Grisha - 500d ma jeszcze słabszy DR niż 450d a najlepszy ma 1000d
Wg testów oczywiście
Jeszcze raz napiszę: spróbujcie odróżnić fotki zrobione tym samym szkłem podpiętym do body 1000d/450d/500d/40d - jak zobaczycie różnice to naprawdę czapka z głowy.
Mam na myśli normalne oglądanie i wydruki, nie żadne dziwne analizy bateryjek i kartek do testów.
Jasne, że 40d jest optycznie lepiej wykonane ale też sporo (prawie 2x) cięższe od 1000d/450d/500d.
Celność i szybkość AF? Jasne, że jest ważne. Ale ktoś kto zna własne potrzeby i oczekiwania odnośnie sprzętu, nie zadaje pytań na forum, tylko sprzęt testuje osobiście i kupuje pod konkretne oczekiwania.
Do tego celny i szybki AF ma każdy Canon EOS.
Wiem, że jestem tu "świeży' i zaraz mi to pewnie ktoś wytknie ale fotki robiłem jeszcze Zenitem (a po drodze był też inny sprzęt), którego pewnie mało kto tu zna, więc jakąś tam (mikrą, ale zawsze )wiedzę posiadam.
Wiem, zaraz się dowiem, o tym jaki to super celny i precyzyjny AF ma 1ka - ale mam nadzieję, że piszemy tu o zastosowaniach amatorskich, czyli półce od lekkiego 1000d do ciężkiego 50d.
Faktem jest, że 500d jest trochę jednak przeceniony.
Zyskałby pewnie znacznie większą popularność po wycofaniu z rynku 450d i obniżeniu ceny do realnego poziomu 2300-2500 zł..

Zakładam, że jak ktoś pyta na forum o sprzęt, to tak naprawdę nie ma pojęcia co chce, nie potrafi określić własnych potrzeb.
Ile to roboty podejść do MM czy innego foto sklepu, wziąć w garść 40d/50d/500d/450d/1000d, podpiąć to samo szkło i sobie porównać przyjemność pracy każdym z nich?
Przynieść do domu kartę i porównać zdjęcia?