Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: Hasselblad H3D II Aparat czy złoty klocek (test)

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie Hasselblad H3D II Aparat czy złoty klocek (test)

Dzisiaj miałem okazję przetestować kilka Hasselbladów H3D II i te z matrycą 39 milionów mega pixeli jak i również najnowszy produkt warty ok 20k funtów z matrycą 50 milionów mega pikseli, oczywiście używałem różnych obiektów odpowiednio 35 mm 3.5 , 50 mm - 110mm 3.5-4.5 jak i 80mm 2.8

Generalnie łapiąc tego giganta w sumie ważącego ponad 3 kilo czułem się jakbym jechał czołgiem, uchwyt i design świetny do robienia zdjęć, oczywiście tylko dla prawo ręcznych Niestety, ale uchwytu z lewej strony nie produkują.
    Obsługa tego na pozór wydającego się skomplikowanego aparatu jest prostsza niż w pierwszym lepszym aparacie z matrycą 35 mm. Właściwie nie ma żadnych zbędnych funkcji, więc raczej z ustawieniem go nie było żadnych problemów.
    Przyszedł czas na robienie zdjęć, dźwięk migawki niesamowity, ale robiąc zdjęcia w studio bez statywu w pionie jak i poziomie czułem straszną mozolność tego produktu. Nie czułem swobody i lekkości w fotografowaniu.

Generalnie bawiłem się dobre kilka godzin i będąc szczery jedyną nazwę którą mógłbym dać tej wspaniałej maszynie to "złoty klocek" . Myślę, że 50milionów to już lekka przesada. Ale pewnie i na niego nabywcy się znajdą. Fotografowie którzy muszą swoją lepszość ukazując, że to oni posiadają Hasselblada.
    Myślę, że sam Hasselblad to nie tylko aparat ale to również niesamowicie drogie obiektywy oraz hiper stacja komputerowa na której można jakiekolwiek zdjęcie w miarę spokojnie obrobić.

Z chęcią bym wrzucił zdjęcia, ale karte graficzną mam zintegrowaną I mój komputer tego nie wytrzyma. W każdym bądź razie obsługa specjalnego oprogramowania Phocus które dostajemy wraz z zakupem aparatu jest podobna do lightroom'a.

Podsumuwując aparat jest jak najbardziej świetny.... Ale do lansu. Wiadomo rozpiętość tonalne i głębie wręcz niebywałe, ale czy to wszystko wraz z obiektywami i osprzętem jest warte tych ponad 40tyś funtów ? Moim zdaniem nie.

Jak tylko będę miał dostęp do lepszego komputera postaram się wrzucić jakieś zdjęcia na serwer.

P.S. Jak widać nie potrafię pisać, recenzji. Nie znalazłem niczego na forum o Hasselbladzie, a miałem okazję dłużej się pobawić, więc stwierdziłem, że ktoś będzie miał ochotę chociaż co nie co się dowiedzieć jak emocje wywował ten aparat na przeciętnego odbiorcę.
    Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 31-03-2009 o 19:33

Domyślnie

hmmm... wydaje mi się, że jednak jest wart swojej ceny, ze względu na jakość zdjęć jaką daje (rozpiętość tonalna, rozdzielczość) i słowa że ten aparat jest "do lansu" są trochę zbytnio przesadzone :-) Aparat idealny do zdjęć mody, reklam itd. Cena jest trochę kosmiczna, jednak za wielką wodą wychodzi taniej :-P

PS. Z ciekawością czekam na sample
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ojojoj! W dobrych rękach napewno cuda można wycisnąć, ale cena...
    Niemniej jak najbardziej zazdroszczę zabawy.
    Czekam z ciekawością na sample.
    P.S. Ciekawe jakby się spisał w testach na BF/FF?
    Już sobie wyobrażam te gorące dyskusje na forum, przeliczanie milimetra pomyłki na tysiące zielonych... ale by się działo!
    C-F-K - forever

Coś już napisał Awatar sitek

Domyślnie

Swoją drogą zazdroszczę koledze;-)
    Nieważne jaki masz sprzęt, tylko czy potrafisz go właściwie wykorzystać!
    www.fotografialodz.com

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Dzisiaj miałem okazję przetestować kilka Hasselbladów H3D II i te z matrycą 39 milionów mega pixeli jak i również najnowszy produkt warty ok 20k funtów z matrycą 50 milionów mega pikseli, oczywiście używałem różnych obiektów odpowiednio 35 mm 3.5 , 50 mm - 110mm 3.5-4.5 jak i 80mm 2.8
    (...) duży ciach
    Swoją drogą te 50 milionów mega pikseli robi wrażenie :-P
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartosztroch89 Zobacz posta
    hmmm... wydaje mi się, że jednak jest wart swojej ceny, ze względu na jakość zdjęć jaką daje (rozpiętość tonalna, rozdzielczość) i słowa że ten aparat jest "do lansu" są trochę zbytnio przesadzone :-) Aparat idealny do zdjęć mody, reklam itd. Cena jest trochę kosmiczna, jednak za wielką wodą wychodzi taniej :-P

PS. Z ciekawością czekam na sample
    Może tak jednak na treningu i prezentacji było w sumie 9 osób w większości profesjonaliści, posiadający d2x czy mark III, wielu z nich mówiło o Hasselbladzie w taki sposób jakby to miał być aparat do lansu i pokazywaniu tej lepszości o której wspominałem. Jedyny problem był jak przekonać potencjalnych klientów, że to Hasselblad produkuje najlepsze zdjęcia. Niestety jak to powiedział gość od Hasselblada, że aparat nie jest do wszystkiego i nie jest niezastąpiony, bo przecież nie wyjdziemy z nim w każdej chwili i porobimy zdjęcia czy też nie zrobimy sportu czy zdjęć w akcji poza studiem( minimalny czas otwarcia migawki 1/800), ale jak to stwierdził "warto go mieć" czy też "zawsze może się przydać" . Oczywiście dla topowych fotografów gdzie używają go jako dodatek który, zawsze może się przydać to jak najbardziej się zgodzę. Ale dla zajawkowiczów z pieniędzmy.....

Cena 39 milionowego poniżej 10k funtów, ale jak pisałem za tym idą szkła, baza komputerowa.

Jeżeli chodzi o zdjęcia to niestety, ale mogłem korzystać ze swojej karty tylko w tym H3DII-39
    Ostatnio edytowane przez kucza21 ; 31-03-2009 o 20:47

noexnoec
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
    Swoją drogą te 50 milionów mega pikseli robi wrażenie :-P
    to raczej nie jest tak jak mowisz...albo milionow albo mega... narazie do milionow mega nie dotarlismy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak ktoś pisze "ileśtam milionów megapikseli" to przestaję cokolwiek czytać dalej bo od razu widzę że nie bardzo się orientuje o czym właściwie pisze , ewentualnie z wrażenia popełnił fatalną pomyłkę już na starcie a dalej może być już tylko gorzej .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Może tak jednak na treningu i prezentacji było w sumie 9 osób w większości profesjonaliści, posiadający d2x czy mark III, wielu z nich mówiło o Hasselbladzie w taki sposób jakby to miał być aparat do lansu i pokazywaniu tej lepszości o której wspominałem. Jedyny problem był jak przekonać potencjalnych klientów, że to Hasselblad produkuje najlepsze zdjęcia. Niestety jak to powiedział gość od Hasselblada, że aparat nie jest do wszystkiego i nie jest niezastąpiony, bo przecież nie wyjdziemy z nim w każdej chwili i porobimy zdjęcia czy też nie zrobimy sportu czy zdjęć w akcji poza studiem( minimalny czas otwarcia migawki 1/800), ale jak to stwierdził "warto go mieć" czy też "zawsze może się przydać" . Oczywiście dla topowych fotografów gdzie używają go jako dodatek który, zawsze może się przydać to jak najbardziej się zgodzę. Ale dla zajawkowiczów z pieniędzmy.....

Cena 39 milionowego poniżej 10k funtów, ale jak pisałem za tym idą szkła, baza komputerowa.

Jeżeli chodzi o zdjęcia to niestety, ale mogłem korzystać ze swojej karty tylko w tym H3DII-39
    Cholera, tez dostalem maila z zaproszeniem na pokaz - ale mowilem po cholere bede tam szedl. Zebym wiedzial ze ktos bedzie tez bym sie wybral.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Cholera, tez dostalem maila z zaproszeniem na pokaz - ale mowilem po cholere bede tam szedl. Zebym wiedzial ze ktos bedzie tez bym sie wybral.
    A skąd jesteś ?

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów