Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: kończenie aukcji przed czasem

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie kończenie aukcji przed czasem

właśnie dostałem maila od człowieka od którego chciałem kupić body. Pisze mi że coś się stało i musi odwołać aukcję. Mająć w pamięci te aukcje samochodów czy mieszkania, gdy w przypadku skończenia przed czasem wygrywał ten, który wylicytował najwięcej może mi ktoś powiedzieć co może zrobić żeby uniknąć takiego sytuacji sprzedający. Co się stanie jeżeli teraz poprostu kliknie koniec. Czy mogę dochodzić swoich spraw przez allegro czy tylko policja wchodzi z grę.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

problem jest znany w internecie, powstała specjalna strona mająca na celu identyfikację tego typu zachowań:
    http://www.wycofa.pl/

jednak w mojej ocenie nie jest to dyskusja na nasze forum, ponieważ nie dotyczy w jakiś szczególny sposób wyłącznie sprzętu fotograficznego, zatem proponuję podyskutować tutaj:
    http://www.allegro.pl/phorum/list.php?f=298
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daddylonglegs Zobacz posta
    Zgłosił się do mnie facet, który zaproponował mi satysfakcjonującą mnie cenę. Dogadaliśmy się na zaufanie ze strony kupującego i wpłata na konto należytej kwoty.
    Ale nie o to chodzi. Chodzi natomiast o to iż sprzedałeś obiektyw poza aukcją (do czego sam się przyznałeś) a oferty osób licytujących na aukcji odwołałeś pod pretekstem uszkodzenia sprzętu, który to według tego co napisałeś wcale nie uległ uszkodzeniu tylko został sprzedany poza aukcją.

Mam prawo zrezygnować ze sprzedaży nie podając przyczyny.
    Jeżeli chodzi o giełdę CB to tak, jeżeli chodzi zaś o aukcje Allegro to nie - tam powody odwołania ofert są wyszczególnione i trzeba się do nich odnieść, natomiast kwestia "prawdomówności" sprzedającego to zupełnie inna bajka.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 30-03-2009 o 15:50 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mam prawo zrezygnować ze sprzedaży nie podając przyczyny. Przepraszam tych, których boli fakt, że znalazł się sprytniejszy.
    Owszem, niby masz prawo:
    Cytat Zamieszczone przez Regulamin Allegro
    6.12. Sprzedający może w każdym czasie zamknąć Aukcję, wówczas zwycięzców Aukcji ustala się według stanu na chwilę zamknięcia Aukcji. Jeżeli w trakcie Aukcji nastąpiła kradzież lub zniszczenie Towaru, Sprzedający w drodze wyjątku może zamknąć Aukcję bez ustalania jej wyniku (tj. nie ustala się zwycięzcy Aukcji), uprzednio odrzucając wszystkie złożone przez Licytantów oferty.
    Ale czy uważasz że podawanie nieprawdziwej przyczyny jest w porządku i zgodnie z regulaminem (o aspektach prawnych nie pomnę). To że sporo osób tak robi i uchodzi im to na sucho nie znaczy że jest to działanie właściwe i godne pochwały (tak samo jak jeżdżenie 120 km/h w obszarze zabudowanym, czy ściąganie empetrójek z torrentów). No ale skoro Ty uważasz to życzę powodzenia
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam prawo zrezygnować ze sprzedaży nie podając przyczyny. Przepraszam tych, których boli fakt, że znalazł się sprytniejszy.
    A skad wywodzisz to prawo? Bo raczej nie z regulaminu allegro, ktory mowi jasno:

6.9.
    Oferty złożone w licytacji są wiążące dla uczestników Aukcji (Sprzedającego i Licytantów) do momentu zamknięcia Aukcji albo do odrzucenia ich przez Sprzedającego. Odrzucenie oferty może nastąpić wyłącznie przed zamknięciem Aukcji:

a. na prośbę Licytanta albo

b. z powodu braku kontaktu z Licytantem (np. z powodu niepoprawnych danych) lub

c. z powodu dużej liczby komentarzy negatywnych wystawionych Licytantowi lub

d. z innych uzasadnionych przyczyn, dla których Licytant nie budzi zaufania Sprzedającego,

e. w związku z zamknięciem Aukcji bez ustalania jej wyniku w trybie określonym w art. 6.12.

(...)

6.12.
    Sprzedający może w każdym czasie zamknąć Aukcję, wówczas zwycięzców Aukcji ustala się według stanu na chwilę zamknięcia Aukcji. Jeżeli w trakcie Aukcji nastąpiła kradzież lub zniszczenie Towaru, Sprzedający w drodze wyjątku może zamknąć Aukcję bez ustalania jej wyniku (tj. nie ustala się zwycięzcy Aukcji), uprzednio odrzucając wszystkie złożone przez Licytantów oferty.

zrodlo:
    http://www.allegro.pl/country_pages/..._agreement.php

jedyna forma aukcji jaka mogles zastosowac jest aukcja z cena minimalna i do momentu jej osiagniecia masz prawo zakonczyc aukcje (jednak rowniez bez odwolywania ofert, mimo iz i tak nie sa wiazace)

pozdrawiam,
    dario

ps. odwolanie wszystkich ofert podajac FALSZYWY powod jest niedopuszczalne i jednoznacznie wskazuje na sprzedaz poza allegro za co grozi zawieszenie konta!
    Ostatnio edytowane przez dariog ; 30-03-2009 o 16:17

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

FAŁSZERSTWO i OSZUSTWO.
    Powodzenia w budowaniu marki...
    Pozdrawiam!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No tak, każdy ma prawo być kłamcą i krętaczem. Dobrze że takie rzeczy wychodzą na jaw - przynajmniej wiadomo z kim interesów nie należy robić.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 30-03-2009 o 17:46
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Ja raz odwołałem aukcję bo gość zadzwonił, że weźmie bo pilnie potrzebuje i cenę dał bardzo dobrą (nie miał konta na allegro - dziwne, że są tacy ludzie ) i aukcję odwołałem - to co - jestem ten zły i przeklęty ?? Także zawsze trzeba patrzeć na sprawę z kilku stron.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Bywalec Awatar trolluch
    Miasto
    Nowy Dwór Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    Ja raz odwołałem aukcję ...
    Złamałeś regulamin (a więc umowę między Tobą a Allegro), na przestrzeganie którego się zgodziłeś. Odpowiedź na pytanie o złego i przeklętego zostawiam już Tobie...
    coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Odwoływanie aukcji jeśli znajdzie się chętny kupić od ręki jest w porządku tylko w jednej sytuacji... Jeśli nie ma licytujących.

Zawsze robię tak, że jeśli coś sprzedaję i pisze do mnie Klient, że chciałby to kupić poza aukcją, bo Mu się spieszy i daje dobrą cenę to dlaczego nie?? Ale tylko pod warunkiem, że nie mam licytujących.

Jeśli już są licytujący to cóż... Bądźmy fair w stosunku do wszystkich.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów