Właśnie do tego typu fotografii TS-E jest między innymi dedykowany. Kolega chciał mieć zestaw do produktowej o jak najlepszej jakości obrazu, więc proponuję. BTW. zapomniałem o TS-E 45mm, ten też może być (ale cena mniej więcej taka sama).
Właśnie do tego typu fotografii TS-E jest między innymi dedykowany. Kolega chciał mieć zestaw do produktowej o jak najlepszej jakości obrazu, więc proponuję. BTW. zapomniałem o TS-E 45mm, ten też może być (ale cena mniej więcej taka sama).
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
czy taki drogi obiektyw jest faktycznie konieczny? i czy to sensowne wydawać 2 tyś na aparat a 4,5 tys na obiektyw?
może zadam to pytanie trochę inaczej, jak na laika przystałotzn czy mam rozumieć, że wybór aparatu tak na prawdę nie ma większego znaczenia? i że praktycznie każda nawet najtańsza lustrzanka poradzi sobie z takimi zdjęciami przy założeniu że współpracuje z odpowiednim obiektywem?
Obecnie sprzedawane lustrzanki Canona dają na prawdę niezłą jakość obrazka - praktycznie pozycjonowanie aparatu odbywa się obecnie za pomocą różnych dodatków (matryce są takie same w najniższej i wyższej półce jeżeli chodzi o cropowe aparaty). Dlatego możesz kupić lustrzankę z niższej półki (zwłaszcza, że będzie używana w studiu z oświetleniem studyjnym). Natomiast klasa szkła jest nie do przecenienia. Zaproponowałem taki obiektyw, ponieważ jest on dedykowany do tego typu fotografii. Obiektywy TS-E dają ogromną kontrolę nad głębią ostrości i jej płaszczyzną (poczytaj np TU). Gdybym chciał się bawić komercyjnie w fotografię produktową kupiłbym właśnie takiego typu obiektyw.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
garaż ma 5,5 metra długości - 3,5 metra szerokości x 2,2 metra wysokości
z przytoczonych na forum informacji najbardziej bym sie skłaniał do propozycji GOOMIS
Canon 50D+EF-S 60mm Macro
canona 450d nawet nie biorę pod uwagę, zastanawiam się jeszcze nad tym oprogramowaniem, wiem już ze wszystkie aparaty z LV mają możliwość robienia zdjęć z poziomu komputera ale czy to jest tylko podgląd i uruchomienie migawki? czy można tak jak w oprogramowaniu nikon sterować każdą funkcją aparatu, tak jak by się go miało w ręku?
Jak ktoś może doradzić coś konkretnego to będę wdzięczny
Można sterować wszystkimi opcjami aparatu (także ostrością, o ile obiektyw ma włączony AF).
a co myślicie jeszcze o tym czy można robić ładne zdjęcia bez konieczności ich dalszej obróbki? czy to faktycznie jest tak że za każdym razem trzeba poprawiać efekty w programach graficznych?
można robić ładne zdjęcia bez konieczności ich dalszej obróbki
tyle tylko że to co ładne dla jednego dla drugiego wcale ładnym nie jest.
co to są ładne zdjęcia??
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
widzę, że forum nie jest dobrym miejscem na tego typu rozmowy, rady i sugestie, zresztą tak jak przypuszczałem (niestety) ale spróbować zawsze warto. Po co doszukiwać się szczegółów? kroczyć wokół tematu? zamiast dążyć do sedna sprawy i jej rozwiązania. Zaraz pewnie napiszecie że małymi kroczkami do celu... tylko że takimi kroczkami to się nigdzie nie dojdzie. Można tak sobie przez rok pisać a po roku nadal człowiek nie będzie wiedział co kupić.
Pozdrawiam
dlaczego 450 nie bierzesz pod uwage? przewaga 50d na 450d to wieksza predkosc zdjec seryjnych (w studio nie wazne), lepsze iso (nie wazne i tak bedziesz iso 100 uzywal), wiekszy wizjer - i tak chcesz robic zdjecia przez kompa, uszczelnienia, tryb sRaw, budowa.
mam wrazenie ze przy studyjnym trzaskaniu przy uzyciu programu to wszystko jest dla Ciebie malo istotne, a zaoszczedzilbys ze 2000, albo 1500, nie pamietam cen. moze warto to dolozyc na lepsze lampy/obiektyw? :>