z tego co się zdążyłem "doedukować" to 50-400 ISO
nie no... może nie aż takPrzy 400 ISO, to nawet swoim iPhonem malo zaszumione zdjecie zrobie
to, że jakość odwzorowania jest nieporównywalna to wiadomo- tyle, że czemu (praktycznemu) to służy?
z tego co się zdążyłem "doedukować" to 50-400 ISO
nie no... może nie aż takPrzy 400 ISO, to nawet swoim iPhonem malo zaszumione zdjecie zrobie
to, że jakość odwzorowania jest nieporównywalna to wiadomo- tyle, że czemu (praktycznemu) to służy?
Prestiżowi, eliminowaniu osób które nie mają dostępu do takiego sprzętu, a tym samym mają znikome doświadczenie i wiedzę w temacie. To oczywiście trochę złudne ale zawsze to jest jakiś filtr - w niektórych dziedzinach bardzo skuteczny. Poza tym spokój - mając coś takiego wiesz, że jakość nie jest barierą obojętnie jak wymagający by nie był zleceniodawca.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 01-04-2009 o 20:13 Powód: Automerged Doublepost
[Quote] Pikczer.
........................Stawiam, ze nastepny dees bedzie mial cos kolo 20.[Quote]
A obecny nie ma troszeczkę więcej
:smile: ?.Swoją drogą to ciekawe ile to
będzie w m-k IV.Pozdrawiam.
Chyba jeszcze nie jest wyznacznikiem- póki co bardzo duże dochody ze sprzedaży przynosi konkurencji Canona- Nikon D700, który nie konkuruje "megapikselulozą".
Nikon to zyje swoja bajka ;-)
XXI wiek a on nadal zadnych porzadnych stalek w niskim zakresie...![]()
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 01-04-2009 o 21:12
i tutaj schodzimy na temat Canon-Nikon... ale wracając do tematu Hasselbladów
co jeśli chodzi o obiektywy? przecież to też ważny temat, ale jakoś nigdy nie słyszałem dyskusji na temat owych obiektywów- są bo są (dobre mają być z założenia)
A jak jest na prawdę? Wie ktoś coś więcej na ten temat?
Hassela jakosc jest bardzo dobra. Tylko jak w analogu i do niedawna w cyfrze byl nie do pobicia tak teraz coraz bardziej widac zacierajaca sie granice. Bo skoro moze powstac maly obrazek wielkosci 30 megapixeli z duzym ISO, szybkostrzelnoscia, z zoomami i stalkami za kilkanasie tysiecy, to paredziesiat tysiecy zastanawia ;-)