tantal wiem i to dobrze że istnieje SSJS... tylko to i tak się nie nadaje.
SSJS można bardziej przyrównać do PHP, ASP itp.
Stosuje się to np. do komunikcji z SQL-em itp. po stronie serwera.
Jednak do analizy i kompresji przesylanych danych z innego serwera to juz raczej malo ciekawe rozwiazanie.
Jesli chodzi o "serwerek u providera" to pisze to w uproszczeniu.... nie bede pisal ze maja jakis cluster, mainframe itp. Co do Ery to nie wiem możemy porozmawiać co ma T-Mobile na Słowacji
Napewno nie zrealizujesz tego na jakims Cisco czy Juniper - wiec rozwiazanie raczej dedykowane.
Tak samo nie mam zamiaru tutaj rozwodzic sie do poszczegolnych protokolow, bo zaraz dojdziemy do flag w ramce i zaczniemy mowic co to jest RST, ACK itp.
Inna sprawa jak mowimy o kompresji to musiala by byc wybiorcza, bo pakowanie jpeg-a itp. raczej mija sie z celem - no mozna sobie pakowac bitmapy bo najwyzej maja kiepska kompresje RLE4. Do tego wiecej niz obrazki zabiera transfer plikow - ktore w wiekszosci sa umieszczane w necie juz spakowane.
Dlatego takie rozwiazania wydaja mi sie troche bez sensu. Moim zdaniem spokojnie wystarczy odpalenie np. w Apache i PHP kompresji gzip (duze serwisow WWW tego uzywa - mozna sprawdzic tcpdumpem lun pod win Ethereal-em)... wiecej sie nie wydusi. A jak ci leci juz z serwera www w gzip to pakowanie tego dodatkowo to kolejne wariactwo...
Natomiast resize jpeg-ow to juz zakrawa mi na olanie takiego lacza - bo moze zepsuc polowe stron, wiec po co mi uposledzony internet.
Proxy robi sobie tylko cache wiec nie jest jeszcze tak zle, a ominac sobie mozesz robiac tunel przez jakis serwerek jak masz dostep... inaczej raczej trudno bo zapewne uzyte jest WCCP...