Dzięki wszystkim za sugestie i wyjaśnienia.
Dodam tylko że tryb sRGB traktowałbym zamiennie z trybem natywnym monitora, bo jaki sens pozbawiać się przydatności szerokiego gamutu wtedy, gdy jest on przydatny? sRGB miałbym do zastosowań ogólnych, a do pracy z grafiką przełączałbym się do trybu pełnego. Za to w sRGB miałbym kolory z palety sRGB w miarę OK. Kłopot tylko w tym, że tak jak pisał Czornyj, sRGB nie daje się zmieniać, kalibrować itp. i w moim przypadku ma np. inną temp bieli niż tryb natywny, i oczywiście jest rozjechany, tak że gradienty są fatalne. Więc jego używanie daje mi taką samą "wierność" (sic) kolorów z sRGB jak używanie trybu natywnego...
Ciekaw jestem jak ten sRGB wygląda w Eizo. Czy jest w miarę ok? Bo w tym moim NEC'u to widzę czego nie dotknę to kłopoty, jedynym plusem jest ta sprzętowa kalibracja, do której za to potrzeba sprzętu za 2 tys zł i niedostępnego programu(ha,ha, nie no trochę przesadzam).
Czyli Disp1Eye2 gammę bym sobie dał radę skorygować w P221W wychodzi na to. A tylko temp. bieli to padaka.
A co gradientów - ponowię pytanie - jakim cudem na trzech przypadkowych "powszechnie tandetnych" monitorach na TN (oglądałem u znajomych), z czego jednym podłączonym DVI, gradienty są gładkie, podczas gdy na panelach za kilka kafli są kłopoty?? Jak to możliwe, że Philips 170S, którego wartość nowego byłaby teraz jakieś 250zł (gdyby jeszcze był do kupienia) na analogu wyświetla gładko? Co jest innego w porządnych monitorach, takich powiedzmy trochę graficznych, że często maja problemy z gradientami? Na tych wszystkich złomach po prostu nie widać problemu, który tam też istnieje? czy może na wyśrubowanych panelach widać więcej, niż by wypadało?
To ja rozumiem. Każdy program z CMS umożliwi mi oglądanie kolorów poprawnie. Moje frustracje dotyczą treści, na które nie mamy wpływu. Wszystko, co wyświetla sam system wprost - ot, kolory ikonek, okien powiadomień, pasków, szerego tła... no wszystko, co nie jest przetwarzane przez program, który ma szansę używać jakiegoś CMS - to wszystko jest sfajdane. Ja sobie włączę Photoshopa, i mam w nim obrazek OK, ale już kolor paska okna Windowsa na górze mam nieprawidłowy. Słowem - mogę sobie ustawić milion programów pod milion zastosowań, ale i tak domyślnie będe miał wszystko z palety sRGB i będe to miał skopane.
Na marginesie - ciekaw jestem jak przeglądarki które mają CMS, a które wspomniałeś, Czornyj, poradzą sobie z grafiką internetową, która jest nieotagowana? Wezmą ją automatem za sRGB i przetworzą na przestrzeń monitora? - nie wierzę. Czyli co? - jedyny plus - zdjęcia w internecie, które w dodatku mają załączony profil, będą ok, ale już kolory stron WWW, tła, kolor tekstu i wszystkie inne treści będą o kant d... potłukł![]()
Ciekaw jestem, czy napis CANON na górze strony tego forum masz w FireFoxie w poprawnej barwie? (zakładając, że został przygotowany w sRGB) ;-) Można zrobić test i zapytać webmajstera o składowe RGB tego koloru i w jakiej przestrzeni to robił (choć powinien w sRGB bo to zdaje się standard dla WWW?). Wrzucić tę przesteń jako roboczą do PS'a i namalować coś tym kolorem. I porównać z tym, co widać na słowie CANON w przeglądarce z CMS.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
To już wedle twojej osobistej preferencji:
gfx.color_management.mode
Wartość 0 - wyłączenie zarządzania barwą
Wartość 1 - zarządzanie barwą wszelkiej zawartości graficznej
Wartość 2 - zarządzanie barwą otagowanej zawartości graficznej
O cholllera - nie wiedziałem, to trochę klops... No cóż - niestety w przypadku ColorMunki hardware jest zaprojektowany w szwajcarskim oddziale X-Rite, a software - już w amerykańskim...
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 29-04-2009 o 17:22
... ;-) ...
...nie dobijajcie mnie :-P . A było już tak optymistycznie :-D .
Po prostu zakupiłem nie ten model monitora co trzeba. Sama kalibracja na ColorMunki (ta prymitywna, na zielonym trybie ;-) ) nada się na coś, czy lepiej odpuścić i wynająć od czasu do czasu coś odpowiedniego z konkretnym oprogramowaniem. Mówiąc krótko. Będzie lepiej kalibrując ColorMunki z tym co ma ? Mieszkam na samym południu więc Białystok daleko.
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9