Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: Canon 40D - Dobry wybór dla początkującego?

Wasik
    Guest

Domyślnie Canon 40D - Dobry wybór dla początkującego?

Witam, mam do was dwa pytania. Wiem że były wałkowane wiele razy, jednak chciałbym się dowiedzieć konkretnie.

1) Do tej pory użytkowałem jedynie kompakty. Zaoszczędziłem trochę pieniędzy i postanowiłem zakupić sobie lustrzankę cyfrową. Czytając to forum, postanowiłem swój wybór postawić na Canon-a 40D body. Jak uważacie, czy ten model byłby odpowiedni dla początkującego?

2) Na obiektywach nie znam się w ogóle. Jaki byście polecali? Obiektyw byłby przeznaczony do "wszystkiego" m.in. do fotografowania przyrody, pojazdów podczas jazdy oraz budynków.

Chciałbym się zmieścić do 4500zł, jednak mogę to podciągnąć do 5000zł.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wasik Zobacz posta
    Witam, mam do was dwa pytania. Wiem że były wałkowane wiele razy, jednak chciałbym się dowiedzieć konkretnie.

1) Do tej pory użytkowałem jedynie kompakty. Zaoszczędziłem trochę pieniędzy i postanowiłem zakupić sobie lustrzankę cyfrową. Czytając to forum, postanowiłem swój wybór postawić na Canon-a 40D body. Jak uważacie, czy ten model byłby odpowiedni dla początkującego?

2) Na obiektywach nie znam się w ogóle. Jaki byście polecali? Obiektyw byłby przeznaczony do "wszystkiego" m.in. do fotografowania przyrody, pojazdów podczas jazdy oraz budynków.

Chciałbym się zmieścić do 4500zł, jednak mogę to podciągnąć do 5000zł.
    Masz rację, było wiele razy. Jak chcesz dobrze i do wszystkiego, to szukaj niezajeżdżonego 40D (~2200-2300 zł) i również używanego EF-s 17-55/2.8 IS (3000 zł). Lekko przekroczysz budżet, ale to chyba w tym momencie najlepsza oferta na rynku jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

badz jezeli mozesz sie pogodzic z lekko nizsza jakoscia wzgledem wiekszej uniwersalnosci to proponowalbym zastanowienie sie nad zestawem z obiektywem canon 18-200/3.5-5.6 IS (cena nowego w okolicach 1750pln )

test tego obiektywu dostepny jest np. tutaj (anglojezyczny)

zarowno body jak i obiektyw jako nowe zmieszcza sie w twoim budżecie.

propozycja warta rozwazenia ze wzgledu na fakt ze oferuje zakres ogniskowych zblizony do przecietnych aparatow kompaktowych.
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    badz jezeli mozesz sie pogodzic z lekko nizsza jakoscia wzgledem wiekszej uniwersalnosci to proponowalbym zastanowienie sie nad zestawem z canon 18-200/3.5-5.6 IS (cena nowego w okolicach 1750pln )
    a bron Panie Boze.... od megazumow to z dala... 40D - swietny wybor. obiektyw - jak Ci starczy, to bierz C17-55, jak chcesz dobrze i tanio, to T17-50, a jak nie mozesz sie zdecydowac, to bierz kita za 150zl, kase do skarbonki, zbieraj dalej, rob fotki i ktoregos dnia sie okaze, ze nie dosc, ze sam wiesz czego chcesz, to jeszcze masz od razu na to kase... ;-)
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Wasik
    Guest

Domyślnie

Propozycja jest ciekawa. Teraz zakupić obiektyw który wystarczy mi na trochę, i w tym czasie zbierać pieniądze na nowy obiektyw. Jeszcze mi trochę brakuje pieniędzy to poświęcę ten czas na czytanie opinii itp.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przepraszam, że post pod postem, jednak nie mogę edytować poprzedniego postu. Mam jeszcze jedno pytanie. Czym się sugerować przy wyborze obiektywu?
    Ostatnio edytowane przez Wasik ; 24-07-2009 o 17:32 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

O kolego, z tym ostatnim pytaniem to trochę przesadziłeś.
    To Ty sam sobie musisz na to odpowiedzieć. Jest wiele kryteriów :
    1. cena
    2. światło
    3. zoom/stałka/zakres ogniskowych
    4. rozdzielczość
    5. aberracje
    6. winietowanie
    7. koma
    8. bokeh
    9. gwarancja
    10. serwis
    11. szybkosć i celność AF
    12. stabilizacja
    13.........................
    Ja naprawdę nie potrafię ci odpowiedzieć i doradzić w tym temacie. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witaj, Wasik!
    Wiem że były wałkowane wiele razy, jednak chciałbym się dowiedzieć konkretnie.
    To niemożliwe!
    postanowiłem swój wybór postawić na Canon-a 40D body. Jak uważacie, czy ten model byłby odpowiedni dla początkującego?
    Dobry. Wątków około tematycznych naprawdę tu nie brakuje, np. podstawowe:
    Canon 40 D czy warto
    450D czy 40D, co wybrać?
    Jeżeli czegoś tam nie ma to lepiej się dopisać właśnie tam.

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    13.........................
    13. konstrukcja, wykonanie (materiał, luzy) i ergonomia (szerokość pierścieni, opór, itd.) obiektywu.
    (i to nie wiem czy na aż tak odległej pozycji?)
    plus ten artykuł:
    Jaki obiektyw kupic?, czyli +/- to co SirDuncan zaproponował.

ps: niestety, za szerokie spektrum zastosowań chciałbyś objąć 1 szkłem - architektura, przyrodnicze, sport - tak to tylko w... Kit jako starter, a później - kolejne wydatki
    Ostatnio edytowane przez x-mac ; 24-07-2009 o 19:40
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Propozycja jest ciekawa. Teraz zakupić który wystarczy mi na trochę, i w tym czasie zbierać pieniądze na nowy . Jeszcze mi trochę brakuje pieniędzy to poświęcę ten czas na czytanie opinii itp.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przepraszam, że post pod postem, jednak nie mogę edytować poprzedniego postu. Mam jeszcze jedno pytanie. Czym się sugerować przy wyborze ?
    Chyba najlepszym wyborem bedzie jak juz sam zdecydowales 40d.
    Czy nowy czy uzywany to juz zalezy od Ciebie - podobnie jak z samochodem jedni wola z salonu a inni pol rocznego
    Na poczatku nie wydawaj duzo na obiektywy bo tak naprawde nie wiesz czego oczekujesz...
    Co uzytkownik to woli troche inne obiektywy - a kompletny bezsens jest kupowac zaraz jakies szkolo za 2000 i potem zalowac.
    Kup kit np 17-55 3.5-5.6 is. Niedrogie szklo a bardzo dobre jak na swoja cene.
    Porobisz zdjecia - zobaczysz czego brakuje Tobie w tym obiektywie. I wtedy znaczniesz szukac juz konkretne szklo pod siebie.
    pozdrawiam i zycze udanych zdjec nowym sprzetem
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Coś już napisał

Domyślnie

Dwukrotnie pisałem, ze popieram wypowiedź x-mac, ale moje "poparcie" dla Jego wypowiedzi znika. Robię coś nie tak pisząc posta ???

Domyślnie

dobrze piszą koledzy, kup 40d (nowe) i kit 17-55 is i odkładaj.. pewnie na jasne stałki..

no chyba, ze fotografujesz od czasu do czasu, 2dni w miesiącu to kup sobie 500d lub 450d z możliwością nagrywania filmów .. taki gadżet, do tego jakiegoś 18-200 i gitara ..
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów