Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: GPRS - kompresja wyświetlanych zdjęć

Początki nałogu

Domyślnie GPRS - kompresja wyświetlanych zdjęć

Witam,
    jak to jest z wyświetlaniem zdjęć na stronach, mam galerię coppermine i patrzeć na nią nie mogę, domyślana kompresja wyswietlanych zdjęć jest obrzydliwa, picowanie i resamplowanie zdjęć mija się z celem żadne zaklęcia ctlr+R, shift+A nie działają
    Wniosek jest taki, że jeśli ja nie mogę patrzeć na te fotki to odwiedzający tym bardziej ??: chamówą byłoby zmuszać wszystkich do pobierania trochę większych plików ale strony z fotografiami są dla oka więc jakąś możliwość poprawy wyglądu powinienem oferować. Być może u mnie w systemie coś nie tak ? Bo mam wrażenie że to od nie dawna na moim kompie tak się wyświetla. Przykład
    1.oryginalny obrazek
    2.link do zdjęcia na coppermine
    http://jarex.freehostia.com/displayi...up&cat=0&pos=0
    A może to wina coppermine że skróty nie działają ? jak dać szansę odwiedzającym na zobaczenie zdjęcia w normalnej krasie ? Dodam że z Internet Explorerem mam podobnie i też od niedawna , ale pal licho mnie , gorzej że oglądający widzą takie g...bez możliwości poprawy widoku
    No dobra, w Firefoxie coś działa ale tylko dla zdjęcia otwartego w nowym oknie, przy normalnym przeglądaniu nic nie działa...
    Ostatnio edytowane przez tantal ; 16-07-2009 o 15:41

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie widzę różnicy pomiędzy oryginałem i tym, co jest pd linkiem. FF nie "obrabia" w żaden sposób zdjęć. Coppermine może przeskalowywać obraz i wtedy robi to swoimi algorytmami, co może powodować utratę jakości.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Nie widzę różnicy pomiędzy oryginałem i tym, co jest pd linkiem. FF nie "obrabia" w żaden sposób zdjęć.
    Sorki, edytowałem posta.
    Ale u mnie wszystkie fotki do momentu otwarcia ich w nowym oknie są z paskudnymi artefaktami a ten powyższy plik waży 15 kB zamiast 100
    Mocno dziwi mnie że do tej pory nie miałem takiego wyglądu ani w w Ie ani w Ff a wersji coppermine ani przegladarek nie zmieniałem
    Ostatnio edytowane przez tantal ; 16-07-2009 o 15:47

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

u mnie ma 101,5k. Może używasz jakiegoś proxy z kompresją. Albo korzystasz z dostępu przez sieć GSM i tam w zależności od wybranego APN-a może też następować kompresja.

Coś już napisał

Domyślnie

U mnie jak u kolegi powyzej - roznic brak, wielkosc 101,5 kB.
    Pozdrowienia,
    D.C.

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki, panowie.
    To już coś dla odwiedzających... Fakt - korzystam z GPRS, ale traffic compressora wyłączyłem chwilowo (zresztą jpg i tak nie kompresował). APN pewnie ma znaczenie, tyle że skróty shift+A, shift+R dla canon-board działają, dla galerii - nie. Działają dopiero po otwarciu zdjęcia w nowym oknie. Coppermine mam ustawione na 100% jakości wyświetlanych plików, zakaz tworzenia zdjęć skalowanych (pośrednich), więc to co się wyświetla po kliknięciu w podany przeze mnie link powinno mi ważyć ok 100Kb - tyle ile uploadowałem, a mam 15 z paskudnymi artefaktami na jednorodnych przestrzeniach i obwódkami na krawędziach. Dzięki za uwagi, poszperam jeszcze w dokumentacji coppermine.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    Dzięki za uwagi, poszperam jeszcze w dokumentacji coppermine.
    Ale w coppermine jest wszystko ok. Obrazek wyświetlany w galerii ma 101,5kB.

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Nie widzę różnicy pomiędzy oryginałem i tym, co jest pd linkiem. FF nie "obrabia" w żaden sposób zdjęć. Coppermine może przeskalowywać obraz i wtedy robi to swoimi algorytmami, co może powodować utratę jakości.
    Dokłądnie używa do tego biblioteki GD lub ImageMagick... i perzeskalowuje jedynie do miniaturek. W oryginalnym rozmiarze sa wyświetlane bez ingerencji.

Początki nałogu

Domyślnie

Ale w coppermine jest wszystko ok. Obrazek wyświetlany w galerii ma 101,5kB.
    Rozumiem, dzięki.
    Czyli chodzi o mój net. Jak wspominałem, problem pojawił się dopiero "na dniach", więc pewnie "coś" się zmieniło. Korzystam z Bleueconnect Ery, w tej chwili pre-paid. Hm, tylko nie rozumiem czemu shift+R, shift+A nie działają mi w galerii na standardowym podglądzie zdjęć, a np. na canon-board działają.
    Ostatnio edytowane przez tantal ; 16-07-2009 o 17:48

Początki nałogu

Domyślnie

Może używasz jakiegoś proxy z kompresją. Albo korzystasz z dostępu przez sieć GSM i tam w zależności od wybranego APN-a może też następować kompresja.
    Dzięki Kolaj. Nic trafniejszego już chyba nie wygooglam, tak to wygląda jak napisałeś. Dostawca prasuje mi dane, tyle że od krótkiego czasu prasuje jeszcze mocniej. Gdzieś wyczytałem potwierdzenie Twojej diagnozy:
    ISP modifying the web pages on the fly with javascript and providing lower res images via a transparent proxy in order to reduce download bandwidth (it was over a GPRS/3G link), and there was no way to disable it (it was setting at the ISP end with no option to allow customers to override it).

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów