Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 85

Wątek: Początkujący - pomoc w zakresie sprzętu Aparat + obiektyw

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    (....)nie pamietam cen. moze warto to dolozyc na lepsze lampy/obiektyw? :>
    Dokładnie. Body moim zdaniem wiele Ci nie pomoże, przy tym jak pomóc Ci może zmiana sprzętu w studio lub dokupienie jakiegoś obiektywu. Ewentualnie odłożenie pieniędzy, żeby na przyszłość móc coś dokupić. Można jeszcze pomyślec o używanym sprzecie (body lub akcesoria do studia), wtedy za pieniądze, które chcesz na aparat przeznaczyć, będziesz mógł kupić coś do studia.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

To proponowałem, ale kolega się chyba obraził...
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    To proponowałem, ale kolega się chyba obraził...
    nie nie obraziłem, po prostu wyraziłem swoje ubolewanie - gdyż szkoda czasu na rozstrzyganie kwestii jakie zdjęcie wg kogo jest ładne a jakie ładnym nie jest.

Zdjęcie powinno być ostre o naturalnych barwach i kształtach - w moim przypadku najlepiej jak by to było zdjęcie na białym tle, takie którego nie trzeba obrabiać godzinami np w PS. Nawet niech będzie na nim naturalny cień przedmiotu - gdyż to mi nie przeszkadza, byle obróbka ograniczyła się do przycięcia i podpisania zdjęcia.

ktoś wie w jakich formatach najlepiej takie zdjęcia robić? jaki format zapisu pliku i jego wielkość?

za wszystkie porady dziękuję i nie twierdzę, że nic tu ciekawego nie ma - wręcz przeciwnie! Na początku z canonów brałem pod uwagę 50D teraz po informacjach od Was zastanawiam się nad 450D bo byc może na moje potrzeby to wystarczy w zupełności a po co mam się pakowac w aparat za 5 tyś lepiej w to miejsce zainwestować w pozostałe udoskonalenia (studio, obiektyw itp.)

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Pierwsze pytanie: czy uzywales kiedys jakiejkolwiek lustrzanki ?

Drugie pytanie: Wszyscy pisza o body i o obiektywie - a co z oswietleniem ? Jakas lampa, softbox, parasolka, statyw czy co tam jeszcze potrzeba tez pociagnie troche po budzecie.

Ja bym bral OBOJETNIE jakie body (Ty chcesz ze sterowaniem z komputera czyli 450D - 12mpix raczej w 100% wystarczy). Do tego zaden TS-E itp. Tylko moim zdaniem 50mm F1.4. I do tego PORZADNE OSWIETLENIE - zeby nie bawic sie w obrobke. Na poczatek moim zdaniem wystarczy, a jak sie biznes rozkreci to dopiero TS-E zeby bylo jeszcze lepiej. No chyba ze uda sie autorowi tematu zamiast 50 dostac wlasnie TS-E w dobrej cenie i zostanie na studio. Nie ma sie co oszukiwac, bez porzadnego oswietlenia, tla itp. zaden porzadny obiektyw nie da efektu takiego zeby odrazu go wykorzystac bez obrobki.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b
    występują elementy ze skóry, drewna, metalu, plastiku, elementy matowe i świecace- dlatego zależy mi na obiektywie który temu zadaniu podoła, tak aby zdjęcia były ostre, naturalne i wiernie oddane.
    Tu nie obiektyw ma podolac, tylko pstrykajacy. Fotografia roznych faktur produktu to zagadnienie oswietlenia, ktore wymaga wprawy. Nie wiem o co sie rozchodzi z body, wazne tu jest oswietlenie i szklo, ktore nie moze znieksztalcac, body moze byc jakiekolwiek, matryca nic ci w zdjeciu nie pomoze bo i tak nie bedziesz robic na iso 1600 tylko 100, a zeby oszczedzic czasu na obrobce zdjecia, po prostu bedziesz musial sie nauczyc je robic.

Nie rozumiem tez, czemu koniecznie aparat musi byc sterowany z komputera. Stoi na statywie w odpowiedniej odleglosci dla przedmiotu i oswietlenia, czas jest zawsze ten sam (1/250 jesli mowimy o XXd i XXXd), ostrzysz, ustawiasz przyslone tak jak trzeba do danego zdjecia lub serii zdjec i odpalasz z wezyka. Najwiecej pracy to ustawienie oswietlenia dla danego materialu, ksztaltu, specyfiki przedmiotu i aparatu wzgledem przedmiotu. Zadnej z tych rzeczy sie z komputera nie zrobi, a zczytanie efektu przez program zeby zobaczyc na monitorze to kazdy seryjny software dolaczany do aparatu potrafi.

Coś już napisał

Domyślnie

Firma z która się kontaktowałem w sprawie wyposażenia studia, stwierdziła żeby przed zakupem aparatu zwrócic uwage na takie rzeczy:
    [B][B]- Warunek konieczny to zakup aparatu z gorącą stopką lub gniazdkiem synchronizacyjnym PC
    - Standartowe obiektywy są zwykle słabe. Trzeba zakupić stałoogniskiwy albo droższy zmiennoogniskowy

dlatego najpierw chcę dobrać odpowiedni sprzęt do fotografowania a potem zazbrać się za studio gdyż tak jak pisałem wcześniej - sprzęt bedzie dobrany pod mój aparat, obiektyw i pomieszczenie

z grubsza z tego co wiem będzie to wygladało tak:
    2 x lampy PowerLux VC600
    2 x softbox 90
    1x stół bezcieniowy z podświetleniem
    1x dobrej klasy statyw
    to muszę prawdopodobnie kupić + tła i ich mocowanie ale ten temat półki co jeszcze nie był poruszany

w innej firmie zaproponowali mi taki zestaw:
    1. QUANT 250 - 3 szt
    2. Softbox 50 x 90 - 2 szt
    3. Czasza 60 - 1 szt
    4. Statyw AST-4R - 2 szt
    5. Statyw typu piesek - 1 szt

z tego co juz mam, bo kupiłem do poprzedniego aparatu kompatka
    - 2 x namiot bezcieniowy (50x50cm + 150x150cm)
    - 2 x oświetlenie ciągłe (2 x 300W)
    - 2 x parasolka
    - 1 x filtr polaryzacyjny
    - 1 x marnej jakości statyw
    to akcesoria jakie swego czasu kupiłem aby polepszyć jakość zdjęć na moim kodaku z650 - efekty były mierne, pieniądze wyrzucone w błoto i drugi raz tego błedu nie chcę popełnić.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Pierwsze pytanie: czy uzywales kiedys jakiejkolwiek lustrzanki ?

- nie, lustrznka została mi polecona przez wszystkich sprzedawców wyposażenia studia z którymi się kontaktowałem

Drugie pytanie: Wszyscy pisza o body i o obiektywie - a co z oswietleniem ? Jakas lampa, softbox, parasolka, statyw czy co tam jeszcze potrzeba tez pociagnie troche po budzecie.

- na tym akurat nie mam zamiaru zbytnio oszczędzać, z ofert jakie dostałem wiem że w granicach 3-4 tyś można zbudować studio z wystarczającym jak na moje potrzeby oświetleniem i wyposażeniem

Ja bym bral OBOJETNIE jakie body (Ty chcesz ze sterowaniem z komputera czyli 450D - 12mpix raczej w 100% wystarczy). Do tego zaden TS-E itp. Tylko moim zdaniem 50mm F1.4. I do tego PORZADNE OSWIETLENIE - zeby nie bawic sie w obrobke. Na poczatek moim zdaniem wystarczy, a jak sie biznes rozkreci to dopiero TS-E zeby bylo jeszcze lepiej. No chyba ze uda sie autorowi tematu zamiast 50 dostac wlasnie TS-E w dobrej cenie i zostanie na studio. Nie ma sie co oszukiwac, bez porzadnego oswietlenia, tla itp. zaden porzadny obiektyw nie da efektu takiego zeby odrazu go wykorzystac bez obrobki.
    - w tym przypadku miałem na myśli usprawnienie pracy, jeżeli chodzi o ceny to widzę że powoli spadają, ma na to pewnie coraz niższy kurs dolara więc jest szansa w najbliższej przyszłości na lepsze ceny
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 28-07-2009 o 19:51 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Chcesz zmiescic sie w 10 tys
    Studio jak mowisz 3-4k zl - liczmy ze 4.
    450D - ok 2,5k zl

W tym momencie z 10 zostalo 3,5 i pozostaje chyba tylko wybor obiektywu.

- Canon TS-E 24mm f/3.5L - ok 5,5k zl
    - Canon TS-E 17mm f/4L - 10,5k zl
    - Canon TS-E 45mm f/2.8 - 6k zl

W zaden sposob sie nie da zmiescic z zadnym z tych obiektywow (ceny z e-cyfrowe.pl ale gdzie indziej pewnie nie jest duzo taniej). Na co zostaje kasy?

- Canon 50mm F1.4 - ok 1,6k zl
    - Canon 60 mm f/2.8 EF-S Macro USM - 1,7k zl
    - Canon 85mm F1.8 - ok 1,7k zl (chociaz nie wiadomo jakiej wielkosci beda te obiekty i czy zmieszcza sie w kadrze przy tej konfiguracji)
    - Canon EF 17-40mm f/4 L USM - ok 3,2k zl (i chyba tutaj nie bedzie zly zoom ze wzgledu ze to jest zoom, i tak pewnie bedzie przymkniety jak kazdy inny obiektyw, a zyskac mozna kadrowanie z jednego miejsca w zaleznosci od wielkosci obiektu - a nie latanie ze statywem i wszystkim w przod i tyl)

I wiecej opcji chyba nie widze
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 28-07-2009 o 21:09

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Co do "dobrego zdjęcia bez obróbki"
    Szczerze to w warunkach studyjnych da się to uzyskać od razu.
    Ustawiasz w puszce WB w skali Kelwina na równy Twojemu oświetleniu, jak dobrze ustawisz oświetlenie, a następnie odpowiednie parametry to jesteś w stanie otrzymać dobrze zrobioną fotę już w jpg-u z puszki.

@tezet:
    t/s 24 jak i 45 mają w fotoformie oba za 4600 nie płacą mi za to ale szczerze polecam ten sklep, jestem z niego bardzo zadowolony

Co do puszki to zgadzam się, że 450D byłoby wystarczające, ale nie wiadomo może kolega będzie za jakiś czas chciał korzystać z aparatu nie tylko w studio itp. chociaż i tak pewnie nadal 450D byłoby wystarczające To jest dobra propozycja do rozważenia zawsze można dołożyć do wyposażenia studia, lepszego obiektywu, albo kupić sobie jakąś fajną wycieczkę :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b Zobacz posta
    widzę, że forum nie jest dobrym miejscem na tego typu rozmowy, rady i sugestie, zresztą tak jak przypuszczałem (niestety) ale spróbować zawsze warto. Po co doszukiwać się szczegółów? kroczyć wokół tematu? zamiast dążyć do sedna sprawy i jej rozwiązania. Zaraz pewnie napiszecie że małymi kroczkami do celu... tylko że takimi kroczkami to się nigdzie nie dojdzie. Można tak sobie przez rok pisać a po roku nadal człowiek nie będzie wiedział co kupić.
    Pozdrawiam
    Ale po co się obrażać???
    napisali ci już że najlepszym do produktów jest TS bo jest to najlepsze rozwiązanie, każde inne będzie miało mniejsze lub większe wady.
    Body, jeżeli nie przewidujesz 5, to w studio praktycznie nie ma znaczenia czy będzie to 450, 500, 40 czy 50 (o ile nie zamierzasz kręcenia filmów)
    Wszystko masz wyjaśnione - pozostaje ruszyć szare komórki i wyciągnąć wnioski.
    Jak cię nie stać - weź na raty.

Znam fotografa który robił zdjęcia produktów 350+kit. Zamawiający nigdy nie mieli żadnych uwag co do jakości. Obróbka z uwagi na czas była minimalna.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

a mnie zastanawia dlaczego usilnie sugerujecie szkla TS canona?
    przeciez mozna zakupic przejsciowke p-six na EOS z shiftem, oraz druga dajaca TILT.
    a szkla p-six sa calkiem OK.

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów