Strona 222 z 303 PierwszyPierwszy ... 122172212220221222223224232272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 211 do 2 220 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    W Alstorze zapytałem, czy któryś z tych monitorów (eizo) może być kalibrowany pod sRGB i odpowiedź była , że nie. Że to tryb, który działa tylko z ustawieniami fabrycznymi.
    Oczywiście że można, choć nie wiem po co. Wersje niekalibrowane mają symulację sRGB na sterowaniu a wersje kalibrowane kalibrację gamutu. Chociaż wiem po co, właśnie po to aby w Windowsach bez zarządzaniem barwą przy pokazie slajdów nacisnąć jeden guzior i pozbyć się czerwonych gąb.

Cytat Zamieszczone przez motoko Zobacz posta
    Jeszcze jedno pytanie dotyczące mojego EIZO S1921: do czego służy zainstalowany port USB?
    Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Do tego samego co każdy inny. Żeby sobie podłączyć myszkę, klawiaturę, cokolwiek.
    A właśnie nie tylko. USB służy do sterowania monitorem, regulacji, przełączania trybów pracy zależnie od użytej aplikacji i ładowania nastaw do monitora.

allxages, daj mi choć jeden powód wyższości szerokiegogamutu gdy docelowym środowiskiem obrobionych zdjęć będzie sieć, bądź wydruk w minilabie.
    Proszę bardzo. Robiąc zdjęcia w RAW'ach bardzo często pojawiają się błędy w przygotowaniu materiału, których na monitorze sRGB po prostu nie widać. Owe błędy wylazą u klientów którzy na szerokogamutowym monitorze zobaczą to czego Pan nie widział. Prawda że pokaz slajdów w Alstorze wypadł kiepsko? Jeśli Pan będzie miał taki monitor będzie Pan takie błędy widział od razu u siebie przed publikacją zdjęć i będzie Pan mógł podjąć środki zaradcze.

Przy okazji mam pytanie - to słynne świecenie czernią przez matryce IPS - czy to dotyczy tylko wizualnych aspektów (komfortu pracy) czy ma to bezpośredni wpływ na przekłamania przy wywoływaniu zdjęć?.
    Wszystko zależy od oświetlenia. Proszę zauważyć fakt, że oglądał Pan ten monitor stosunkowo krótko w ciemnym otoczeniu. U siebie jeśli zaaranżuje Pan podobnie słabe światło, to po jakimś czasie oczy przyzwyczają się i defekty czerni będzie Pan widział znacznie wyraźniej. To jest znakomity monitor, ale zawodowy, z zawodowymi wymaganiami odnośnie stanowiska.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę bardzo. Robiąc zdjęcia w RAW'ach bardzo często pojawiają się błędy w przygotowaniu materiału, których na monitorze sRGB po prostu nie widać. Owe błędy wylazą u klientów którzy na szerokogamutowym monitorze zobaczą to czego Pan nie widział. Prawda że pokaz slajdów w Alstorze wypadł kiepsko? Jeśli Pan będzie miał taki monitor będzie Pan takie błędy widział od razu u siebie przed publikacją zdjęć i będzie Pan mógł podjąć środki zaradcze.
    Nawet jeśli aparat pracuje w przestrzeni sRBG ?

Wszystko zależy od oświetlenia. Proszę zauważyć fakt, że oglądał Pan ten monitor stosunkowo krótko w ciemnym otoczeniu. U siebie jeśli zaaranżuje Pan podobnie słabe światło, to po jakimś czasie oczy przyzwyczają się i defekty czerni będzie Pan widział znacznie wyraźniej. To jest znakomity monitor, ale zawodowy, z zawodowymi wymaganiami odnośnie stanowiska.
    A czy takie dwie żarówki postawione za / obok (nie wiem jak lepiej) zminimalizują ten dyskomfort:

http://www.cyfrowaciemnia.pl/index.p...ct/show/id/452

oprócz tego mogę posiłkować się 3x60W na suficie w plafonie, bezpośrednio nad monitorem, no ale to zwykłe żarówki
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A czy takie dwie żarówki postawione za / obok (nie wiem jak lepiej) zminimalizują ten dyskomfort:

http://www.cyfrowaciemnia.pl/index.p...ct/show/id/452

oprócz tego mogę posiłkować się 3x60W na suficie w plafonie, bezpośrednio nad monitorem, no ale to zwykłe żarówki
    Pewnie, tak właśnie powinno się pracować przy obróbce zdjęć:

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Nie, tak nie powinno się pracować. Pokazane zdjęcie jest przykładem jak się ratować przed dyskomfortem spowodowanym świeceniem w oczy. Przyznam, że sam stosuję podobną metodę, ale absolutnie nie jest to przykład poprawnego oświetlenia miejsca pracy. Monitor nie może być jasną plamą w ciemnym otoczeniu i lampka na ścianę tego za bardzo nie zmienia. Aby zrozumieć dlaczego tak jest źle, trzeba uzmysłowić sobie, że funkcją monitora jest symulować wygląd zdjęcia. A czy papier świeci? Ano nie, więc świecący monitor nie symuluje zdjęcia. Wielokrotnie opisywałem przykład z kartką. Otoczenie ma być takie, aby jasności kartek i monitora były podobne. Dopiero wówczas pozbędziemy się wrażenia świecenia monitora.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    SX2462W nie ma możliwości sprzętowej kalibracji, PA241W można sprzętowo kalibrować oprogramowaniem Spectraview II sprowadzonym z US.
    Jasne, ale tego w zasadzie nie można zrobić. Nikt tego nie sprzeda, a przypadki kolegi który nam to kupi są marginalne. Pozostaje więc piractwo czego nie wolno nam polecać. Reklamowanie więc możliwości sprzętowej kalibracji jest nie do końca w porządku.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-10-2010 o 19:54 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Nawet jeśli aparat pracuje w przestrzeni sRBG?
    Jeśli zdjęcia są RAW'ami to nie ma znaczenia nastawa przestrzeni w aparacie. A nawet jeśli pracuje Pan wyłącznie na materiale sRGB to na monitorze szerokogamutowym będzie Pan widział jak oglądają Pana zdjęcia klienci z takimiż monitorami. Gamut sRGB to najmniejszy wspólny mianownik sprzętu niskiej klasy, nie ma żadnych przesłanek aby się go kurczowo trzymać. Raczej trzeba dążyć do lepszego odzwierciedlenia natury, a nie jej małego wycinka.

Domyślnie

Pytanie do Tom01.
    Czy lepszym wyborem do obróbki zdjęć portretowych, okolicznościowych i ślubnych będzie monitor IPS z takim oświetleniem jak pokazał Czornyj, czy monitor PVA z jedną / dwoma lampkami na biurku? (Chodzi o wieczór/noc)
    p.s. pytanie trochę podchwytliwe ;-)

Jeśli zdjęcia są RAW'ami to nie ma znaczenia nastawa przestrzeni w aparacie. A nawet jeśli pracuje Pan wyłącznie na materiale sRGB to na monitorze szerokogamutowym będzie Pan widział jak oglądają Pana zdjęcia klienci z takimiż monitorami. Gamut sRGB to najmniejszy wspólny mianownik sprzętu niskiej klasy, nie ma żadnych przesłanek aby się go kurczowo trzymać. Raczej trzeba dążyć do lepszego odzwierciedlenia natury, a nie jej małego wycinka.
    Dobra, dobra... już nie trzeba mnie przekonywać , i tak kupię szerokogamutowca, bo i tak wyboru innego nie ma. A niech sRBG będzie tylko dodatkiem, sam zdecyduję czy będę go używał czy nie.

tam jest jedna, czy dwie takie żarówki?

a, coś mały ten monitor na 30" ;-) to jakaś 24"ka ?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Coś już napisał Awatar motoko
    Miasto
    Westquarter / Szkocja

Domyślnie

A właśnie nie tylko. USB służy do sterowania monitorem, regulacji, przełączania trybów pracy zależnie od użytej aplikacji i ładowania nastaw do monitora.
    No o to mi chodziło, że to nie jest hub USB to wiem. Czyli jeśli dobrze rozumiem podłączyć i zainstalować "ScreenManager Pro for LCD"?
    I cyfra i analog...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to bierz PA241W, to jest praktycznie to samo co CG243W - 10-o bitowy P-IPS, z 14-o bitowym 3D LUT o 16-o bitowej precyzji przeliczania, elektroniczna kompensacja równomierności podświetlenia o regulowanej sile działania i kalibracja sprzętowa (amerykańskim Spectraview II).

Srebrzenie na IPS-ach powoduje przekłamania na zdjęciach murzynów tańczących po ciemku nocą w dżungli w bezksiężycową noc, podobnież na zdjęciach wykonanych na krótkim czsie obiektywem z założonym kapslem - w pozostałych przypadkach problem nie jest zbyt uciążliwy.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

No to bierz PA241W, to jest praktycznie to samo co CG243W
    Raczej co SX2462W.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Raczej co SX2462W.
    SX2462W nie ma możliwości sprzętowej kalibracji, PA241W można sprzętowo kalibrować oprogramowaniem Spectraview II sprowadzonym z US. W niczym nie ustępuje on wtedy CG243W.
    Możnaby się ewentualnie zastanawiać, czy aby nie jest ciut lepszy - ale trzeba by to sprawdzić na 10-o bitowym torze sygnałowym i za pomocą nieco precyzyjniejszych instrumentów pomiarowych niż amatorski i1pro.

Strona 222 z 303 PierwszyPierwszy ... 122172212220221222223224232272 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów