BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
He he to sobie spakuj na dysku jpeg-a zipem, rarem itp. to zobaczysz... tu nie ma znaczenia czy to kompresja stratna czy bez stratna. W jpeg-u jest bardzo mała ilość powtarzających się sekwencji (to tak w uproszczeniu) z których mogą skorzystać algorytmy kompresji. A przesyłany jest plikwięc liczy się jego rozmiar... algorytm wyświetlający lokalnie dopiero dekompresuje np. jpeg-a
Zamieszczone przez tplewa
Nie, tu nie chodzi o żadne "znane algorytmy", tylko o manipulacje na danych zapisanych w JPEGu, bez jego rekompresji.Zamieszczone przez tplewa
Konkretnie i technicznie (zakładając, że masz jakieś pojęcie o plikach JPG i kompresji opartej o transformaty): wycięcie pewnej ilości składowych IDCT, które są "dalej" w kolejności zigzag. Trochę tak, jak np. LAME potrafi "bezstratnie" - w sensie: bez rozpakowywania do PCM i ponownej kompresji - zmniejszyć bitrate MP3. Jedno i drugie sprowadza się do relatywnie prostych operacji na danych w pliku, nie ma tu żadnych "algorytmów".
albo już wcale nie wygląda
i prawdę mówiąc w mojej karierze jako admin u kilku providerów się z czymś takim nie spotkałem... zresztą nie wiem ile by się statystycznie zyskało przy takiej kompresji JPEG-a zważywszy że trzeba analizować cały ruch... (tzn. ile % zajmuje w paśmie transfer jpeg-ow).
Zresztą i tak na BTS-e jest ruch priorytetowany i data nie ma najwyższego priorytetu. Dlatego między innymi obiecanki typu 7.2Mbps są to marketingowe bzdury bo tyle to można uzyskać będąc na sektorze samemu...
Więc dalej nie wiem czy taka wybiorcza kompresja ma sensowne podstawy finansowe dla sieci GSM, na pewno T-Mobile na słowacji w Flarionie tego nie używa- tą sieć akurat znam. Może inne sieci hmm
Zwłaszcza że zmorą najczęściej nie są obrazki itp. tylko torrenty itp. to potrafi każde łącze wysycić...
google:"mobile jpg traffic recompression solution", pierwszy strzał: http://www.radware.com/Solutions/Car..._features.aspx, piąty akapit.Zamieszczone przez tplewa
Tyle na ile pozwala bezczelność operatoraZamieszczone przez tplewa
![]()