Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 78

Wątek: Hasselblad H3D II Aparat czy złoty klocek (test)

Domyślnie

Jeszce odnośnie ceny... Jeśli ktoś kupuje taki sprzęt, to podejrzewam, że po 2-3 "dobrych" sesjach koszty sprzętu mu się zwracają Mercedes, Gucci, Vogue... I mamy Hasselka :-P

Wrzucam jeśli ktoś nie widział jeszcze możliwości aparatu:

http://www.jordanreeder.com/testing/rod_24mm_22mp.jpg

To jest dopiero rozpiętość tonalna!
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Noooo - a jakie mydlo na brzegach

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No tak - ciekawy temat sie zapowiadal...
    Stracilem jednak tylko kilka minut na czytanie czegos o czyms, nic sie nie dowiadujac...

Ale gratuluje checi.
    Dzięki. Pikczer, napisz mi co chciałbyś wiedzieć, może będę w stanie odpowiedzieć. Myślę, że jak będę miał okazję zrzucić chociaż jedno zdjęcie to będzie można coś więcej powiedzieć. Ja mogę jedynie powiedzieć jak mi się go użytkowało, czy był wygodny w obsłudze jaki ma wizjer, LCD itp. oraz podstawowe specyfikacje, które wyczytasz gdzie indziej. Goście z Hassela wrzucali zdjęcia te co pstrykaliśmy na laptopa Apple, a żeby było można więcej zobaczyć to obok był postawiony nieskalibrowany LCD.
    Raz kiedy chciał nam pokazać szczegóły na zdjęciu dał na zbliżenie po czym pokazały się kolorowe kreseczki - Karta Grafiki nie wyrobiła

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Raz kiedy chciał nam pokazać szczegóły na zdjęciu dał na zbliżenie po czym pokazały się kolorowe kreseczki - Karta Grafiki nie wyrobiła
    Czy to byl 17" nowy macbook pro? One tak potrafia

Karta graficzna do tego nic nie ma, na intelowej by to dobrze pokazal, sprzet byl poprostu skopany.

Ale sample chetnie zobacze, nigdzie w sieci nie moge znalezc zadnego sampla z 50mpix

Dopiero zaczyna

Domyślnie

takich aparatów używa się chyba tylko gdy potrzebny będzie druk wielkoformatowy w doskonałej jakości. więc do fashion/reklamy się baaardzo przydaje . przecież nikt nie będzie robił takim gigantem fotek na naszą klasę =]

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fbartek Zobacz posta
    takich aparatów używa się chyba tylko gdy potrzebny będzie druk wielkoformatowy w doskonałej jakości. więc do fashion/reklamy się baaardzo przydaje . przecież nikt nie będzie robił takim gigantem fotek na naszą klasę =]
    No tu możesz akurat nie mieć racji. Niektórzy wrzucają zdjęcia na nk z każdego fragmentu życia. A w takiej jakości to byłby przebój :P

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Tak - to sa aparaty, ktore na siebie musza zarobic. Sa jednak mocno ograniczone pod wzgledem uzytecznosci a duza liczba megapixeli w tych czasach, to juz nie nowosc.
    Stawiam, ze nastepny dees bedzie mial cos kolo 20. Za pare lat nie bedzie problemu w uzyskaniu duzej ilosci megapixeli w nowych body. Poza tym w pewnym momencie, jakosc vs megapixele staną (tak jak szybkosc w nagrywarkach CD) bo nie bedzie juz mialo sensu dodawanie kolejnych. I czym wtedy sredni CYFROWY format bedzie sie roznil od malego obrazka???
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 01-04-2009 o 17:57

Domyślnie

5d ma ok.15MPix
    dla ścisłości to 12,8 Mpix - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3286
    Ja też jestem tego zdania, że Hasselblad to trochę przerost formy nad treścią.
    Może i niesie ze sobą wielkie możliwości, ale gdzie je wykorzystać? W fotografii reklamowej kiedy robi się plakat 20x20m, bo poza tym to po co? Co więcej oferuje poza jakością odwzorowania (duży zakres tonalny, małe szumy itd.)?

Uzależniony

Domyślnie

Jak sie nie myle scianki do sredniego formatu nie maja albo maja wyjatkowo slaby filtr AA. Dla zwyklego Kowalskiego oznacza to more czasami, ale na zdjeciach naprawde widac roznice.

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakek Zobacz posta
    Co więcej oferuje poza jakością odwzorowania (....małe szumy itd.)?
    Male szumy??? A widziales wogole jaki zakres ISO maja te aparaty?
    Przy 400 ISO, to nawet swoim iPhonem malo zaszumione zdjecie zrobie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Dzięki. Pikczer, napisz mi co chciałbyś wiedzieć, może będę w stanie odpowiedzieć.
    Co ja bym chcial wiedziec? Jak sam napisaleś, wszystkich info technicznych, to mozna ze strony sie dowiedziec. Twoje informacje typu "mialem, trzymalem, robilem etc." sa smieszne. Jedyne co mozna odpisac, to - gratuluje.

Zdjecia, to nr jeden czego sie oczekuje po takich porownaniach. Twoje zas subiektywne odczucia, moze i sa istotne ale jako dodatek. A gdzie reszta?

pozdrawiam
    pikczer
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 01-04-2009 o 18:24 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów