Przyleciała do mnie wczoraj nowa 5tka,porównuję ze starą i jakoś nijak nie mogę wzbudzić w sobie entuzjazmu.Plusy niby są:iso,czyszczenie matrycy i inne ale jakos mam wrazenie ze stara lepsza jest.No nic,kupilem to bedę robil fotki.
Przyleciała do mnie wczoraj nowa 5tka,porównuję ze starą i jakoś nijak nie mogę wzbudzić w sobie entuzjazmu.Plusy niby są:iso,czyszczenie matrycy i inne ale jakos mam wrazenie ze stara lepsza jest.No nic,kupilem to bedę robil fotki.
Ale w czym konkretnie lepsza? Ja nie widzę ani jednego aspektu, w którym stara piątka byłaby lepsza od nowej. (żeby nie było, nadal fotografuję starą)...
Nowart, ile to juz stron na poczatku tego watku na ten temat sie pisalo... oj :-) zauwazcie, ze zupelnie inaczej reaguja na nowa piatke posiadacze starej, a inaczej, ktorzy przesiedli sie z innego sprzetu...
Czy jest jeszcze sens o tym sie rozpisywac? czy nie lepiej szukac i dzielic sie 'best practices', 'tipami' na temat watku, czyli 5D II?
Teraz to juz za pozno, ale uwazam osobiscie, ze powinny byc 3 watki zamiast dwoch:
1) porownanie ze stara piatka
2) watek o wlasciwosciach, ustawieniach, radach, doswiadczeniach nowej piatki
3) gdzie i za ile
a tak mamy tylko 2) i 3)...
Pozdrawiam!
odnośnie autoISO w nowej 5-tce- założyłem wątek, ale cisza w nim, czy nikt nie wie jak to w C działa...?? Chodzi mi głównie o tryb AV- czy maksymalny czas ustawia się do odwrotności ogniskowej danego szkła, czy jest on ustawialny...??
Nie jest konfigurowalny - działa na schemacie "podbijam jeśli czas dłuższy niż 1/ogniskowa". I tak jest lepiej niż było w 40d z tego co zauważyłem.
Prawdziwe autoiso z opcjami to tylko w nikonie i chyba pentaxie![]()
Ostatnio edytowane przez wojkij ; 28-03-2009 o 16:09
marekb - autoiso dziala na zasadzie 'im dluzsza ogniskowa tym krotszy czas' - lecz nie idzie tego regulowac. Moze w kolejnym sofice to zmienia bo jak na 50mm i czas ok 1/50 to dla mnie zdecydowanie zbyt dlugo jak na niektore zastosowania. Juz lepiej gdyby dali mozliwosc wyboru pomiedzy 1/50, 1/80, 1/160 i np 1/500. Canon chyba chcial dac tylko do powachania sloik miodu.
śluby, studio - Poznań
5dmkII, 12-200mm w 5 szklach
a ja wróciłem z rodzinnego spacerku i widzę sens auto-iso we wszelkich statycznych zdjęciach. Trochę przy szerokim mało bo jednak przy 24mm 1/20 przy małym ruchu żywej materii to dlugo
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak się zastanawiam czemu nie da sie ustawić przy priorytecie jasnych partii ustawić niższego ISO niż 200..??
Ostatnio edytowane przez marekb ; 28-03-2009 o 19:02 Powód: Automerged Doublepost
Marekb, nie obraz sie, ale na wszystkie Twoje pytania znajdziesz odpowiedzi we wczesniejszych postach tego watku... i Auto ISO i Highlight Priority...
Pozdrawiam!