Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 85

Wątek: Początkujący - pomoc w zakresie sprzętu Aparat + obiektyw

Mieszany widok

Coś już napisał

Post Początkujący - fotografia produktu - pomoc fachowca potrzebna

Witam, jestem początkującym amatorem fotografii, do tej pory pracowałem na aparatach kompaktowych firmy Kodak (czysto amatorsko). Na dzień dzisiejszy w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą potrzebuję przygotować studio fotograficzne oraz zakupić sprzęt do robienia dobrych a nawet bardzo dobrych zdjęć produktowych. W związku z tym mam kilka pytań do osób które wiedzą coś więcej w tym temacie. Z góry dziękuję za pomoc

1. jaki aparat kupić? doszedłem do tego, że będzie to , zastanawiam się nad canonem lub nikonem, nie pytajcie o budżet jaki mogę przeznaczyć, nie powiem żeby nie sugerować od razu aparatu - interesują mnie naprawdę bardzo dobre zdjęcia, tak żeby ich dalsza obróbka w programach graficznych ograniczała się do przycięcia i podpisania zdjęcia. Na dzień dzisiejszy jestem bliżej zakupu nikona - to jest forum miłośników canona więc może mnie przekonacie do zmiany decyzji co mnie kieruje do nikon? ano oprogramowanie, które pozwala podłaczyć aparat do komuptera i z poziomu komputera sterować całym procesem robienia zdjęcia, włacznie z uruchomieniem migawki i bezpośrednim efektem końcowym na ekranie monitora, nie wiem czy canon posiada takie oprogramowanie, jezeli tak bo proszę o informację gdyż jest to dla mnie ważny argument przy zakupie sprzętu.

2. obiektyw? zamiast kupować aparat z obietkywam chce kupić body + dobrej klasy obietyw, wielkość produktów to max 300x300x300mm (wys, szer, głębokość) występują elementy ze skóry, drewna, metalu, plastiku, elementy matowe i świecace- dlatego zależy mi na obiektywie który temu zadaniu podoła, tak aby zdjęcia były ostre, naturalne i wiernie oddane.

3. wyposażenie studia, w tym temacie akurat jestem już po konsultacjach z jedną z firm. Zaproponowali mi lampy powerlux 2 szt. stół bezcieniowy, parasolki, softboxy, statyw, itp...- generalnie jak będę miał aparat to mam się do nich zgłosić i podług tego co mam skonfigurują mi cały sprzęt związany z i studio fotograficznym. Dlatego tak ważny jest dla mnie zakup odpowiedniego aparatu i obiektywu. Ale jeżeli ktoś ma jakieś sugestie również w tym zakresie to chętnie wysłucham i będę wdzięczny za każdą sugestię, pozdrawiam, Sławek
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 27-07-2009 o 11:41

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Taka drobna sugestia... Nie podając budżetu (nawet orientacyjnego) nie licz, że ktokolwiek podpowie Ci coś konkretnego.

Ad. 1,2. Dowolna lustrzanka się nada. Do fotografii produktowej najlepiej nada się jakiś obiektyw typu Tilt/Shift (Canon oferuje kilka z ogniskowymi od 17 do 90mm). Oprogramowanie Canona pozwala na sterowanie wykonaniem zdjęcia z komputera w modelach 450D, 40D i późniejszych (wszystkich, które oferują opcję Live View).
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał

Domyślnie

Nie podawałem budżetu żeby nie sugerować aparatu - bo wiadomo że im droższy tym większe prawdopodobieństwo że się sprawdzi. A po co wydawać powiedzmy 10 tyś zł kiedy podobne zdjęcie można uzyskać aparatem za 3 tyś zł?

Przed zakupem myślę o aparatach: NIKON D90, D300 lub Canon EOS 50D
    nie znam się, wiem tyle co wyczytałem w internecie, więc nawet nie wiem na 100% czy to odpowiedni sprzęt, jeżeli chodzi o obiektyw to tym bardziej nie wiem co wybrać,

generalnie chce się zamknąć ze wszystkim w kwocie 10 tys zł
    myślałem wydać 3-5 tyś na aparat, 1-2 tyś obiektyw a studio już wiem że będzie kosztowało ok 3-3,5 tyś zł.

i mam nadzieję, że to powinno wystarczyć, nie chce kupować na kilka etapów i kombinować - chce mieć zestaw który pozwoli na robienie bardzo dobrych zdjęć a jak coś nie wyjdzie to będę wiedział że wina leży po mojej stronie, że ja coś źle robię, że muszę się jeszcze tego uczyć a nie że to wina aparatu, obiektywu itp.

Pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b Zobacz posta
    1. jaki aparat kupić? doszedłem do tego, że będzie to lustrzanka, zastanawiam się nad canonem lub nikonem, nie pytajcie o budżet jaki mogę przeznaczyć, nie powiem żeby nie sugerować od razu aparatu
    Jeśli nie ograniczasz budżetu to 1Ds Mark III ;-)

Przy tak sformułowanym zapytaniu trudno coś jednoznacznie doradzić... Jeśli zależy Ci na
    jakości obrazka matryca ze wspomnianego 1Ds ew. z 5D MkII dal lepszy efekt niż z porównywalnych modeli Nikona (w studiu nie będziesz potrzebował wysokich czułości).

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b Zobacz posta
    interesują mnie naprawdę bardzo dobre zdjęcia, tak żeby ich dalsza obróbka w programach graficznych ograniczała się do przycięcia i podpisania zdjęcia.
    To może pozostań przy kompakcie Każde zdjęcie cyfrowe trzeba poddać obróbce, w aparatach kompaktowych w znaczynym stopniu robi to soft aparatu, zdjęcia z lustrzanek są generalnie bardziej "surowe", i wymagają obróbki.

Coś już napisał

Domyślnie

Może się mylę ale nie wierzę, że nie można zrobić ładnego zdjęcia produktu na białym tle z zachowaniem kolorów i ostrości bez konieczności poddawania go późniejszej obróbce. Na temat budżetu wypowiedziałem się wyżej - do 10 tyś zł, nie chce aparatu za 20 tyś, fotografia to tylko dodatek i na co dzień nie będę pracował zarobkowo na tym sprzęcie, wykorzystam go 2-3 razy w miesiącu po godzinie może dwie... w specjalnie przygotowanym do tego celu garażu, przerobionym na mini studio

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

ceny za ceneo:
    Canon 450D - 2100 zł
    Canon TS-E 24mm f/3.5 L - 4500zł
    (to jest specyficzny obiektyw przeznaczony do fotografii produktowej i architektury, nie ma autofocusa)
    porządny statyw

zostaje Ci nieco koło 3000zł na studio.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    ceny za ceneo:
    Canon 450D - 2100 zł
    Canon TS-E 24mm f/3.5 L - 4500zł
    (to jest specyficzny obiektyw przeznaczony do fotografii produktowej i architektury, nie ma autofocusa)
    porządny statyw

zostaje Ci nieco koło 3000zł na studio.
    czy inni tez uważają, że aż taki obiektyw jest potrzebny do tego typu fotografii? i czy ten aparat oby nie jest za słaby? przeglądając różne fora i rankingi iitp to nikt go praktycznie nie poleca

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    jak dużo zdjęć planujesz robić? jak duże będą formaty prezentacji?
    zdjęcia będą wykorzystywane na dwa sposoby
    - umieszczenie oferty firmy w internecie
    - drukowany katalog produktów

na dzien dzisiejszy do zrobienia mam ok 500 produktów po 3 ujęcia na produkt = 1500 zdjęć, następnie sukcesywnie co miesiąc dojdzie kilka zdjęć ok, 50 miesięcznie.

Prosze również znawców tematyki o informację czy canon posiada oprogramowanie na wzór nikona? http://www.europe-nikon.com/product/.../overview.html

?
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 27-07-2009 o 17:38 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

jak dużo zdjęć planujesz robić? jak duże będą formaty prezentacji?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

nie wiem czy TS-E to dobry pomysł dla początkującego. To jednak jest specyficzny sprzęt, trzeba umieć się z nim obchodzić. Poza tym jeżeli już to wydaje mi się, ze do produktów różnego rodzaju, może też do zbliżeń raczej lepszy jak już by był TS-E 45mm/2.8 mimo wszystko bardziej uniwersalne rozwiązanie.
    A jeżeli nie ts-e to może:
    http://www.e-cyfrowe.pl/canon-eos-50...?PCID=51318_22
    Albo sigma/canon 50/1.4 lub sigma 30/1.4 albo Canon 35/2??
    Raczej coś stałoogniskowego bo w studio i tak statyw można przemieszczać w miarę dowolnie i raczej moim zdaniem obiektyw macro i coś w okolicy standardu 50mm żeby zrobić i całość i detal w razie potrzeby oraz i duże i małe produkty
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jeżeli chodzi Ci o robienie zdjęć przez kompa to tak jest to możliwe w Canonie we wszystkich modelach posiadających funkcję live view.
    Co do obiektywu to spójrz na mój post niżej jest tam link do zestawu body+obiektyw
    Canon 50D+EF-S 60mm Macro ;-)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów