspaniały, to ten ma na dodatek okrutne CA + niższe MTF-y gratis.

To tyle o szkiełkach,

Gietrzy: wspominasz o Radku przy każdej okazji w kontekście AF i A900! Kiedyś Ci mówiłem, że to co opisywał nie jest normalnym zachowaniem, zapewne na jednym z wielu pokazów coś musiało wlecieć w czujniki AF, jeśli aparat nie mógł złapać nagle zupełnie ostrości. Szczęście, że AF działa ok. Czujnik centralny jest najlepszy z wszystkich modeli tej klasy, jest za to mniej czujników na bokach i głównie skutkuje to gorszym śledzeniem.

mate00sh: niestety ale się mylisz co do szkiełek FD. Minolta w 1985 wprowadziła system z AF i od tego czasu szkiełka są kompatybilne. Minolta MD (czyli manualne minole) nie pasują i mają mniejszą odległość roboczą, co skutkuje tym, że podpiąć możesz je tylko przez przejściówkę z optyką. Jedynym obiektywem bez AF w systemie jest szkiełko STF (ze względu na konstrukcję), a poza tym to nawet 500/8 reflex ma AF (jedyne lustro z AF mimo światła f/8) Oczywiście m42 przez przejściówkę chodzi i takie tam

Co do samej premiery A850 to powiem, że fajnie, że kolejna pełna klatka za taniej będzie. Spodziewam się u nas ceny rzędu 6-7 tysięcy złotych za gołe body na start po świętach spadnie jeszcze fajniej Referencyjna na A900 dzisiaj to 12 tysięcy, a od ręki aparat za niecałe osiem. Ja tego pewnie nie kupię i tak. Z pierwszych sampli wynika, że A850 ma deczko lepszy obraz od A900 (deko mniejsze szumy) i tylko niewiele poprawione JPG (dalej są gorsze od nikona, ale na szczęście jest RAW).
    Ostatnio edytowane przez domi ; 29-08-2009 o 02:33

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mazowsze Opinogóra ta od Krasińskich - zapraszam

Domyślnie

Pogoń przyśpiesza nowy FF w cenie starego 5d. Czy to już FF dla mas? Pewno na razie nie ale za 2-3 miesiące? Zgadnijcie czy zaawansowany fotoamator, fotograf kotletów czy nawet rzemieślnik będzie szukał nie wiadomo gdzie i kiedy dostępnego canona za 10500 czy kupi w salonie w swoim mieście od ręki A850 za 8k? Moja nieodwzajemniona miłość do Canona ucierpiała kolejny raz :P. Mam nadzieję, że na następnych warsztatach Sony Foto Team będzie już do pomacania 850 .
    Widzę, że są tu sympatycy Sonego. Zastanawiam się czy A900 nadaje się na śluby (czy się nie namęczę przez np wolny AF). Słyszałem opinie, ze nadaje się tylko do studia ale o 5d i 5d2 też to słyszałem .
    CANON EOS 5D MK II, 24-70 F2.8L, Speedlite 580 EX II.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez domi Zobacz posta
    mate00sh: niestety ale się mylisz co do szkiełek FD. Minolta w 1985 wprowadziła system z AF i od tego czasu szkiełka są kompatybilne. Minolta MD (czyli manualne minole) nie pasują i mają mniejszą odległość roboczą, co skutkuje tym, że podpiąć możesz je tylko przez przejściówkę z optyką. Jedynym obiektywem bez AF w systemie jest szkiełko STF (ze względu na konstrukcję), a poza tym to nawet 500/8 reflex ma AF (jedyne lustro z AF mimo światła f/8) Oczywiście m42 przez przejściówkę chodzi i takie tam
    No to mnie koleś w salonie Sony wkręcił. Pytałem o manualne, bo w domu mam 50 1.7 i 35-70 3.5 i sprzedawca z całą pewnością powiedział, że pasują. Nie wiem, nie znam się, na razie czekam na 7D
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Kiedyś szczerze nienawidziłem puszek Alfy, był to dla mnie symptom tandety i komerchy skierowanej do niebardzo rozgarniętego pod względami umiejętności fotograficznych konsumenta. Teraz Sony zaczyna wkręcać się na wyższe obroty, A850 i A900 całkiem sympatyczne puchy. Za rok, dwa Sony będzie już na wyżynach pełnoklatkowych systemów tak mi się wydaje bo brną ostro do przodu.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Strona 94 z 163 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów