Strona 171 z 410 PierwszyPierwszy ... 71121161169170171172173181221271 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 701 do 1 710 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Początki nałogu

Domyślnie

Przyleciała do mnie wczoraj nowa 5tka,porównuję ze starą i jakoś nijak nie mogę wzbudzić w sobie entuzjazmu.Plusy niby są:iso,czyszczenie matrycy i inne ale jakos mam wrazenie ze stara lepsza jest.No nic,kupilem to bedę robil fotki.

Uzależniony

Domyślnie

Ale w czym konkretnie lepsza? Ja nie widzę ani jednego aspektu, w którym stara piątka byłaby lepsza od nowej. (żeby nie było, nadal fotografuję starą )...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Ale w czym konkretnie lepsza? Ja nie widzę ani jednego aspektu, w którym stara piątka byłaby lepsza od nowej. (żeby nie było, nadal fotografuję starą )...
    Nowart, ile to juz stron na poczatku tego watku na ten temat sie pisalo... oj :-) zauwazcie, ze zupelnie inaczej reaguja na nowa piatke posiadacze starej, a inaczej, ktorzy przesiedli sie z innego sprzetu...

Czy jest jeszcze sens o tym sie rozpisywac? czy nie lepiej szukac i dzielic sie 'best practices', 'tipami' na temat watku, czyli 5D II?

Teraz to juz za pozno, ale uwazam osobiscie, ze powinny byc 3 watki zamiast dwoch:
    1) porownanie ze stara piatka
    2) watek o wlasciwosciach, ustawieniach, radach, doswiadczeniach nowej piatki
    3) gdzie i za ile

a tak mamy tylko 2) i 3)...
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Pozwolę sobie podtrzymać swoje zdanie w tym temacie. Po prostu wiem, co Jurek potrafi. Pragnę też zauważyć, że część świadomych fotografów nie pokazuje na stronach swoich dobrych zdjęć, bo raz - kradną; dwa - nie zamierzają douczać obszczymurków.
    Powiało wysoką kulturą !!!

Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

odnośnie autoISO w nowej 5-tce- założyłem wątek, ale cisza w nim, czy nikt nie wie jak to w C działa...?? Chodzi mi głównie o tryb AV- czy maksymalny czas ustawia się do odwrotności ogniskowej danego szkła, czy jest on ustawialny...??

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Nie jest konfigurowalny - działa na schemacie "podbijam jeśli czas dłuższy niż 1/ogniskowa". I tak jest lepiej niż było w 40d z tego co zauważyłem.

Prawdziwe autoiso z opcjami to tylko w nikonie i chyba pentaxie
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 28-03-2009 o 16:09

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Nowart, ile to juz stron na poczatku tego watku na ten temat sie pisalo... oj :-) zauwazcie, ze zupelnie inaczej reaguja na nowa piatke posiadacze starej, a inaczej, ktorzy przesiedli sie z innego sprzetu...
    Dokładnie,jak zmienialem z 20d na 5d to byłem w szokurzy tej zmianie nie ma zachwytu,jest ok ale bez rewelacji.Tylko tyle.

Domyślnie

marekb - autoiso dziala na zasadzie 'im dluzsza ogniskowa tym krotszy czas' - lecz nie idzie tego regulowac. Moze w kolejnym sofice to zmienia bo jak na 50mm i czas ok 1/50 to dla mnie zdecydowanie zbyt dlugo jak na niektore zastosowania. Juz lepiej gdyby dali mozliwosc wyboru pomiedzy 1/50, 1/80, 1/160 i np 1/500. Canon chyba chcial dac tylko do powachania sloik miodu.
    śluby, studio - Poznań
    5dmkII, 12-200mm w 5 szklach

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

a ja wróciłem z rodzinnego spacerku i widzę sens auto-iso we wszelkich statycznych zdjęciach. Trochę przy szerokim mało bo jednak przy 24mm 1/20 przy małym ruchu żywej materii to dlugo
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tak się zastanawiam czemu nie da sie ustawić przy priorytecie jasnych partii ustawić niższego ISO niż 200..??
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 28-03-2009 o 19:02 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Marekb, nie obraz sie, ale na wszystkie Twoje pytania znajdziesz odpowiedzi we wczesniejszych postach tego watku... i Auto ISO i Highlight Priority...
    Pozdrawiam!

Strona 171 z 410 PierwszyPierwszy ... 71121161169170171172173181221271 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów