No właśnie, okazało sie ile wad ma ten aparat. Praktycznie nie da się nim robić zdjęć, albo nie ma czasu, bo trzeba być na bieżąco z nowo odkrywanymi na forum wadami.
No nic, podobno Benq sobie nieźle radzi?
No właśnie, okazało sie ile wad ma ten aparat. Praktycznie nie da się nim robić zdjęć, albo nie ma czasu, bo trzeba być na bieżąco z nowo odkrywanymi na forum wadami.
No nic, podobno Benq sobie nieźle radzi?
albo inaczej - raz kochasz, raz nienawidzisz![]()
Pozostaje jeszcze obrót obiektywu. Minimalny, ale jest.
Sprawdzałem to na A900 i 5Dmk2, w obydwu występuje ten sam rodzaj kompensacji (delikatnie ujmując), obiektywu nie trzeba obracać(nawet jeżeli to zrobiłeś to przecież nie masz powłok reagujących na polaryzacje światła).
Ale w przypadku 5D2 to zjawisko "dodaje" trochę ponad 0,5EV? Co za różnica przy ISO100?
IMO przy 1.2 jak się zniweluje winietę to wyjdzie dużo więcej...
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
A ja mam pytanie związane z obsługą. W trybie AV pokrętło przy spuście steruje przysłoną. Natomiast w trybie manualnym już czasem. Za przysłonę odpowiada wtedy pokrętło z tyłu. Czy można tak skonfigurować aparat aby w trybie manualnym pokrętło górne dalej sterowało przysłoną ? W instrukcji nic nie znalazłem na razie na ten temat.
A w TV steruje czasem, w M znowu czasem - ma sens
Nie da się - takie rzeczy to chyba w jedynkach i 7D można zrobić (z naciskiem na chyba)
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa