molsar wybacz że nie chce mi się szukać - masz jakieś linki?? Gdzie tego szukać? za ile? i jak się dokładnie toto nazywa?
molsar wybacz że nie chce mi się szukać - masz jakieś linki?? Gdzie tego szukać? za ile? i jak się dokładnie toto nazywa?
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Są na Allegro. Cena to jakieś 500 zł od adaptera, przy czym nie pamiętam, czy są Tilt-SHift w jednym, czy tylko osobno Tilt, osobno Shift.
EDIT: http://araxfoto.com/accessories/
A tak wracając do tematu to podejrzewam, że kolega będzie chciał kupić sprzęt na firmę, więc raczej Psixowe zabawki odpadają. Ewentualnie zostają obiektywy Hartblei http://www.hartblei.com/lenses/general_info.htm
Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 29-07-2009 o 12:22
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Mate00sh
wielkie dzięki
przejscia to shift i tilt odddzielnie (czyli dwie przejsciowki).
w araxie maja szklo Tilt&shift w jednym.
u nich kupowalem adapter tilt i jest znakomity. taniej niz przez allegro.
wyslali blyskawicznie.
jak już wcześniej wspomniałem wcale się ale to wcale się nie obraziłem, po prostu zastanawiałem się czy taka dyskusja na temat co wg kogo jest ładne ma sens i na takie dyskusje szkoda mi czasu. Ale widzę, że temat poszedł w dobrym kierunku - za co bardzo dziękuję forumowiczomStaram się doczytywać więcej o wszystkich zaproponowanych rozwiązaniach i analizować co z tego będzie mi potrzebne.
Zakup droższego obiektywu nie jest problemem, zastanawiam się czy jest on mi potrzebny i czy na moje potrzeby nie będzie to aż nadto - chodzi o stosunek cena / jakość zrobionych przeze mnie zdjęć i ich efekt końcowy.
wiedziałem, że nie będzie to łatwa sprawa ale co najważniejsze posuwa się do przodu
pozdr.
no to ja może wyklaruję...
czy chodzi Ci o zdjęcia produktów które w większości przypadków mają być całe bardzo ostre, czy będziesz próbował sterować głębią ostrości tak aby obejmowała tylko niektóre elementy przedmiotu, a reszta ładnie się rozmywała... trochę pokrętnie, ale mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi...
w pierwszym wypadku to czego Ci trzeba to porządny obiektyw makro
w drugim przydatny będzie po prostu jasny stałoogniskowy obiektyw typu 50/1,4 i to jest wersja budżetowa...
optymalny był by T/S 45/2.8 - dlaczego? bo pozwala na sterowanie nie tylko odległością płaszczyzny GO, ale także jej pochyleniem... tak aby nie przebiegała równolegle do płaszczyzny matrycy co da nam efekty takie jak np. tutaj:
zdjęcie pierwsze lepsze z google...
obiektyw T/S pozwala też korygować lub wręcz kreować perspektywę... ale to już wyższa szkoła jazdy...
40d + 17-40/4L + 70-200/4L
odpowiedz na to pytanie brzmi - chcę mieć możliwość robienia zdjęć ostrych w całości (będa to zdjęcia głowne) oraz zdjęć rozmytych, kiedy trzeba wyeksponować pewien fragment przedmiotu np. złocenie, wypukłość, logo itp. wówczas to co chce żeby było widoczne, ma być ostre a reszta delikatnie rozmywać się w tle.
Jeżeli jest taki obiektyw, który posiada obie te cechy i da przy tym zdjęcia dobrej jakości to problem z obiektywem mam z głowy
a gdzie taki obiektyw można kupić, ile kosztuje i czy są jakieś alternatywy jeżeli chodzi o obiektyw?
jak dla mnie jest to zakup do firmy jako inwestycja, zdaję sobię sprawę że na pewnych rzeczach nie można zaoszczędzić - mam tylko nadzieję, że zakup szybko się zwróci
równie dobrze moógłbym nawiązać współpracę z fotografem, który odwalił by za mnie całą robotę - z tego co wyczytałem to średnia cena za 1 zdjęcie = 10 zł ale tu rodzi się kilka innych problemów więc już zdecydowałem, że sam się z tym uporam, dodatkowo będzie to dla mnie w penym sensie odskocznia od codzienności i myślę, że fajna przygoda. Jeżeli chodzi o aparat to wybór padnie na 450d lub 500d - zobaczę ile wyjdzie za ten obiektyw i czy coś jeszcze zostanie![]()
Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 29-07-2009 o 17:29 Powód: Automerged Doublepost
Zapewni Ci to makro np canon 60mm... ale na prawdę ciekawe efekty osiągniesz za pomocą t/s czyli http://www.fotoforma.pl/-canon-ts-e-..._l_92_194.html
o ile jest dostępny...
lub ten: http://www.fotoforma.pl/obiektywy-ca..._l_92_195.html
ale 90mm będzie wymagał odsunięcia się trochę dalej od fotografowanego obiektu, za to ładniej nam rozmyje tło...
40d + 17-40/4L + 70-200/4L
Witam ponownie, chciałem się pochwalić że mam już sprzęt -wybór ostatecznie padł na nikona d90 + obiektyw makro 60.
Dziękuję wszystkim za opinie i porady
pozdrawiam![]()
to jeszcze pokaż jakieś fotki z tego zestawu![]()