Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 85

Wątek: Początkujący - pomoc w zakresie sprzętu Aparat + obiektyw

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

molsar wybacz że nie chce mi się szukać - masz jakieś linki?? Gdzie tego szukać? za ile? i jak się dokładnie toto nazywa?
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Są na Allegro. Cena to jakieś 500 zł od adaptera, przy czym nie pamiętam, czy są Tilt-SHift w jednym, czy tylko osobno Tilt, osobno Shift.

EDIT: http://araxfoto.com/accessories/

A tak wracając do tematu to podejrzewam, że kolega będzie chciał kupić sprzęt na firmę, więc raczej Psixowe zabawki odpadają. Ewentualnie zostają obiektywy Hartblei http://www.hartblei.com/lenses/general_info.htm
    Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 29-07-2009 o 12:22
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Miasto
    kielce

Domyślnie

Mate00sh
    wielkie dzięki

Domyślnie

przejscia to shift i tilt odddzielnie (czyli dwie przejsciowki).
    w araxie maja szklo Tilt&shift w jednym.
    u nich kupowalem adapter tilt i jest znakomity. taniej niz przez allegro.
    wyslali blyskawicznie.

Coś już napisał

Smile

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Ale po co się obrażać???
    .
    jak już wcześniej wspomniałem wcale się ale to wcale się nie obraziłem, po prostu zastanawiałem się czy taka dyskusja na temat co wg kogo jest ładne ma sens i na takie dyskusje szkoda mi czasu. Ale widzę, że temat poszedł w dobrym kierunku - za co bardzo dziękuję forumowiczom Staram się doczytywać więcej o wszystkich zaproponowanych rozwiązaniach i analizować co z tego będzie mi potrzebne.

Zakup droższego obiektywu nie jest problemem, zastanawiam się czy jest on mi potrzebny i czy na moje potrzeby nie będzie to aż nadto - chodzi o stosunek cena / jakość zrobionych przeze mnie zdjęć i ich efekt końcowy.

wiedziałem, że nie będzie to łatwa sprawa ale co najważniejsze posuwa się do przodu

pozdr.

Domyślnie

no to ja może wyklaruję...
    czy chodzi Ci o zdjęcia produktów które w większości przypadków mają być całe bardzo ostre, czy będziesz próbował sterować głębią ostrości tak aby obejmowała tylko niektóre elementy przedmiotu, a reszta ładnie się rozmywała... trochę pokrętnie, ale mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi...

w pierwszym wypadku to czego Ci trzeba to porządny obiektyw makro
    w drugim przydatny będzie po prostu jasny stałoogniskowy obiektyw typu 50/1,4 i to jest wersja budżetowa...
    optymalny był by T/S 45/2.8 - dlaczego? bo pozwala na sterowanie nie tylko odległością płaszczyzny GO, ale także jej pochyleniem... tak aby nie przebiegała równolegle do płaszczyzny matrycy co da nam efekty takie jak np. tutaj:
    zdjęcie pierwsze lepsze z google...

obiektyw T/S pozwala też korygować lub wręcz kreować perspektywę... ale to już wyższa szkoła jazdy...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz posta
    czy chodzi Ci o zdjęcia produktów które w większości przypadków mają być całe bardzo ostre, czy będziesz próbował sterować głębią ostrości tak aby obejmowała tylko niektóre elementy przedmiotu, a reszta ładnie się rozmywała... trochę pokrętnie, ale mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi...
    odpowiedz na to pytanie brzmi - chcę mieć możliwość robienia zdjęć ostrych w całości (będa to zdjęcia głowne) oraz zdjęć rozmytych, kiedy trzeba wyeksponować pewien fragment przedmiotu np. złocenie, wypukłość, logo itp. wówczas to co chce żeby było widoczne, ma być ostre a reszta delikatnie rozmywać się w tle.

Jeżeli jest taki obiektyw, który posiada obie te cechy i da przy tym zdjęcia dobrej jakości to problem z obiektywem mam z głowy

Cytat Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz posta
    optymalny był by T/S 45/2.8 - dlaczego?

a gdzie taki obiektyw można kupić, ile kosztuje i czy są jakieś alternatywy jeżeli chodzi o obiektyw?
    jak dla mnie jest to zakup do firmy jako inwestycja, zdaję sobię sprawę że na pewnych rzeczach nie można zaoszczędzić - mam tylko nadzieję, że zakup szybko się zwróci

równie dobrze moógłbym nawiązać współpracę z fotografem, który odwalił by za mnie całą robotę - z tego co wyczytałem to średnia cena za 1 zdjęcie = 10 zł ale tu rodzi się kilka innych problemów więc już zdecydowałem, że sam się z tym uporam, dodatkowo będzie to dla mnie w penym sensie odskocznia od codzienności i myślę, że fajna przygoda. Jeżeli chodzi o aparat to wybór padnie na 450d lub 500d - zobaczę ile wyjdzie za ten obiektyw i czy coś jeszcze zostanie
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 29-07-2009 o 17:29 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Zapewni Ci to makro np canon 60mm... ale na prawdę ciekawe efekty osiągniesz za pomocą t/s czyli http://www.fotoforma.pl/-canon-ts-e-..._l_92_194.html
    o ile jest dostępny...
    lub ten: http://www.fotoforma.pl/obiektywy-ca..._l_92_195.html

ale 90mm będzie wymagał odsunięcia się trochę dalej od fotografowanego obiektu, za to ładniej nam rozmyje tło...
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Coś już napisał

Domyślnie

Witam ponownie, chciałem się pochwalić że mam już sprzęt -wybór ostatecznie padł na nikona d90 + obiektyw makro 60.

Dziękuję wszystkim za opinie i porady
    pozdrawiam

Miasto
    kielce

Domyślnie

to jeszcze pokaż jakieś fotki z tego zestawu

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów