Strona 159 z 410 PierwszyPierwszy ... 59109149157158159160161169209259 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 581 do 1 590 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    slowa, slowa, slowa...
    To może zacytuje Janusza.

,,Większość współczesnych kamer zapisuje co najmniej 12 bitów na kanał. To daje 4096 poziomów w każdym z kanałów. JPEG to 8 bitów i 256 poziomów w kanale. To szesnaście!!! razy mniej. Wyrzucasz do kubła tylko 4 bity informacji o kolorze ale aż 3840 możliwych odcieni. To bardzo ale to bardzo dużo – blisko 94%. ,,

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    To może zacytuje Janusza.

,,Większość współczesnych kamer zapisuje co najmniej 12 bitów na kanał. To daje 4096 poziomów w każdym z kanałów. JPEG to 8 bitów i 256 poziomów w kanale. To szesnaście!!! razy mniej. Wyrzucasz do kubła tylko 4 bity informacji o kolorze ale aż 3840 możliwych odcieni. To bardzo ale to bardzo dużo – blisko 94%. ,,
    Wiesz - tylko zwyklemu smiertelnikowi potrzeba przykladu. Co to dla niego niesie - co mu to namacalnie daje. Procenty, opisy itd. etc. nie mowia nic. Zrob konkretne zdjecie z tymi dwiema bitowimi jakosciami i zobacz czy dostrzezesz tam te 94% poprawionej/lepszej jakosci

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Mówisz i masz.
    Otwórz jakiegoś jotpega i zmień mu odrobinę np. kontrast a potem obejrzyj histagram. zobaczysz jaki będzie pocięty. każda pionowa linia sygnalizuje braki w tonacji. A potem zrób to samo z np. 16bitowym tiffem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A jesteście pewni, że dokładniejsze próbkowanie przekłada się na zwiększenie zakresu tonalnego?
    ba, wyczytałem gdzieś jakieś opracowanie tłumaczące z sensem, że czym mniejsze piksele tym mniejszego DR nalezy się spodziewać. Na mniejszą powierzchnię pada mniej fotonów i przy naprawdę mikroskopijnych pikselach to zaczyna mieć znaczenie.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Z tego co wyszło w testach na dpreview widać że nowe 5D ma faktycznie o 1EV więcej w światłach dzięki funkcji "Highlight Tone Priority"
    Przy wyłączonej tej funkcji nowe 5D ma jedynie o 0.2 EV więcej w cieniach.
    Ale tak wygląda teoria, może w praktyce dodatkowa rozdzielczość, mniejsze szumy, albo jeszcze jakaś inna cecha dają więcej detali w światłach?
    Jarek czy ty używałeś tej funkcji pisząc o większej możliwości naświetlania świateł?

Moje źródło:
    http://www.dpreview.com/reviews/cano...kii/page25.asp

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Z tego testu widać że coś tam w cieniach jest lepiej, szkoda że nie ma do porównania normalnego zdjęcia tylko jakieś paseczki. Przejścia tonalne na cropach 300% :-) również są minimalnie gładsze.
    Teza oskarkowego o prześwietleniach sukni młodej w świetle wyników się zupełnie nie broni i jeśli faktycznie jest lepiej to nie wynika to z 12/14 bitów.
    Nie chcę niczego na siłę bronić, ale czy aby porównania możliwości 12/14 bitów nie oglądacie na 8 bitowym skompresowanym jpg? Może to ma jakieś znaczenie"?
    Cytat Zamieszczone przez LFB Zobacz posta
    Jarek czy ty używałeś tej funkcji pisząc o większej możliwości naświetlania świateł?
    Nie, używanie tej funkcji wymusza używania softu canona. A jak się właśnie przyzwyczajam do LR. Cholera, naprawdę nie mam jak pokazać, o co mi chodzi. Różnice są subtelne, ale naprawdę są.
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 11-03-2009 o 09:30
    Jarek

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB Zobacz posta
    Z tego co wyszło w testach na dpreview widać że nowe 5D ma faktycznie o 1EV więcej w światłach dzięki funkcji "Highlight Tone Priority"
    Przy wyłączonej tej funkcji nowe 5D ma jedynie o 0.2 EV więcej w cieniach.

Moje źródło:
    http://www.dpreview.com/reviews/cano...kii/page25.asp
    Funkcja HTP jest wyłącznie funkcją programową i jej działanie polega na tym że aparat niedoświetla o 1EV zdjęcia a następnie wywołuje go z krzywą kontrastu, która wyciąga cienie +1EV. W żaden sposób to nie powiększa DR i dokładnie to samo można sobie zrobić z każdego aparatu. Nie ma oczywiście nic za darmo i cienie na takim zdjęciu wyglądają gorzej niż bez HTP, dokładnie tak jakbyś sobie podbił RAWa + 1EV.

Coś już napisał Awatar wacho

Domyślnie

Trochę z innej beczki - ale nie do końca
    Chodzi o obróbkę RAW z 5dII w cs4.

Czy mając szybki (nawet bardzo) kumputer warto zaopatrzyć się w Vistę i ps4, które to obsługują (wykorzystują?) 64bitowy system przy obróbce zdjęć?

Pytam, ponieważ obróbka tak dużych RAWów nawet przy szybkim sprzęcie trochę trwa...
    - czy szybkim PC - mając vistę i cs4 czas operacji na plikach się zmniejszy (i ew. jak znacznie) ??? a może mając cs4 lepiej zostać przy XP ???

macie jakieś doświadczenia w tej kwestii ??

Domyślnie

duże rawy troche zatykaja kompa. Dobrym patentem jest przyspieszenie dysków, postawienia jakiegoś raida itp.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacho Zobacz posta
    Trochę z innej beczki - ale nie do końca
    Chodzi o obróbkę RAW z 5dII w cs4.

Czy mając szybki (nawet bardzo) kumputer warto zaopatrzyć się w Vistę i ps4, które to obsługują (wykorzystują?) 64bitowy system przy obróbce zdjęć?

Pytam, ponieważ obróbka tak dużych RAWów nawet przy szybkim sprzęcie trochę trwa...
    - czy szybkim PC - mając vistę i cs4 czas operacji na plikach się zmniejszy (i ew. jak znacznie) ??? a może mając cs4 lepiej zostać przy XP ???

macie jakieś doświadczenia w tej kwestii ??
    ja mam RAIDa i zostałem przy XP. Nie mogę powiedzieć, że Vista gorzej mieli pliki, bo nie sprawdzałem; niemniej XP jest na tyle stabilny i szybki, że po co go zmieniać...., ale niebawem wypróbuję - biorę mojego lapka z Vistą na dłuższy wyjazd, więc będzie sie mogła wykazać

Strona 159 z 410 PierwszyPierwszy ... 59109149157158159160161169209259 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów