Możliwość wycofania ofert przed zakończeniem aukcji musi być dostępna dla sprzedającego bo raz na 1000 faktycznie komuś sprzedawany obiektyw "upadł na podłogę" albo "rybka zdechła" przed końcem licytacji :-). To jest konsekwencja systemu sprzedawania przez internet bez żadnej rzetelnej weryfikacji sprzedawcy i całkowicie na jego zasadach. Wynika to z faktu że najpierw się wysyła pieniądze a dopiero potem dostaje towar więc sprzedawca jest panem sytuacji i dyktuje warunki.
Nie, nikt nie sugeruje, że kogoś oszukałeś - sam to zrobiłeś:
Bo zachowuje się nie w porządku nie tylko ten, co odwołuje aukcję (i okłamuje licytujących), by zarobić na sprzedaży poza Allegro, ale także ten, kto mu takie propozycje (kosztem innych już licytujących) składa.
coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie
Gdyby ktoś odwołał aukcje, w której licytowałem, to trudno - na pewno nie nazwałbym go oszustem ani nie płakałbym nad rozlanym mlekiem, bo zwyczajnie szkoda na to czasu (a czas to pieniądz). Staram się kupować tylko poza Allegro. Dokonałem transakcji z kilkoma użytkownikami z tego forum i zawsze byłem zadowolony (i często sami proponowali sprzedaż poza Allegro - nie będę tu wymieniał nicków bo nie o to chodzi). Teraz kupiłem aparat w sklepie, który przywłaszczył sobie moje pieniądze. Podejrzewam, że jakbym zalicytował w aukcji to skończyłoby się tak samo. Stawiacie na równi te oszustwa, ale one równe nie są. Nigdy nikogo nie okradłem.
Odwoływanie ofert bez ważnej przyczyny jest niezgodne z regulaminem. Ale duża część ludzi robi tak dlatego, że traktują Allegro jako portal z ogłoszeniami. Poza tym, jeśli sprawa trafiłaby do sądu to jak ustalić pokrzywdzonego? Kto nim jest? Wszyscy licytujący? Na pewno nie, bo umowa kupna-sprzedaży zawierana jest w momencie zakończenia aukcji. A wcale nie ma pewności, że osoba, która w danej chwili ma najwyższą złożoną ofertę wygra aukcję. Na odwoływaniu aukcji NIKT nie traci, a Allegro nawet zarabia, bo wystawienie też kosztuje.
Widzę, że są tutaj sami prawi ludzie. Dlatego obiecany wcześniej mega szacun dla Was i całego Onan Board za stuprocentową uczciwość w każdej dziedzinie życia. Jak będziecie tak robić dalej to pójdziecie żywcem do Nieba, czego z całego serca Wam życzę
EOT