Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 76

Wątek: Czekać czy kupować?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Jedyne co 50D ma istotnie lepszego to wyświetlacz LCD. Cała reszta nie różni się znacząco od 40D - miałem dwa 40D i za jednego popsutego kupiłem 50D - trochę żałuję...
    Witam!
    Nie mogę się zgodzić z takim stwierdzeniem., 40 od 50 różni się znacząco i tak prócz wyżej wymienionego wyświetlacza można znaleźć tu takie zmiany:
    - regulacja ostrzenia i zapamiętywania parametrów 20 obiektywów ( ile kosztuje skalibrowanie jednego obiektywu w serwisie? )
    - możliwość zapisów sRaw, nie trzeba rezygnować z możliwości szerokiej obróbki wraz ze zmniejszeniem wagi pliku - nie każdy potrzebuje wielkie pliki.
    - podniesienie czułości, wiem wiem szumi, ale jest :-D
    - Bracketing rozszerzony z -+/2ev do -+/4ev
    - szybszy nowy procesor, zachowana jest szybkostrzelność ale pliki większe :-D
    Pozdrawiam serdecznie a wybór i tak należy do tego który płaci .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maksymilian Zobacz posta
    Witam!
    Nie mogę się zgodzić z takim stwierdzeniem., 40 od 50 różni się znacząco i tak prócz wyżej wymienionego wyświetlacza można znaleźć tu takie zmiany:
    Fajnie że przepisałeś specyfikację..

- możliwość zapisów sRaw, nie trzeba rezygnować z możliwości szerokiej obróbki wraz ze zmniejszeniem wagi pliku - nie każdy potrzebuje wielkie pliki.
    A 40D to sraw nie ma ?

- podniesienie czułości, wiem wiem szumi, ale jest :-D
    Widziałeś zdjęcia z tej podniesionej czułości ? Nie rozśmieszaj ludzi...

- szybszy nowy procesor, zachowana jest szybkostrzelność ale pliki większe :-D
    Szybkostrzelność mniejsza o 0.3 fps bodajże... No i przy nieszczęśliwym zbiegu okoliczności z powodu większych plików opróżnianie bufora jak się go zapełni może trwać dłużej...
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 12-08-2009 o 09:11
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Hm... Nie wiem skąd czerpiecie informacje, że niby 60d ma być jeszcze w tym roku!? Myślę, że 50d jest już wystarczająco lepsza od 20d, żeby myśleć o wymianie, a tu przyjdzie sie znów czekać na następcę.
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Tylko że gdy pojawi się 60D to cena 50D powinna polecieć w dół. I o to chodzi.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Mocno zbaczamy od tematu
    Ja doradzam - kupować. Nie daj się wpuścić w ślepą uliczkę czekania na nowość.
    Poszukaj w dobrej cenie i kupuj zachowując ostrożność i nieufność wobec sprzedawcy - nawet wobec sklepu.
    Wiele rzeczy kupowałem drogo - bo zdarzało się że kupowałem jako nowości i jakoś wcale mi nie przeszkadza że po trzech miesiącach od zakupu dany sprzęt był nawet o 25% tańszy. Przez ten czas robiłem zdjęcia i cieszyłem się z usprawnień które dostałem kupując nowy sprzęt.
    Jedynym pozytywem ciągłego czekania jest to że nigdy nie kupisz aparatu - czyli nie wydasz pieniędzy i będziesz się cieszyć z posiadania gotówki, tyle że gotówką zdjęcia nie zrobisz.

I jeszcze dwa słowa do Krzychu

różnica między 40 a 50 jest znaczna o ile ktoś ją będzie chciał wykorzystać
    Większa matryca - co prawda niektórzy twierdzą że na skraju upakowania albo też za bardzo upakowana, ale z tego co zauważyłem przy dobrych szkłach obraz jest ok, dla niektórych jest to zaleta którą potrafią wykorzystać.
    ostrzenie w trybie LV - w wielu przypadkach bardzo użyteczne i pomocne.
    możliwość kalibracji obiektywów - o zalecie tegoż chyba nikogo nie trzeba przekonywać - wystarczy poczytać ile postów na forum dotyczy BF i FF

W obsłudze nie zauważyłem większej różnicy. W jakości zdjęć - przy większej matrycy jakoś nie widzę większego szumu czy spadku jakości a to chyba jest zaleta.
    Jedyne co zabrali a niektórym może to przeszkadzać to dwa miejsca na ustawienia custom na pokrętle.
    Aaaa no i wadą dla niektórych może być wielkość zdjęć - tu trzeba się liczyć z zakupem dodatkowych kart, dysków, oraz ewentualnym przyspieszeniem komputera. Ale to ma raczej zastosowanie dla tych którzy robią naprawdę dużo zdjęć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Tylko że gdy pojawi się 60D to cena 50D powinna polecieć w dół. I o to chodzi.
    Oczywiście tak się stanie z pewnością.
    Pozostaje tylko jedno pytanie - kiedy?
    I nie chodzi tu o to kiedy się pojawi, tylko kiedy ta cena spadnie.
    Patrząc na historię cen wprowadzanych modeli było tak:
    wchodził nowy aparat, który miał wyższą cenę od poprzednika bo był nowością.
    Po dwóch trzech miesiącach cena poprzednika spadała i krótko po tym cena nowości szła w dół.
    Czyli moim zdaniem jeżeli już czekać to jakieś dwa trzy miesiące a nie tydzień dwa jak twierdzą niektórzy.
    Bardzo wątpię by było tak, że canon ogłosi wejście nowego aparatu i cena poprzednika w jednym tygodniu spadnie o 1000 zł.

Oczywiście mogę się mylić.
    Ostatnio edytowane przez bebesky ; 12-08-2009 o 09:48 Powód: Automerged Doublepost
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Ejmi
    Guest

Domyślnie

Z pewnością nie tylko ja bym chciała żebyś się mylił w tej ostatniej kwestii, czyli by ceny szybko i radykalnie spadły.

Co zaś do dyskusji, każda konstruktywna uwaga, wymiana zdań czy nawet drobne spory, dodają coś do naszej wiedzy o sprzęcie. O ile podparte są osobistymi doświadczeniami nie zaś opiniami powszechnie znanych portali czy przeczytanych testów. Czego oczywiście nikomu nie zarzucam

Tyle że... zdania na temat pierwotny są nadal podzielone. Tak jak i ja stoję na rozdrożu.
    I póki co.. czekam... coraz to bardziej wiercąc się na.. ekhm.. stołku

pozdr.

Coś już napisał Awatar RUTRA007
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie zakup

Mną też miotały te dylematy i podjąłem decyzję o zakupie 50-tki.
    Oczekiwanie wiążesz z następującymi rzeczami:
    - kursem waluty
    - premierą nowego modelu;
    - ochłodzeniem rynku
    1. kurs - nie ma pewności, czy faktycznie będzie on taki, jak prognozuje większość ekspertów, którzy przecież już wiele razu się mylili; mój znajomy, który nieźle sobie dorabia na zakupie/sprzedaży waluty uważa, że po wakacjach kurs zł/eur wzrośnie. Nawet jeśli znacząco spadnie, to i tak odczujemy to z opóźnieniem;
    2. premiera nowego modelu -może zamieszać, ale niekoniecznie; zdziwiłbym się jednak, gdyby canon pchał się do szybkiej premiery, wszak 40-tek jest jeszcze sporo na rynku, a i pewnie zapasy 50-tek nie są zbyt małe. Spodziewam się, że premiera zostanie przełożona za rok.
    3. Zauważalny jest spadek sprzedaży kompaktów, rynek lustrzanek trzyma się nieźle (zaledwie kilkuprocentowy spadek)

Dlatego nabyłem 50-tkę (m.in. trafił do mnie szybszy procesor) i cieszę się, że już teraz mogę focić na tym sprzęcie (pop. miałem 350-tkę). To też warte jest kasy. To duża frajda, która przeważyła i dlatego dokonałem zakupu.
    Rutra007

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Kupować.
    Jeśli cię stać to bierz 50D i nie myśl :wink:
    Idź do przodu, nie cofaj się...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Wymieniajac na slepo na + 50-tki microadjustment AF nie czytacie forum. Jest takowy temat na tym forum, gdzie funkcja ta jest opisywana jako bardziej marketingowa niz praktyczna. Poprostu skutecznosc tej funkcji jest do kitu. Czesto mozna tam spotkac wypowiedzi, ktore nie pochlebnie wyrazaja sie o tej funkcji.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Wymieniajac na slepo na + 50-tki microadjustment AF nie czytacie forum. Jest takowy temat na tym forum, gdzie funkcja ta jest opisywana jako bardziej marketingowa niz praktyczna. Poprostu skutecznosc tej funkcji jest do kitu. Czesto mozna tam spotkac wypowiedzi, ktore nie pochlebnie wyrazaja sie o tej funkcji.

C50/1.4, f=1.4, odległość 1 m, zakres mikroregulacji -10 +20, skuteczne przesunięcie focusa ok 10 cm.
    Daj nam Boże jak najwięcej takiego marketingu.

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów