Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: Czekać czy kupować?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ejmi Zobacz posta
    Szczerze... naczytałam sie sporo o obu aparatach, wiem że są porównywalne w jakości, szybkości, że prawie podobne efekty mozna uzyskac 40 jak i 50.
    Himi, podsycasz we mnie ten głosik rozsądku, ktory mówi o 40D, ale jednocześnie upartość i zadziorność podjudza na 50D. Róznica w cenie.. bagatela.. ech.. około 1k.
    Jedyne co 50D ma istotnie lepszego to wyświetlacz LCD. Cała reszta nie różni się znacząco od 40D - miałem dwa 40D i za jednego popsutego kupiłem 50D - trochę żałuję...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Jedyne co 50D ma istotnie lepszego to wyświetlacz LCD. Cała reszta nie różni się znacząco od 40D -
    zapomniałeś o wielkości matrycy, nowym procesorze, lepszym AF i dla mnie dość ważne - ostrzeniem w LV.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    zapomniałeś o wielkości matrycy, nowym procesorze, lepszym AF i dla mnie dość ważne - ostrzeniem w LV.
    Większa w sensie mpix matryca to akurat (dla mnie wada) - większe i bardziej szumiące pliki...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Jedyne co 50D ma istotnie lepszego to wyświetlacz LCD. Cała reszta nie różni się znacząco od 40D - miałem dwa 40D i za jednego popsutego kupiłem 50D - trochę żałuję...
    Pamiętaj jeszcze o regulacji

Domyślnie

Witam!
    Nie mogę się zgodzić z takim stwierdzeniem., 40 od 50 różni się znacząco i tak prócz wyżej wymienionego wyświetlacza można znaleźć tu takie zmiany:
    - regulacja ostrzenia i zapamiętywania parametrów 20 obiektywów ( ile kosztuje skalibrowanie jednego obiektywu w serwisie? )
    - możliwość zapisów sRaw, nie trzeba rezygnować z możliwości szerokiej obróbki wraz ze zmniejszeniem wagi pliku - nie każdy potrzebuje wielkie pliki.
    - podniesienie czułości, wiem wiem szumi, ale jest :-D
    - Bracketing rozszerzony z -+/2ev do -+/4ev
    - szybszy nowy procesor, zachowana jest szybkostrzelność ale pliki większe :-D
    Pozdrawiam serdecznie a wybór i tak należy do tego który płaci .

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maksymilian Zobacz posta
    Witam!
    Nie mogę się zgodzić z takim stwierdzeniem., 40 od 50 różni się znacząco i tak prócz wyżej wymienionego wyświetlacza można znaleźć tu takie zmiany:
    Fajnie że przepisałeś specyfikację..

- możliwość zapisów sRaw, nie trzeba rezygnować z możliwości szerokiej obróbki wraz ze zmniejszeniem wagi pliku - nie każdy potrzebuje wielkie pliki.
    A 40D to sraw nie ma ?

- podniesienie czułości, wiem wiem szumi, ale jest :-D
    Widziałeś zdjęcia z tej podniesionej czułości ? Nie rozśmieszaj ludzi...

- szybszy nowy procesor, zachowana jest szybkostrzelność ale pliki większe :-D
    Szybkostrzelność mniejsza o 0.3 fps bodajże... No i przy nieszczęśliwym zbiegu okoliczności z powodu większych plików opróżnianie bufora jak się go zapełni może trwać dłużej...
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 12-08-2009 o 09:11
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał Awatar RUTRA007
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie zakup

Mną też miotały te dylematy i podjąłem decyzję o zakupie 50-tki.
    Oczekiwanie wiążesz z następującymi rzeczami:
    - kursem waluty
    - premierą nowego modelu;
    - ochłodzeniem rynku
    1. kurs - nie ma pewności, czy faktycznie będzie on taki, jak prognozuje większość ekspertów, którzy przecież już wiele razu się mylili; mój znajomy, który nieźle sobie dorabia na zakupie/sprzedaży waluty uważa, że po wakacjach kurs zł/eur wzrośnie. Nawet jeśli znacząco spadnie, to i tak odczujemy to z opóźnieniem;
    2. premiera nowego modelu -może zamieszać, ale niekoniecznie; zdziwiłbym się jednak, gdyby canon pchał się do szybkiej premiery, wszak 40-tek jest jeszcze sporo na rynku, a i pewnie zapasy 50-tek nie są zbyt małe. Spodziewam się, że premiera zostanie przełożona za rok.
    3. Zauważalny jest spadek sprzedaży kompaktów, rynek lustrzanek trzyma się nieźle (zaledwie kilkuprocentowy spadek)

Dlatego nabyłem 50-tkę (m.in. trafił do mnie szybszy procesor) i cieszę się, że już teraz mogę focić na tym sprzęcie (pop. miałem 350-tkę). To też warte jest kasy. To duża frajda, która przeważyła i dlatego dokonałem zakupu.
    Rutra007

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Kupować.
    Jeśli cię stać to bierz 50D i nie myśl :wink:
    Idź do przodu, nie cofaj się...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Wymieniajac na slepo na + 50-tki microadjustment AF nie czytacie forum. Jest takowy temat na tym forum, gdzie funkcja ta jest opisywana jako bardziej marketingowa niz praktyczna. Poprostu skutecznosc tej funkcji jest do kitu. Czesto mozna tam spotkac wypowiedzi, ktore nie pochlebnie wyrazaja sie o tej funkcji.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Wymieniajac na slepo na + 50-tki microadjustment AF nie czytacie forum. Jest takowy temat na tym forum, gdzie funkcja ta jest opisywana jako bardziej marketingowa niz praktyczna. Poprostu skutecznosc tej funkcji jest do kitu. Czesto mozna tam spotkac wypowiedzi, ktore nie pochlebnie wyrazaja sie o tej funkcji.

C50/1.4, f=1.4, odległość 1 m, zakres mikroregulacji -10 +20, skuteczne przesunięcie focusa ok 10 cm.
    Daj nam Boże jak najwięcej takiego marketingu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów