Strona 122 z 378 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124132172222 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 211 do 1 220 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bizon Zobacz posta
    Napiszcie mi Koledzy, czy warto przesiąść si9e z Eizo 1932 na 2242 ? Zastosowanie ...wiadomo jakie
    Pewnie, że warto - dużo większa rozdziałka = dużo większy komfort pracy, bo paletki nie zasłaniają pół ekranu. Do tego S2242W to szerokogamutowiec (z zastrzeżeniem, że ma to swoje dobre i złe strony, co było już wielokrotnie maglowane)

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za wyczerpujące i fachowe propozycje. W takim razie kalibrując ColorMunki Photo z oprogramowaniem do niego załączonym będę miał wszystko co potrzeba do poprawnej kalibracji Eizo S2231W ? Nie będę już musiał dokupywać innego oprogramowania ?
    Ten komplet wystarczy ? http://www.bhphotovideo.com/c/produc...anagement.html
    Wszystko.

Domyślnie

Dzięki wszystkim za sugestie i wyjaśnienia.

Dodam tylko że tryb sRGB traktowałbym zamiennie z trybem natywnym monitora, bo jaki sens pozbawiać się przydatności szerokiego gamutu wtedy, gdy jest on przydatny? sRGB miałbym do zastosowań ogólnych, a do pracy z grafiką przełączałbym się do trybu pełnego. Za to w sRGB miałbym kolory z palety sRGB w miarę OK. Kłopot tylko w tym, że tak jak pisał Czornyj, sRGB nie daje się zmieniać, kalibrować itp. i w moim przypadku ma np. inną temp bieli niż tryb natywny, i oczywiście jest rozjechany, tak że gradienty są fatalne. Więc jego używanie daje mi taką samą "wierność" (sic) kolorów z sRGB jak używanie trybu natywnego...

Ciekaw jestem jak ten sRGB wygląda w Eizo. Czy jest w miarę ok? Bo w tym moim NEC'u to widzę czego nie dotknę to kłopoty, jedynym plusem jest ta sprzętowa kalibracja, do której za to potrzeba sprzętu za 2 tys zł i niedostępnego programu (ha,ha, nie no trochę przesadzam).

Czyli Disp1Eye2 gammę bym sobie dał radę skorygować w P221W wychodzi na to. A tylko temp. bieli to padaka.

A co gradientów - ponowię pytanie - jakim cudem na trzech przypadkowych "powszechnie tandetnych" monitorach na TN (oglądałem u znajomych), z czego jednym podłączonym DVI, gradienty są gładkie, podczas gdy na panelach za kilka kafli są kłopoty?? Jak to możliwe, że Philips 170S, którego wartość nowego byłaby teraz jakieś 250zł (gdyby jeszcze był do kupienia) na analogu wyświetla gładko? Co jest innego w porządnych monitorach, takich powiedzmy trochę graficznych, że często maja problemy z gradientami? Na tych wszystkich złomach po prostu nie widać problemu, który tam też istnieje? czy może na wyśrubowanych panelach widać więcej, niż by wypadało?

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    W skrócie:
    Aby poprawnie wyświetlić zdjęcie wyrenderowane do sRGB na monitorze szerokogamutowym konieczna jest aplikacja wyposażona w moduł zarządzania barwą (CMS) zgodny ze standardem ICC. W przypadku przeglądarek internetowych są to:
    - Safari
    - FireFox z aktywowanym modułem zarządzania barwą (about:config, gfx.color_management.enabled=True)

Internet Explorer, podobnie jak np. podgląd systemu Windows, prymitywne przeglądarki typu irfan ODPADAJĄ!!!!!
    To ja rozumiem. Każdy program z CMS umożliwi mi oglądanie kolorów poprawnie. Moje frustracje dotyczą treści, na które nie mamy wpływu. Wszystko, co wyświetla sam system wprost - ot, kolory ikonek, okien powiadomień, pasków, szerego tła... no wszystko, co nie jest przetwarzane przez program, który ma szansę używać jakiegoś CMS - to wszystko jest sfajdane. Ja sobie włączę Photoshopa, i mam w nim obrazek OK, ale już kolor paska okna Windowsa na górze mam nieprawidłowy. Słowem - mogę sobie ustawić milion programów pod milion zastosowań, ale i tak domyślnie będe miał wszystko z palety sRGB i będe to miał skopane.

Na marginesie - ciekaw jestem jak przeglądarki które mają CMS, a które wspomniałeś, Czornyj, poradzą sobie z grafiką internetową, która jest nieotagowana? Wezmą ją automatem za sRGB i przetworzą na przestrzeń monitora? - nie wierzę. Czyli co? - jedyny plus - zdjęcia w internecie, które w dodatku mają załączony profil, będą ok, ale już kolory stron WWW, tła, kolor tekstu i wszystkie inne treści będą o kant d... potłukł

Ciekaw jestem, czy napis CANON na górze strony tego forum masz w FireFoxie w poprawnej barwie? (zakładając, że został przygotowany w sRGB) ;-) Można zrobić test i zapytać webmajstera o składowe RGB tego koloru i w jakiej przestrzeni to robił (choć powinien w sRGB bo to zdaje się standard dla WWW?). Wrzucić tę przesteń jako roboczą do PS'a i namalować coś tym kolorem. I porównać z tym, co widać na słowie CANON w przeglądarce z CMS.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za wyczerpujące i fachowe propozycje. W takim razie kalibrując ColorMunki Photo z oprogramowaniem do niego załączonym będę miał wszystko co potrzeba do poprawnej kalibracji Eizo S2231W ? Nie będę już musiał dokupywać innego oprogramowania ?
    Ten komplet wystarczy ? http://www.bhphotovideo.com/c/produc...anagement.html
    Właśnie niekoniecznie. ColorMunki jak przystało na małpę robi wszystko na programie "zielonym". Zupełnie nie daje możliwości regulacji monitora. Najlepiej posłużyć się basICColor Display4.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Właśnie niekoniecznie. ColorMunki jak przystało na małpę robi wszystko na programie "zielonym". Zupełnie nie daje możliwości regulacji monitora. Najlepiej posłużyć się basICColor Display4.
    Eee, ale Display 4 nie obsługuje Colormunki przecież a goście z Basiccolor napisali że bardzo by chcieli ale X-rite niekoniecznie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Eee, ale Display 4 nie obsługuje Colormunki przecież a goście z Basiccolor napisali że bardzo by chcieli ale X-rite niekoniecznie...
    Niestety, na razie nie obsługuje, ale podobno już niedługo.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biszkek Zobacz posta
    Na marginesie - ciekaw jestem jak przeglądarki które mają CMS, a które wspomniałeś, Czornyj, poradzą sobie z grafiką internetową, która jest nieotagowana? Wezmą ją automatem za sRGB i przetworzą na przestrzeń monitora? - nie wierzę. Czyli co? - jedyny plus - zdjęcia w internecie, które w dodatku mają załączony profil, będą ok, ale już kolory stron WWW, tła, kolor tekstu i wszystkie inne treści będą o kant d... potłukł

Ciekaw jestem, czy napis CANON na górze strony tego forum masz w FireFoxie w poprawnej barwie? (zakładając, że został przygotowany w sRGB) ;-) Można zrobić test i zapytać webmajstera o składowe RGB tego koloru i w jakiej przestrzeni to robił (choć powinien w sRGB bo to zdaje się standard dla WWW?). Wrzucić tę przesteń jako roboczą do PS'a i namalować coś tym kolorem. I porównać z tym, co widać na słowie CANON w przeglądarce z CMS.
    To już wedle twojej osobistej preferencji:
    gfx.color_management.mode
    Wartość 0 - wyłączenie zarządzania barwą
    Wartość 1 - zarządzanie barwą wszelkiej zawartości graficznej
    Wartość 2 - zarządzanie barwą otagowanej zawartości graficznej

Właśnie niekoniecznie. ColorMunki jak przystało na małpę robi wszystko na programie "zielonym". Zupełnie nie daje możliwości regulacji monitora
    O cholllera - nie wiedziałem, to trochę klops... No cóż - niestety w przypadku ColorMunki hardware jest zaprojektowany w szwajcarskim oddziale X-Rite, a software - już w amerykańskim...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 29-04-2009 o 17:22

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biszkek Zobacz posta
    Na marginesie - ciekaw jestem jak przeglądarki które mają CMS, a które wspomniałeś, Czornyj, poradzą sobie z grafiką internetową, która jest nieotagowana? Wezmą ją automatem za sRGB i przetworzą na przestrzeń monitora? - nie wierzę.
    Dokładnie tak działa Firefox w trybie "1" z powyższej listy :-)

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

... ;-) ... ...nie dobijajcie mnie :-P . A było już tak optymistycznie :-D .
    Po prostu zakupiłem nie ten model monitora co trzeba. Sama kalibracja na ColorMunki (ta prymitywna, na zielonym trybie ;-) ) nada się na coś, czy lepiej odpuścić i wynająć od czasu do czasu coś odpowiedniego z konkretnym oprogramowaniem. Mówiąc krótko. Będzie lepiej kalibrując ColorMunki z tym co ma ? Mieszkam na samym południu więc Białystok daleko.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

... ;-) ... ...nie dobijajcie mnie :-P . A było już tak optymistycznie :-D .
    Po prostu zakupiłem nie ten model monitora co trzeba. Sama kalibracja na ColorMunki (ta prymitywna, na zielonym trybie ;-) ) nada się na coś, czy lepiej odpuścić i wynająć od czasu do czasu coś odpowiedniego z konkretnym oprogramowaniem. Mówiąc krótko. Będzie lepiej kalibrując ColorMunki z tym co ma ?
    Bez korekcji punktu bieli, fizycznie na monitorze, małpa będzie to robiła za pomocą karty graficznej. Korekty Eizo serii S, to około zmiana 3-5% regulatorów wag RGB, więc nie jest tragicznie. Do opublikowania wersji Display 4 obsługującej małpę, da się wytrzymać.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Do opublikowania wersji Display 4 obsługującej małpę, da się wytrzymać.
    A masz jakieś bliższe info kiedy się to może stać ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 122 z 378 PierwszyPierwszy ... 2272112120121122123124132172222 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów