Strona 20 z 36 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    Laptop plus dobry monitor. sprawdza sie bardzo dobrze.
    Ot choćby 24cale od Della 2400PLN i jest cudo...

Pewnie tak. Zawsze jest jednak jakieś "ale". Za tą samą moc obliczeniową musisz zapłacić sporo więcej niż kupując desktopa. Stacja dokująca to kolejny wydatek. Pamięci powyżej (zwykle) 2 Gb do max 4Gb się nie da wstawić. Przestrzeni dyskowej mało a PS lubi mieć 2-3 dyski o równorzędnej prędkości do swoich plików. Na szybkie procesory też raczej nie ma co liczyć.

Laptop to kompromis - mobilność vs wydajność.

PS. Cena Della wcale niekoniecznie oznacza lepszą jakość niż tańsze modele EIZO.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

Janusz, jaki monitor wlasnie eizo bys polecil, do amatorskiej (chociaz doswiadczonej ) obrobki fotek do laptopa. Mam 3gb ramu, procek core 2 duo, maszyna to thinkpad R60i i dziala to pod kontrola Debiana Stacja dokujaca to nie problem, sa bardzo tanie do thinkpadow.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Janusz, jaki monitor wlasnie eizo bys polecil, do amatorskiej (chociaz doswiadczonej ) obrobki fotek do laptopa. Mam 3gb ramu, procek core 2 duo, maszyna to thinkpad R60i i dziala to pod kontrola Debiana Stacja dokujaca to nie problem, sa bardzo tanie do thinkpadow.
    Od monitorów to jest Tom01. Pytaj Pana Tomka http://www.canon-board.info/showthread.php?t=27840

EDIT: Photoshopa na Linuxa nie robią - pod jakimiś nakładkami będzie slimaczył jeszcze bardziej. 3Gb RAM to nie jest za dużo Na dzisiaj, przy obecnych cenach pamięci to "minimum przyzwoitości". Wiem, wiem, zaraz odezwą się Ci co mają 2Gb i jest im dobrze a nawet bardzo dobrze. Wszystko kwestia potrzeb i kasy. Poniżej 8Gb RAM RAWy z 1Ds czy 5D2 jakoś mało ciekawie się obrabia.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 14-03-2009 o 20:03

Janusz,

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Stacja dokująca to kolejny wydatek.
    Nie używałem to pewnie nie wiem... ale nie wydaje mi się by stacja dokująca była koniecznością. Ot do laptopa podpinasz trzy-cztery kabelki i voila (kabelki to: zasilanie, monitor, myszka/tablet, dysk zewnętrzny, sporadycznie ktoś się upiera kabel sieciowy podpinać mimo istnienia Wi-Fi ).

Pamięci powyżej (zwykle) 2 Gb do max 4Gb się nie da wstawić. Przestrzeni dyskowej mało a PS lubi mieć 2-3 dyski o równorzędnej prędkości do swoich plików. Na szybkie procesory też raczej nie ma co liczyć.
    Chyba opisujesz nie tę epokę laptopów... Obecnie jedynym mankamentem może być cena. Ale w zakresie 5-10 tys znajdziesz spokojnie modele obsługujące i 4 i 8GB RAM i z dwoma dyskami po 500GB (niektóre nawet z konfigurowalnym raidem) i szybkie quady albo bardzo szybkie duo procesory.

Tak na szybko Toshiby Qosmio serii X300, X305, G50, G55. W czasch dolara poniżej 3 zł były w naprawdę fajnych cenach (się nad jedną X300 zastanawiałem jak był poniżej 6tys na Allegro).
    Nieco taniej niektóre mocne modele Acer Aspire serii 8930G chodzą...

Oczywiście taki laptop to drożej niż PC. Ale jeśli ktoś żyje na walizkach to raczej nie ma wyboru i mocny 17" laptop to jedyne rozsądne rozwiązanie .

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    .... Ale w zakresie 5-10 tys znajdziesz .....
    W tym zakresie to masz desktopa "rakietę" co test z "radial blur" robi w 2 sek.

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

W tym zakresie to masz desktopa "rakietę" co test z "radial blur" robi w 2 sek.
    Pozost jeszcze jeden aspekt... monilność i wygoda... czy lepiej mieć w domu desktopa z C2D 3,3 GHz czy lepiej C2D 2,8 w lapku... bo róznica w obróbce jak narazie mierząc zauwazyłem to ok 1 sek przy wywoływaniu rawa np. czyli żadna.

róznice wydajnosciowe między desktopem a notebookiem sa i będą - ograniczenia w emisji cieplnej itd - kiedys ponad 50% obecnie od kilku do kilkunastu procent..

choć spójrz na Apple - wszysktie desktopy mają wewnątrz ...laptopa

poza Power Macami.

co do monitora to niespotkałem EIZO w cenie chocby zblizonej do tego Della co by był lepszy. Szukałem monitorka do 3.5k i niestety EIZO nie miało nic ciekawego do zaoferowanie w tym progu cenowym. EIZO to jest dobre od 5k +
    Ostatnio edytowane przez mgtan ; 14-03-2009 o 20:16
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...... bo róznica w obróbce jak narazie mierząc zauwazyłem to ok 1 sek przy wywoływaniu rawa np. czyli żadna....+
    Przy JEDNYM RAWie tak. A przy tysiącu? A jak w ACR 5.x poustawiasz trochę tych nowych lokalnych korekcji typu gradienty i spoty to co? Mój desktop miele to ułamki sekund - laptop ma co robić i ponad minutę. Dla jednego zdjęcia to dalej bez znaczenia ale dla kilkunastu już tak.

Mógłbyś mi wysłać profil z tego Della? Ten który wychodzi z kalibratora. Z czystej ciekawości bym zobaczył co to za zwierzę.

Sam mam i korzystam mocno z laptopa. Laptop ma tylko jedną zaletę - mobilność. Reszta same wady.

...
    co do monitora to niespotkałem EIZO w cenie chocby zblizonej do tego Della co by był lepszy....
    To sporo zależy od tego jaką miarą to mierzysz i co, według Ciebie, oznacza "lepszy". Gamut, biele, czernie, dynamika, szarości, "rzeźnik", cena, dostępność, serwis.... oj dużo tego. Co to jest "lepszy"???
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 14-03-2009 o 20:34 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

moc obliczeniowa jest potrzebna, tu nie ma co dyskutowac nawet, im wiecej wszystkiego tym lepiej Laptopy pod tym wzgledem sa ubozsze, mi na mojej maszynie rawa z piatki wywoluje na Bibble Pro jakies 6 sekund, nie robie miliona zdjec wiec to nie ma znaczenia Na dluzsza mete jednak gdyby trzeba bylo przerobic pare setek to jednak chyba by bylo lekko irytujace tyle czekac na kazde zdjecie

Photoshopa nie uzywam, mam gimpa, jest coraz lepszy i legalny Wiekszosci ludzi na photshopa nie stac a i tak wszyscy na nim pracuja
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

słuchajcie... lapek jest i będzie słabszy... spójrzcie na TDP procesorów z Desktopa i Notebooka.. 65-130 Wat kontra 3-44 Wat. Wieć ei am co sie oszukiwac. Jak dla mnie nie sa to jednak różnice. przerobiłem zbiór 25 plików raw na desktopie i na notebooku domowym i owszem różnica była ale czy ja wiem czy taka powalająca... kto co woli. ja z lapka nie zrezygnuje. zresztą nie wywołuje tez 1000 zdjęć a najczęściej 20-30 za jednm podejsćiem więc róznic nie uświadczam zbytnio.

Co do monitorów to jest jeszcze kwestia tego jaki sygnał daje karta graficzna. Montor to końcowe ogniwo. Ja Przyglądałem się na przejscia tonalne, czerń biel... no i tutaj Dell był dla mine lepszy... kto co woli. :-)

choć narazie Dell mi pasuje najlepiej z grona do 3.5K.... to będe go miał jak z obecnym NEC`iem sie stanie coś strasznego ...
    Ostatnio edytowane przez mgtan ; 15-03-2009 o 02:01
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Sam mam i korzystam mocno z laptopa. Laptop ma tylko jedną zaletę - mobilność. Reszta same wady.
    no wlasnie mialem Ci to wygarnac
    tak krytykujesz te lapy ale czy Ci sie to podoba czy nie.. jestes na nie przy swoim trybie zycia na nie skazany poza tym Janusz, te Twoje argumenty to czesto szukanie dziury w calym i na sile udowadnianie czegos co dosc oczywiste jest jako fakt... ale nie zawsze jest tak druzgoczaca wada jak tu probujesz przedstawic, co tym bardziej w Twoim wypadku jest dosc dziwne bo braku rozsadku czy umiejetnosci refleksji zarzucic Ci nie mozna
    moc obliczeniowa dzisiejszych laptopow z poziomu Macbook Pro na bank nie jest mniejsza jak wypasonego desktopa sprzed 2-3 lat, a jakos dalo sie wtedy nimi zdjecia obrabiac.. wiec nie przesadzajmy
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 15-03-2009 o 11:01
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Strona 20 z 36 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów