Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: kończenie aukcji przed czasem

Scytal
    Guest

Domyślnie

dajcie spokoj, rownie dobrze moglibyscie tlumaczyc blokersowi z osiedla dlaczego nie powinien obijac buzi innym
    jak mama nie wychowala to juz niestety tak zostanie

swoja droga, allegro samo przyzwala na takie akcje - ile razy widac aukcje w ktorej pisze "zastrzegam sobie prawo do odwolania aukcji przed czasem" - jak mozna sobie zastrzec cos, do czego nie ma sie prawa? takie aukcje powinny byc z miejsca usuwane z ostrzezeniem dla sprzedajacego, a to tylko jeden przyklad

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Maczkus,
    nie wiem, czy jest sens ciagnac dalej ta dyskusje. Ty masz swoja wizje, filozofie, sposob postepowania. Masz do tego prawo. Ale masz tez obowiazek ponosic tego konsekwencje (nie mowie, ze nie ponosisz).

Twoja wizja nie jest zgodna z regulaminem Allegro i przepisami. Byl juz wyrok sadu nakazujacy przekazac kupujacemu samochod za niewielkie pieniadze.

Ludzi zgodnych z Twoja wizja traktujesz jako SILNYCH.
    Ludzi przestrzegajacych ZASAD nazywasz SLABYMI.

OK, masz prawo wydac swoja opinie. Ale nie zmienia to faktu, ze dobrze sie stalo, ze takie kwiatki wyszly w tym watku, sporo ludzi moze uwazac na kolejnego sprzedajacego. A moze i Allegro i OSZUKANI kupujacy z prokuratorem sie pofatyguja. Zostawmy juz to im zatem.
    Pozdrawiam!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczkus Zobacz posta
    Zakończona - tak. Odwołana - nie.
    Nie ma rzeczywistego powodu, dla którego aukcja nie powinna być zakończona. Gdyby była możliwość udowodnienia złych intencji - sprzedawca zostałby zmuszony do sprzedaży po najwyższej wylicytowanej kwocie.

Czyli ten kto sprzedaje poza Allegro jest złodziejem?
    To było porównanie. Może nie powinienem używać tak skomplikowanych środków stylistycznych.

A sprytny był nie ten kto sprzedał, ale ten kto kupił. Wydymał wszystkich frajerów, którzy cierpliwie czekali na koniec aukcji. Ja też zawsze kontaktuje się ze sprzedawcą i proponuję mu cenę za zakończenie aukcji. Śmiać mi się chce jak widzę ciułaczy, którzy przez rok polują na jakiś obiektyw na Allegro, ustalają sobie górną nieprzekraczalną granicę ceny i czekają na okazję. Właśnie oni najwięcej krzyczą gdy do gry wkroczy ktoś, kto zaoferuje wyższą cenę. Przegrana boli
    No cóż, pozostaje życzyć byś na swojej drodze napotykał samych sprytnych i tobie przypadła rola frajera. Have a nice life.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Maczkus,
    nie wiem, czy jest sens ciagnac dalej ta dyskusje. Ty masz swoja wizje, filozofie, sposob postepowania. Masz do tego prawo. Ale masz tez obowiazek ponosic tego konsekwencje (nie mowie, ze nie ponosisz).

Twoja wizja nie jest zgodna z regulaminem Allegro i przepisami. Byl juz wyrok sadu nakazujacy przekazac kupujacemu samochod za niewielkie pieniadze.
    Nie jest zgodna z regulaminem Allegro - to prawda, ale nie wiem o jakich przepisach mówisz. Podaj jakieś konkrety - chodzi mi o wycofywanie aukcji i sprzedaż poza Allegro - czy jest to niezgodne z polskim prawem?

Ludzi zgodnych z Twoja wizja traktujesz jako SILNYCH.
    Ludzi przestrzegajacych ZASAD nazywasz SLABYMI.
    Zacytuj proszę fragment, w którym użyłem tych określeń.

OK, masz prawo wydac swoja opinie. Ale nie zmienia to faktu, ze dobrze sie stalo, ze takie kwiatki wyszly w tym watku, sporo ludzi moze uwazac na kolejnego sprzedajacego. A moze i Allegro i OSZUKANI kupujacy z prokuratorem sie pofatyguja. Zostawmy juz to im zatem.
    Oszukani zostali nie kupujący, ale licytujący a to jest różnica. Kupujący pewnie jest zadowolony z transakcji. Z resztą - kto powiedział, że sprzedawca nie miał dwóch obiektywów z czego jeden się uszkodził?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    No cóż, pozostaje życzyć byś na swojej drodze napotykał samych sprytnych i tobie przypadła rola frajera. Have a nice life.
    Już spotkałem, dzięki.
    Ostatnio edytowane przez maczkus ; 31-03-2009 o 13:58 Powód: Automerged Doublepost

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Już spotkałem, dzięki.
    Ach, dopiero teraz zauważyłem tamten wątek... Ironia losu? Jak się czujesz w nowej roli?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Podaj jakieś konkrety - chodzi mi o wycofywanie aukcji i sprzedaż poza Allegro - czy jest to niezgodne z polskim prawem?
    Tak, jest niezgodna.
    - wycofanie z innego powodu niż dozwolony - złamanie "regulaminu", który funkcjonuje jako umowa (akceptowana przez każdego, kto zakłada konto na allegro) - Kodeks Cywilny
    - podanie fikcyjnego powodu wycofania ofert kupujących - poświadczanie nieprawdy - Kodeks Karny
    I biorąc pod uwagę wyrok w sprawie z samochodem (który teraz będzie funkcjonuje jako wykładnia) taka interpretacja jest jak najbardziej do obronienia w sądzie.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ach, dopiero teraz zauważyłem tamten wątek... Ironia losu? Jak się czujesz w nowej roli?
    Ironia losu? Czyżbyś sugerował, że ja kogoś oszukałem?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Możliwość wycofania ofert przed zakończeniem aukcji musi być dostępna dla sprzedającego bo raz na 1000 faktycznie komuś sprzedawany obiektyw "upadł na podłogę" albo "rybka zdechła" przed końcem licytacji :-). To jest konsekwencja systemu sprzedawania przez internet bez żadnej rzetelnej weryfikacji sprzedawcy i całkowicie na jego zasadach. Wynika to z faktu że najpierw się wysyła pieniądze a dopiero potem dostaje towar więc sprzedawca jest panem sytuacji i dyktuje warunki.

Thumbs down

... a najgorsze to to że myślisz że wszystko jest cacy...

Bywalec Awatar trolluch
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Thumbs down

Nie, nikt nie sugeruje, że kogoś oszukałeś - sam to zrobiłeś:
    Ja też zawsze kontaktuje się ze sprzedawcą i proponuję mu cenę za zakończenie aukcji. Śmiać mi się chce jak widzę ciułaczy ...
    Bo zachowuje się nie w porządku nie tylko ten, co odwołuje aukcję (i okłamuje licytujących), by zarobić na sprzedaży poza Allegro, ale także ten, kto mu takie propozycje (kosztem innych już licytujących) składa.
    coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów