Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: GPRS - kompresja wyświetlanych zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tplewa
    no w sumie tak tylko wychodzi najczęściej większy niż oryginał po kompresji, bo trudno tam już coś skompresować znanymi algorytmami ale fakt algorytmy w takich wypadkach działają szybciej...
    He he to sobie spakuj na dysku jpeg-a zipem, rarem itp. to zobaczysz... tu nie ma znaczenia czy to kompresja stratna czy bez stratna. W jpeg-u jest bardzo mała ilość powtarzających się sekwencji (to tak w uproszczeniu) z których mogą skorzystać algorytmy kompresji. A przesyłany jest plik więc liczy się jego rozmiar... algorytm wyświetlający lokalnie dopiero dekompresuje np. jpeg-a
    Nie, tu nie chodzi o żadne "znane algorytmy", tylko o manipulacje na danych zapisanych w JPEGu, bez jego rekompresji.

Konkretnie i technicznie (zakładając, że masz jakieś pojęcie o plikach JPG i kompresji opartej o transformaty): wycięcie pewnej ilości składowych IDCT, które są "dalej" w kolejności zigzag. Trochę tak, jak np. LAME potrafi "bezstratnie" - w sensie: bez rozpakowywania do PCM i ponownej kompresji - zmniejszyć bitrate MP3. Jedno i drugie sprowadza się do relatywnie prostych operacji na danych w pliku, nie ma tu żadnych "algorytmów".

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Nie, tu nie chodzi o żadne "znane algorytmy", tylko o manipulacje na danych zapisanych w JPEGu, bez jego rekompresji.

Konkretnie i technicznie (zakładając, że masz jakieś pojęcie o plikach JPG i kompresji opartej o transformaty): wycięcie pewnej ilości składowych IDCT, które są "dalej" w kolejności zigzag. Trochę tak, jak np. LAME potrafi "bezstratnie" - w sensie: bez rozpakowywania do PCM i ponownej kompresji - zmniejszyć bitrate MP3. Jedno i drugie sprowadza się do relatywnie prostych operacji na danych w pliku, nie ma tu żadnych "algorytmów".
    No mam pojęcie o transformacie kosinusowej ale o wycinaniu odwrotnej transformaty nie myślałem. Ciekawe jak wygląda taki plik po wyświetleniu...
    ...aż sobie chyba to sprawdzę...

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tplewa Zobacz posta
    Ciekawe jak wygląda taki plik po wyświetleniu...
    Od odpowiedzi na to pytanie zaczął się ten wątek Proste: wygląda tak, jak JPEG zapisany z większą kompresją...

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Od odpowiedzi na to pytanie zaczął się ten wątek Proste: wygląda tak, jak JPEG zapisany z większą kompresją...
    albo już wcale nie wygląda

i prawdę mówiąc w mojej karierze jako admin u kilku providerów się z czymś takim nie spotkałem... zresztą nie wiem ile by się statystycznie zyskało przy takiej kompresji JPEG-a zważywszy że trzeba analizować cały ruch... (tzn. ile % zajmuje w paśmie transfer jpeg-ow).

Zresztą i tak na BTS-e jest ruch priorytetowany i data nie ma najwyższego priorytetu. Dlatego między innymi obiecanki typu 7.2Mbps są to marketingowe bzdury bo tyle to można uzyskać będąc na sektorze samemu...

Więc dalej nie wiem czy taka wybiorcza kompresja ma sensowne podstawy finansowe dla sieci GSM, na pewno T-Mobile na słowacji w Flarionie tego nie używa - tą sieć akurat znam. Może inne sieci hmm

Zwłaszcza że zmorą najczęściej nie są obrazki itp. tylko torrenty itp. to potrafi każde łącze wysycić...

Miasto
    Zürich

Domyślnie

i prawdę mówiąc w mojej karierze jako admin u kilku providerów się z czymś takim nie spotkałem...
    google:"mobile jpg traffic recompression solution", pierwszy strzał: http://www.radware.com/Solutions/Car..._features.aspx, piąty akapit.
    zresztą nie wiem ile by się statystycznie zyskało przy takiej kompresji JPEG-a
    Tyle na ile pozwala bezczelność operatora

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

google:"mobile jpg traffic recompression solution", pierwszy strzał: http://www.radware.com/Solutions/Car..._features.aspx, piąty akapit.

Tyle na ile pozwala bezczelność operatora
    no dokładnie jeśli chodzi o bezczelność to chyba jedyny wyznacznik.

Co do różnych rozwiązań to owszem istnieją. Ja się spotkałem z rozwiązaniami Ellacoya z tym że to działa inaczej

Kupiło to trochę firm za ogromną kasę i z tego co wiem niezbyt trafiona inwestycja bo nikt się z tym sprzętem jeszcze nie dogadał tak aby normalnie to działało

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tplewa Zobacz posta
    no dokładnie jeśli chodzi o bezczelność to chyba jedyny wyznacznik.
    Nie jedyny. Wiele osób korzysta z internetu mobilnego na zasadach pre-paid, płacąc za każde przesłane 100kb. Dla nich możliwość 4-krotnego ograniczenia pasma to wymierny czynnik działający na korzyść takiego rozwiązania, za które są gotowi poświęcić jakość wyświetlanych grafik. Jest taniej i szybciej a, że trochę brzydziej... cóż. Korzystają z internetu bo potrzebują dostępu do informacji a nie wrażeń estetycznych.

I cały czas wydaje mi się, że operatorzy dają możliwość wyboru, czy chce się z tego rozwiązania korzystać czy nie.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 17-07-2009 o 18:54
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Opera Mobile wykorzystuje kompresję strony www przed załadowaniem. Koszty transmisji maleją, ale wyświetlane jpg są kompletnie nie czytelne.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofr Zobacz posta
    Opera Mobile wykorzystuje kompresję strony www przed załadowaniem. Koszty transmisji maleją, ale wyświetlane jpg są kompletnie nie czytelne.
    Tak samo jest w nowej Operze 10 z włączoną opcją Turbo, ale sformułowanie, że są kompletnie nieczytelne jest mocno na wyrost. Ilustracja do artykułu o pożarze fabryki, przedstawiająca tenże pożar, będzie wystarczającej jakości, żeby można się było zorientować, co jest na zdjęciu. Artefakty na niebie doprawdy nie są w takim przypadku istotne. Widać ogień, dym i fabrykę. Wystarczy.

Na wyjazdach, kiedy korzystam z prepaidowego internetu, chętnie z tej funkcji korzystam. Do onetu wystarcza. Wyłączam to tylko na czas oglądania galerii, kiedy faktycznie zależy mi na dobrej jakości.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 17-07-2009 o 21:08
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Tylko, że Opera 10 kompresuje w znacznie mniejszym stopniu. Wersja Mobile kompresuje dużo bardziej i do tego dochodzi znaczny resize obrazka.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów