Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 85

Wątek: Początkujący - pomoc w zakresie sprzętu Aparat + obiektyw

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    to jeszcze pokaż jakieś fotki z tego zestawu
    jak tylko ogarnę wszystko to oczywiście nie omieszkam się pochwalić, pomimo tego że i tak pewnie będziesz czepiał się szczegółów aby wykazać wyższość swojego canona pytałem dużo osób, wielu zawodowych fotografów i w tym przypadku odpowiedź była jednoznaczna - nikon jest do tych celów zdecydowanie lepszym aparatem, a jego odwzorowanie kolorów to już wręcz legenda, no i wszyscy zgodni byli jeszcze co do jednego - balans bieli w nikonach jest lepszy a to bardzo ważna jak dla mnie cecha

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b Zobacz posta
    tak pewnie będziesz czepiał się szczegółów aby wykazać wyższość swojego canona
    bezedury gadacie obywatelu
    po lekkiej obróbce i zmniejszeniu do "internetowych rozmiarów" nikt nie jest w stanie powiedzieć jakim aparatem i jakim obiektywem było robione zdjęcie.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    bezedury gadacie obywatelu
    po lekkiej obróbce i zmniejszeniu do "internetowych rozmiarów" nikt nie jest w stanie powiedzieć jakim aparatem i jakim obiektywem było robione zdjęcie.
    teraz to nie rozumiem ... po co polecaliście obiektywy za 4-5 tyś? kiedy teraz kolega twierdzi, że nie będzie widać różnicy?

no, nic - pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

jak tylko ogarnę wszystko to oczywiście nie omieszkam się pochwalić, pomimo tego że i tak pewnie będziesz czepiał się szczegółów aby wykazać wyższość swojego canona pytałem dużo osób, wielu zawodowych i w tym odpowiedź była jednoznaczna - nikon jest do tych celów zdecydowanie lepszym aparatem, a jego odwzorowanie kolorów to już wręcz legenda, no i wszyscy zgodni byli jeszcze co do jednego - balans bieli w nikonach jest lepszy a to bardzo ważna jak dla mnie cecha
    No teraz to pojechałeś. Akurat jeżeli chodzi o balans bieli to wielu ludzi przez niego zmieniało system. Tak jest legendarny - szczególnie dzięki zgniłozielonemu zafarbowi Nikona. Poczytaj na forum Nikona na pewno znajdziesz biadolenie na WB. Prawdą jest, że ma bardziej naturalne i przyjemniejsze odwzorowanie barw. Wielu Nikoniarzy właśnie eksperymentuje z profilami barwnymi czy rożnorakim workflowem aby uzyskać kolory, które Canon daje prosto z poziomu puchy i to nie jest złośliwa uwaga z mojej strony - bo mam Canona, tylko niezaprzeczalny fakt
    Pozdrawiam i powodzenia życzę, oczywiście czekamy na fotki
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

teraz to nie rozumiem ... po co polecaliście obiektywy za 4-5 tyś?
    bo nie każdy robi docelowo zdjęcia w formacie 900x600
    bo niektórzy potrzebują zdjęć do publikacji
    bo niektórzy wyciskają (kadrują) ze zdjęć ile się da
    takie bo, można by jeszcze mnożyć ale po co?

Ponadto napisałem "po lekkiej obróbce" a nie każdemu się chce obrabiać zdjęcia. Jeżeli zdjęcie wyostrzysz, odszumisz, usuniesz aberracje, odblaski, i masz na nim jednolite tło, które nie musi być ładnie rozmyte, masz dosyć dużą głębię ostrości i nie potrzebujesz "wycinać obiektu z tła", potem weźmiesz to zdjęcie pomniejszysz do rozmiaru 900x600 to co najmniej trudno będzie stwierdzić czym to było robione. Tyle że nie każdy sobie z tym dobrze poradzi. Niby proste a nie każdy sobie z tym radzi.
    Diabeł tkwi w "szczegółach" - wielkości aberracji, szumie, ostrości lub rozmyciu, odblaskach, rozmyciu tła itp.
    Ponadto zalety obiektywu to nie tylko to co widać na zdjęciu ale też szybkość i celność autofocusa, skala odwzorowania, i inne bajery w stylu FTM, IS, wewnętrzne ogniskownie, trwałość konstrukcji, ewentualnie możliwość prostowania perspektywy czy "zarządzania" głębią ostrości - tilt/shift Oczywiście to samo tyczy się aparatu - wystarczy że porównasz AF 40 i 350 np. podczas fotografowania samochodów. Na zdjęciu nie będzie widać że z 350 udały ci się 3 zdjęcia z 30 a z czterdziestki udało się 27 z 30.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

teraz to nie rozumiem ... po co polecaliście za 4-5 tyś? kiedy teraz kolega twierdzi, że nie będzie widać różnicy?

no, nic - pozdrawiam
    To jeszcze nie wiesz?
    Przecież z puszek "poniżej" 40d z obiektywami L - zdjęcia w ogóle nie wychodzą

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

teraz to nie rozumiem ... po co polecaliście obiektywy za 4-5 tyś? kiedy teraz kolega twierdzi, że nie będzie widać różnicy?
    Kolega napisał,że nie będzie różnicy na zdjęciach do internetu (do których na upartego nawet małpki się nadają). Ty chciałeś sprzęt dający najlepszą jakość obrazu. Ciesz się, że nie zaczęliśmy Ci pisać o średnim formacie
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    To jeszcze nie wiesz?
    jak to nie działa.. nawet z 450d miało wszystko działać;P

... hehhh....
    dobrze że się na nic nie zdecydowałem z polecanych zestawów bo zaraz by się okazało że jedno z drugim nie gra.. ooOOOOoooo tacy znawcy a co jeden to mądrzejszy

uprzedzam pytanie: zły nie jestem, pretensji nie mam
    zastanawia mnie tylko po cholerę zabierają głos w dyskusji ludzie którzy nie maja o tym bladego pojęcia? podejżewam że komentują tutaj każdy wątek, znają się na wszystkim a najbardziej zależy im na statystykach i ilości napisanych postów (głupot)

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 04-08-2009 o 17:28

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miki450 Zobacz posta
    To jeszcze nie wiesz?
    jak to nie działa.. nawet z 450d miało wszystko działać;P
    To co napisał miki450 to była ironia...
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    To co napisał miki450 to była ironia...
    ironia? a to dobre - chyba w tym momencie sami sobie odpowiadacie ile warte jest to forum i "dobre" rady

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów