Nie używałem to pewnie nie wiem... ale nie wydaje mi się by stacja dokująca była koniecznością. Ot do laptopa podpinasz trzy-cztery kabelki i voila (kabelki to: zasilanie, monitor, myszka/tablet, dysk zewnętrzny, sporadycznie ktoś się upiera kabel sieciowy podpinać mimo istnienia Wi-Fi).
Chyba opisujesz nie tę epokę laptopów... Obecnie jedynym mankamentem może być cena. Ale w zakresie 5-10 tys znajdziesz spokojnie modele obsługujące i 4 i 8GB RAM i z dwoma dyskami po 500GB (niektóre nawet z konfigurowalnym raidem) i szybkie quady albo bardzo szybkie duo procesory.Pamięci powyżej (zwykle) 2 Gb do max 4Gb się nie da wstawić. Przestrzeni dyskowej mało a PS lubi mieć 2-3 dyski o równorzędnej prędkości do swoich plików. Na szybkie procesory też raczej nie ma co liczyć.
Tak na szybko Toshiby Qosmio serii X300, X305, G50, G55. W czasch dolara poniżej 3 zł były w naprawdę fajnych cenach(się nad jedną X300 zastanawiałem jak był poniżej 6tys na Allegro).
Nieco taniej niektóre mocne modele Acer Aspire serii 8930G chodzą...
Oczywiście taki laptop to drożej niż PC. Ale jeśli ktoś żyje na walizkach to raczej nie ma wyboru i mocny 17" laptop to jedyne rozsądne rozwiązanie.