Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 103

Wątek: 450D vs 500D

rykowski
    Guest

Domyślnie 450D vs 500D

Witam
    Jesli temat byl, to przepraszam. Przeszukalem forum od dzis do maja w pokojach, gdzie taki watek moglby byc. Jesli jest, prosze o info i zamkniecie watku.

Oba te aparaty, sa "prawie" blizniaczo podobne i oba rozwazam do kupna.
    Fakty:
    500D - 3200-3300zl
    450D - 2500-2600zl

Roznice:
    -Nowy procesor Digic III/IV
    -Ekran LCD (liczba pixeli)
    -Matryca
    -Filmy HD
    -ISO 3200

Fanem wielkim filmowania nie jestem. Czulosc 3200 dla mnie jako amatora nie jest az tak kluczowa.

Pozostaja tylko nowy procesor ,matryca, ekranik lcd (tu na korzysc).
    I teraz pytanie. Czy sa jeszcze jakies inne parametry, w tych obu aparatach, ktore moga wplynac na amatora fotografii/lustrzanek, ktory dokonuje pierwszy raz wyboru?

Duzo poczytalem recenzji do tej pory na temat 450D i moge powiedziec ze mam jako taka wiedze na temat tego aparatu. 500D to nowy model. Nie posiada, ze wzgledu na krotki pobyt na rynku, az tylu opini, nie byl opisywany na forach. I boje sie (pewnie z braku wiedzy) ze np. wieksza matryca w 500D to wieksze szumy. A ze przesiadam sie z S3 to jest MOCNO przewrazliwiony w tej sprawie.

Poprosze szanownych forumowiczow o jakas porade w tej sprawie.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Jeżeli liczysz na to, że ktoś Ci dostarczy usprawiedliwienia na zaoszczędzenie tych 700 PLN i będziesz podwójnie szczęśliwy, bo kupiłeś lepszy sprzęt i zaoszczędziłeś pieniądze, to niestety nic z tego. Szumy są mniejsze.

500D jest tylko lepszy pod każdym względem i nowszy. No i jeszcze zapomniałeś o face recognition!

Czy chcesz wydać te 700 zł to już musisz zdecydowć sam. A ekranik jest świetny.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Szumy są mniejsze.
    Ponadto większy zakres tonalny (450D pod tym wzgledem wypada fatalnie, nawet 1000D go przewyższa), ale co by nie mowić o filmach ekranach itp itd, to uważam, że płacenie ponad 3kPLN za xxxD canona to kpina* 50D wchodzil na rynek za 3 i pół tysia.

*Nie bedę wypominał zamierzchłych czasów kiedy 300D kosztował bodaj.. 6000zł?
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna Awatar Dominik K
    Miasto
    Sucha Beskidzka

Domyślnie

W porównaniu cena/jakość lepszy wydaje się 450d.
    Sam posiadam 1000d i miałem podobny dylemat (1000d/450d). Miałem przez krótki czas do testów te body i zdecydowałem się na 1000d. Różnica nie jest wielka. Ważne dla Ciebie jest to, że musisz mieć w ręku obydwa body i je przetestować Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.
    NIE WAŻNE CZYM SIĘ ROBI, LICZY SIĘ EFEKT

Domyślnie

parę dni temu testowałem w Fotojokerze 500D i muszę stwierdzić, że ISO 1600 jest genialne, ja biorę na dniach.

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

jako użytkownik 450D mogę powiedzieć, że dynamika tonalna tego body nie zachwyca. Podobno w 500D jest o wiele lepiej. Plusy już zostały wymienione, ale nad jednym się zatrzymam: wyświetlacz LCD. To co widzisz na 450D jest odwrotnie proporcjonalne do tego co zobaczysz na ekranie komputera Może przesadzam, ale b. często, wyświetlacz w 450D utrudnia mi ocenę zdjęcia - a 500D równa się już w tym względzie z nikonem D90.

Domyślnie

czemu porównałeś do nikona a nie do 5DmkII lub 50D.
    "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
    Fotoblog (:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

500d bez gadania

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giltoniel Zobacz posta
    jako użytkownik 450D mogę powiedzieć, że dynamika tonalna tego body nie zachwyca. Podobno w 500D jest o wiele lepiej. Plusy już zostały wymienione, ale nad jednym się zatrzymam: wyświetlacz LCD. To co widzisz na 450D jest odwrotnie proporcjonalne do tego co zobaczysz na ekranie komputera Może przesadzam, ale b. często, wyświetlacz w 450D utrudnia mi ocenę zdjęcia - a 500D równa się już w tym względzie z nikonem D90.
    Ja mam zgola odmienne odczucia jesli chodzi o LCD. Wydaje mi sie, ze troche przesadzasz.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Chociaż 500D jest ewolucyjnie lepszy pod każdym względem (z wyjątkiem spadku szybkostrzelności z bodaj 3.5/s do 3.4/s ) nie mogę potwierdzić żadnych szczególnych niedomagań 450D.

Ekran 450D jest najlepszym ekranem Canona przed nowymi wyświetlaczami w 5DMkII, 50D i 500D. Taki sam jak w flagowej puszce Canona 1DsMkIII. Rozdzieczość jest jaka jest, 230,000 pixeli, i nie ma w nim nic szczególnego co by przeszkadzało, poza samą rozdzielczością. Powierzchnia ekranu łatwo sie czyści, i chociaż 500D ma być bardziej przeciwodblaskowy, może wolałbym powierzchnie z 450D. (Tak samo z obudową: powierzchnia 500D jest matowa i szorstka jak pilnik do paznokci i pozostają ślady. Jest OK, ale może wolę bardziej gładki 450D).

Nie widzę żadnego problemu z DR w 450D. W niektórych testach ktoś tam się skarżył na kiepskie DR na niskich ISO. To jest nieporozumienie. Z moich testów wynika, że w stosunku do starszych puszek DR została nieco przesunięta w stronę świateł kosztem cieni, właśnie na niskich ISO, głównie 100. Co jest logiczne, bo jeżeli nastawiamy ISO 100, to znaczy, że jest jasno, (np w słońcu) i zależy nam bardziej na niewypalonych światłach, niż na cieniach. To jest jakby pierwszy stopień "priorytetu świateł" którego nie da się wyłaczyć. Niestety mało dokładni masowi teściarze tego nie dostrzegają, starają się wyciągać cienie na ISO 100, widzą wiecej szumu i płaczą, bo nie dostrzegają, żę długość kołderki jest taka sama, tylko jest przesunięta w strone stóp. 450D radzi sobie ze światłami o wiele lepiej niż np. 20D na ISO 100.

Na wyższych ISO już tego przesunięcia nie ma.

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów