Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za wyczerpujące i fachowe propozycje. W takim razie kalibrując ColorMunki Photo z oprogramowaniem do niego załączonym będę miał wszystko co potrzeba do poprawnej kalibracji Eizo S2231W ? Nie będę już musiał dokupywać innego oprogramowania ?
    Ten komplet wystarczy ? http://www.bhphotovideo.com/c/produc...anagement.html
    Właśnie niekoniecznie. ColorMunki jak przystało na małpę robi wszystko na programie "zielonym". Zupełnie nie daje możliwości regulacji monitora. Najlepiej posłużyć się basICColor Display4.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Właśnie niekoniecznie. ColorMunki jak przystało na małpę robi wszystko na programie "zielonym". Zupełnie nie daje możliwości regulacji monitora. Najlepiej posłużyć się basICColor Display4.
    Eee, ale Display 4 nie obsługuje Colormunki przecież a goście z Basiccolor napisali że bardzo by chcieli ale X-rite niekoniecznie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Eee, ale Display 4 nie obsługuje Colormunki przecież a goście z Basiccolor napisali że bardzo by chcieli ale X-rite niekoniecznie...
    Niestety, na razie nie obsługuje, ale podobno już niedługo.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

... ;-) ... ...nie dobijajcie mnie :-P . A było już tak optymistycznie :-D .
    Po prostu zakupiłem nie ten model monitora co trzeba. Sama kalibracja na ColorMunki (ta prymitywna, na zielonym trybie ;-) ) nada się na coś, czy lepiej odpuścić i wynająć od czasu do czasu coś odpowiedniego z konkretnym oprogramowaniem. Mówiąc krótko. Będzie lepiej kalibrując ColorMunki z tym co ma ? Mieszkam na samym południu więc Białystok daleko.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

... ;-) ... ...nie dobijajcie mnie :-P . A było już tak optymistycznie :-D .
    Po prostu zakupiłem nie ten model monitora co trzeba. Sama kalibracja na ColorMunki (ta prymitywna, na zielonym trybie ;-) ) nada się na coś, czy lepiej odpuścić i wynająć od czasu do czasu coś odpowiedniego z konkretnym oprogramowaniem. Mówiąc krótko. Będzie lepiej kalibrując ColorMunki z tym co ma ?
    Bez korekcji punktu bieli, fizycznie na monitorze, małpa będzie to robiła za pomocą karty graficznej. Korekty Eizo serii S, to około zmiana 3-5% regulatorów wag RGB, więc nie jest tragicznie. Do opublikowania wersji Display 4 obsługującej małpę, da się wytrzymać.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Do opublikowania wersji Display 4 obsługującej małpę, da się wytrzymać.
    A masz jakieś bliższe info kiedy się to może stać ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Bez korekcji punktu bieli, fizycznie na monitorze, małpa będzie to robiła za pomocą karty graficznej.
    Pan z serwisu Eizo PL radzi, abym kupil EyeOneDispay 2. Z wczesniejszych informacji wynika, ze ten kolorymetr poradzi sobie tak samo jak ColrMunki bo i tak korekcja punktu bieli do niczego. Zgadza sie ? Caly czas chodzi mi tylko o kalibracje monitora bez profilowania drukarki.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Pan z serwisu Eizo PL radzi, abym kupil EyeOneDispay 2. Z wczesniejszych informacji wynika, ze ten kolorymetr poradzi sobie tak samo jak ColrMunki bo i tak korekcja punktu bieli do niczego. Zgadza sie ? Caly czas chodzi mi tylko o kalibracje monitora bez profilowania drukarki.
    Nie zgadzam się z tą opinią. Kolorymetr da spory, stały, błąd pomiaru punktu bieli. Małpa zmierzy dobrze, ale skoryguje kartą, przy czym dając większe możliwości przy wykorzystaniu lepszego oprogramowania. Druga ewentualność jest moim zdaniem bardziej logiczna.

Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Nie zgadzam się z tą opinią. Kolorymetr da spory, stały, błąd pomiaru punktu bieli. Małpa zmierzy dobrze, ale skoryguje kartą, przy czym dając większe możliwości przy wykorzystaniu lepszego oprogramowania. Druga ewentualność jest moim zdaniem bardziej logiczna.
    Dobrze. Z kolorymetrów jestem "wyleczony" . A prosiłem tego Pana z Eizo PL aby poradził mi jako fachowiec a nie handlowiec :-P . Spektrofotometr ColrMunkiPhoto nawet z okrojonym programem, który fabrycznie posiada da radę. W jakiej cenie na dzień dzisiejszy jest basICColor Display4 ? W przybliżeniu kiedy ma szansę się pojawić wersja do "małp" ? W tym roku ?
    Po raz kolejny dziękuję .

PS. Z okolic Krakowa do Cieszyna blisko. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez BuRton ; 30-04-2009 o 13:23

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mieszkam na samym południu więc Białystok daleko.
    Jeśli gdzieś w okolicy Krakowa, to może mógłbym pomóc

Uprawnienia umieszczania postów