Witam!
Nie mogę się zgodzić z takim stwierdzeniem., 40 od 50 różni się znacząco i tak prócz wyżej wymienionego wyświetlacza można znaleźć tu takie zmiany:
- regulacja ostrzenia i zapamiętywania parametrów 20 obiektywów ( ile kosztuje skalibrowanie jednego obiektywu w serwisie?)
- możliwość zapisów sRaw, nie trzeba rezygnować z możliwości szerokiej obróbki wraz ze zmniejszeniem wagi pliku - nie każdy potrzebuje wielkie pliki.
- podniesienie czułości, wiem wiem szumi, ale jest :-D
- Bracketing rozszerzony z -+/2ev do -+/4ev
- szybszy nowy procesor, zachowana jest szybkostrzelność ale pliki większe :-D
Pozdrawiam serdecznie a wybór i tak należy do tego który płaci.
Fajnie że przepisałeś specyfikację..
A 40D to sraw nie ma ?
Widziałeś zdjęcia z tej podniesionej czułości ? Nie rozśmieszaj ludzi...
Szybkostrzelność mniejsza o 0.3 fps bodajże... No i przy nieszczęśliwym zbiegu okoliczności z powodu większych plików opróżnianie bufora jak się go zapełni może trwać dłużej...
Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 12-08-2009 o 09:11
Mną też miotały te dylematy i podjąłem decyzję o zakupie 50-tki.
Oczekiwanie wiążesz z następującymi rzeczami:
- kursem waluty
- premierą nowego modelu;
- ochłodzeniem rynku
1. kurs - nie ma pewności, czy faktycznie będzie on taki, jak prognozuje większość ekspertów, którzy przecież już wiele razu się mylili; mój znajomy, który nieźle sobie dorabia na zakupie/sprzedaży waluty uważa, że po wakacjach kurs zł/eur wzrośnie. Nawet jeśli znacząco spadnie, to i tak odczujemy to z opóźnieniem;
2. premiera nowego modelu -może zamieszać, ale niekoniecznie; zdziwiłbym się jednak, gdyby canon pchał się do szybkiej premiery, wszak 40-tek jest jeszcze sporo na rynku, a i pewnie zapasy 50-tek nie są zbyt małe. Spodziewam się, że premiera zostanie przełożona za rok.
3. Zauważalny jest spadek sprzedaży kompaktów, rynek lustrzanek trzyma się nieźle (zaledwie kilkuprocentowy spadek)
Dlatego nabyłem 50-tkę (m.in. trafił do mnie szybszy procesor) i cieszę się, że już teraz mogę focić na tym sprzęcie (pop. miałem 350-tkę). To też warte jest kasy. To duża frajda, która przeważyła i dlatego dokonałem zakupu.
Rutra007
Kupować.
Jeśli cię stać to bierz 50D i nie myśl :wink:
Idź do przodu, nie cofaj się...
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Wymieniajac na slepo na + 50-tki microadjustment AF nie czytacie forum. Jest takowy temat na tym forum, gdzie funkcja ta jest opisywana jako bardziej marketingowa niz praktyczna. Poprostu skutecznosc tej funkcji jest do kitu. Czesto mozna tam spotkac wypowiedzi, ktore nie pochlebnie wyrazaja sie o tej funkcji.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|