Strona 19 z 36 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Pisze tylko i wylacznie o amatorach, nie czuje straty jakosci fotek obrabiajac je na laptopie, tak sprawa wyglada. Nie dbam o szczegolowe poprawne oddanie kolorow.
    Jeśli barwa w fotografii nie jest dla Ciebie istotna to ok, choć ciężko mi pojąć ten fakt w odniesieniu do fotografii barwnej.
    Glupota jest wydawanie kasy na osobnego kompa zeby tylko zdjecia na nim obrabiac.
    Wydawanie kasy na osobny aparat, skoro moja kamerka (Sony FullHD ) ma funkcję robienia zdjęć, szczególnie, jeśli się na tym nie zarabia jest głupotą. Pewnie nie muszę Ci uzasadniać absurdalności tego stwierdzenia.

Co jest głupotą? Przykłady:

Quad Core i 128MB RAM
    Silnik od Ferrari w Scanii
    Żagiel od Omegi w Optymiście.

Słowem, głupotą jest niedopasowanie.

Jeżeli ktoś pstryka tanim kompaktem czy komórką i "obrabia" to potem na monitorze z MM, złego słowa mu nie powiem. Wszystko, począwszy od fotografa, poprzez cały użyty sprzęt, odbitkę (o ile kiedykolwiek powstanie) aż po odbiorcę jest zbliżonej jakości pod względem percepcji zarejestrowanych obrazów. Użycie profesjonalnego monitora niewiele zmieni.

Natomiast wstawianie w tor obróbki zdjęć wykonanych przez ambitnego amatora sprzętem, na który musiał ciężko pracować, elementu powodującego ich nieprzewidywalność jest niemądre. Szczególnie, jeżeli odbiorcą też bywają osoby o wyrobionej wrażliwości w tym obszarze. Wszystko powinno do siebie pasować. Nie tylko w fotografii zresztą.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolaj ujął zwięźlej to co miałem na myśli

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

Oczywiscie ze wszystko powinno do siebie pasowac - to jest bardzo wazne. Niestety jak w kazdej dziedzinie w foto tez jest wielu purystow ktorzy powiedza ze jak masz to przyslowiowe "5D" to lepiac fotki na laptopie po prostu grzeszysz Mam swoja puszke wybrana swiadomie, siedze w foto 5 lat wiec nie jestem noobie.

dobra, cofam ta glupote bo widze ze tylko zamieszania narobilem a nie chcialem.
    Jeszcze raz wspomne ze roznice w barwach nie sa "AZ" tak duze zeby sobie chciec dokupic sprzet tylko do tego celu. Zreszta jak wywoluje sie na papier doslownie 1% zdjec to w czym problem
    Jesli ktos jest perfekcjonista to nie pozwoli sobie zeby czewony kolor byl bardziej czerwony niz on chce. Ale w labie tez moga spiepszyc kolory wiec czynnikow na kolor jest mnostwo. Moze inna sprawa jest taka ze wiekszosc monitorow ma kalibracje dla Windowsa - niestety windowsa nie uzywam wiec nie moge skalibrowac nic Swiadomy wybor, ograniczylem sie tutaj ale nie wroce do Windowsa i kropka
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Moze inna sprawa jest taka ze wiekszosc monitorow ma kalibracje dla Windowsa - niestety windowsa nie uzywam wiec nie moge skalibrowac nic Swiadomy wybor, ograniczylem sie tutaj ale nie wroce do Windowsa i kropka
    Bardzo kiepska wymówka... Ma nie kalibracje do Windowsa a defaultowo używa sRGB...
    Nie ma to wiele wspólnego z kalibracją, a zrobienie proofa czy konwersję do sRGB na pewno Twój soft posiada...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...., siedze w foto 5 lat wiec nie jestem noobie....
    Siedzę w foto o jakieś 40 lat dłużej. Nie mogę powiedzieć o sobie, że nie jestem newbie.(http://pl.wikipedia.org/wiki/Newbie). Codziennie dowiaduję się, że znowu czegoś nie wiem.

Kurde, nie mogłem sie powstrzymać.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

banan82 - Ale się zawziąłeś na ten "osobny komputer do zdjęć" . A nie odniesiesz się do argumentu że wystarczy tylko osobny monitor ?

A co do 'newbie' to Janusz ładnie ujął. Co z tego czy 5 lat czy 50... niezbyt skromnie to zabrzmiało a i niezbyt rozsądnie.

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Masz rację Vitez, to jest bardzo dobre rozwiązanie, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia... Nie chcę tu niczego udowadniać, tylko podnieść kwestie na które sam nie zwróciłem uwagi przy swojej decyzji, może komuś pomogą.

Jak już się ma monitor, to po prostu wygodniej mieć dwa komputery, bo w cenie wydajnego lapka (do komfortowej pracy z PS) można mieć wydajny stacjonarny i bardziej mobilnego, ale słabszego notka.

Do stacjonarnego zawsze włożysz drugi dysk bez konieczności kupowania obudowy i robienia bałaganu na biurku, masz klawiaturę jaką najbardziej lubisz (do lapka musisz dokupić, albo pisać na tym, co fabryka dała), masz dużo portów USB (dobry hub też kosztuje) na czytnik kart, drukarkę, skaner, tablet i inne gadżety potrzebne w tzw. cyfrowej ciemni. Nie wypinasz tego wszystkiego jak chcesz się gdzieś ruszyć z komputerem, bo masz dwa. Przesyłasz dużo materiałów w wysokiej rozdzielczości nocami albo udostępniasz je na FTP - stacjonarny lepiej zniesie pracę 24/7 niż lapek (choćby kwestia żywotności baterii). Możesz oczywiście zainwestować w stację dokującą, ale nawet jeżeli jest do Twojego lapka stacja z dyskiem 3,5' i DVI/HDMI i 7 portami USB, to kosztuje tyle co pół stacjonarnego kompa.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

racja - osobny monitor rozwiazuje kwestie calkiem dobrze.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Co jest głupotą? Przykłady:
    ...
    Żagiel od Omegi w Optymiście.
    ....
    fatalny argument :P
    plywalem na czyms podobnym..

nazywa sie to skiff.. pelne ozaglowanie ma prawie 40m2 dla jachtu majacego bez bomu troche ponad 4 metry dlugosci..
    uwierz.. czad
    taki maly off topik bo dyskusja zabrnela w jakis dziwny punkt..
    nie od dzis wiadomo ze matryca lapa srednio sie nadaje do obrobki bez wzgledu na to czy jest glossy czy mat.. ale czasem nie ma nic innego pod reka to sie obrabia, nie mniej jednak upieranie sie ze sie nadaje bez podlaczenia zew. monitora jest bezcelowe, bo pewnie ze mozna sie scigac TIRem na torze wyscigowym z samochodami sportowymi.. pytanie brzmi.. po co?
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 13-03-2009 o 00:29
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Laptop plus dobry monitor. sprawdza sie bardzo dobrze.
    Ot choćby 24cale od Della 2400PLN i jest cudo... następny poziom wyżej to już EIZO...i 6 tys
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Strona 19 z 36 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów