Mocno zbaczamy od tematu
Ja doradzam - kupować. Nie daj się wpuścić w ślepą uliczkę czekania na nowość.
Poszukaj w dobrej cenie i kupuj zachowując ostrożność i nieufność wobec sprzedawcy - nawet wobec sklepu.
Wiele rzeczy kupowałem drogo - bo zdarzało się że kupowałem jako nowości i jakoś wcale mi nie przeszkadza że po trzech miesiącach od zakupu dany sprzęt był nawet o 25% tańszy. Przez ten czas robiłem zdjęcia i cieszyłem się z usprawnień które dostałem kupując nowy sprzęt.
Jedynym pozytywem ciągłego czekania jest to że nigdy nie kupisz aparatu - czyli nie wydasz pieniędzy i będziesz się cieszyć z posiadania gotówki, tyle że gotówką zdjęcia nie zrobisz.
I jeszcze dwa słowa do Krzychu
różnica między 40 a 50 jest znaczna o ile ktoś ją będzie chciał wykorzystać
Większa matryca - co prawda niektórzy twierdzą że na skraju upakowania albo też za bardzo upakowana, ale z tego co zauważyłem przy dobrych szkłach obraz jest ok, dla niektórych jest to zaleta którą potrafią wykorzystać.
ostrzenie w trybie LV - w wielu przypadkach bardzo użyteczne i pomocne.
możliwość kalibracji obiektywów - o zalecie tegoż chyba nikogo nie trzeba przekonywać - wystarczy poczytać ile postów na forum dotyczy BF i FF
W obsłudze nie zauważyłem większej różnicy. W jakości zdjęć - przy większej matrycy jakoś nie widzę większego szumu czy spadku jakości a to chyba jest zaleta.
Jedyne co zabrali a niektórym może to przeszkadzać to dwa miejsca na ustawienia custom na pokrętle.
Aaaa no i wadą dla niektórych może być wielkość zdjęć - tu trzeba się liczyć z zakupem dodatkowych kart, dysków, oraz ewentualnym przyspieszeniem komputera. Ale to ma raczej zastosowanie dla tych którzy robią naprawdę dużo zdjęć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście tak się stanie z pewnością.
Pozostaje tylko jedno pytanie - kiedy?
I nie chodzi tu o to kiedy się pojawi, tylko kiedy ta cena spadnie.
Patrząc na historię cen wprowadzanych modeli było tak:
wchodził nowy aparat, który miał wyższą cenę od poprzednika bo był nowością.
Po dwóch trzech miesiącach cena poprzednika spadała i krótko po tym cena nowości szła w dół.
Czyli moim zdaniem jeżeli już czekać to jakieś dwa trzy miesiące a nie tydzień dwa jak twierdzą niektórzy.
Bardzo wątpię by było tak, że canon ogłosi wejście nowego aparatu i cena poprzednika w jednym tygodniu spadnie o 1000 zł.
Oczywiście mogę się mylić.