Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar wacho

Domyślnie

Trochę z innej beczki - ale nie do końca
    Chodzi o obróbkę RAW z 5dII w cs4.

Czy mając szybki (nawet bardzo) kumputer warto zaopatrzyć się w Vistę i ps4, które to obsługują (wykorzystują?) 64bitowy system przy obróbce zdjęć?

Pytam, ponieważ obróbka tak dużych RAWów nawet przy szybkim sprzęcie trochę trwa...
    - czy szybkim PC - mając vistę i cs4 czas operacji na plikach się zmniejszy (i ew. jak znacznie) ??? a może mając cs4 lepiej zostać przy XP ???

macie jakieś doświadczenia w tej kwestii ??

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacho Zobacz posta
    Trochę z innej beczki - ale nie do końca
    Chodzi o obróbkę RAW z 5dII w cs4.

Czy mając szybki (nawet bardzo) kumputer warto zaopatrzyć się w Vistę i ps4, które to obsługują (wykorzystują?) 64bitowy system przy obróbce zdjęć?

Pytam, ponieważ obróbka tak dużych RAWów nawet przy szybkim sprzęcie trochę trwa...
    - czy szybkim PC - mając vistę i cs4 czas operacji na plikach się zmniejszy (i ew. jak znacznie) ??? a może mając cs4 lepiej zostać przy XP ???

macie jakieś doświadczenia w tej kwestii ??
    ja mam RAIDa i zostałem przy XP. Nie mogę powiedzieć, że Vista gorzej mieli pliki, bo nie sprawdzałem; niemniej XP jest na tyle stabilny i szybki, że po co go zmieniać...., ale niebawem wypróbuję - biorę mojego lapka z Vistą na dłuższy wyjazd, więc będzie sie mogła wykazać

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    ja mam RAIDa i zostałem przy XP. Nie mogę powiedzieć, że Vista gorzej mieli pliki, bo nie sprawdzałem; niemniej XP jest na tyle stabilny i szybki, że po co go zmieniać...., ale niebawem wypróbuję - biorę mojego lapka z Vistą na dłuższy wyjazd, więc będzie sie mogła wykazać
    Półtora roku temu przerabiałem temat. Kupiłem nowy wypasiony sprzęt i vistę business. Po tygodniu skorzystałem z opcji darmowego cofnięcia się do XP i do dziś pracuję na szybkim i stabilnym systemie. U mnie pod XP obróbka jest wyraźnie szybsza.
    Jarek

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacho Zobacz posta

Koledzy, ktorzy odpowiedzieli przede mna, chyba nie zrozumieli pytania. Wacho pyta czy warto wejsc w 64-bit'owy system operacyjny i aplikacje 64-bitowe.

Podstawowa roznica to obsluga wiekszej ilosci pamieci operacyjnej przez system operacyjny. A to przeklada sie na mniejsze mielenie dyskiem np. przy obrobce zdjec. System 32-bit to max 4 GB RAM. 64-bit nie ma tego limitu. Microsoft juz zapowiedzial rozwijanie systemu i aplikacji 64-bitowych, a jednynie wspieranie przez jakis czas 32-bitowych - wiec kierunek rozwoju jest tylko jeden. Pytac mozna tylko jak szybko.

Wacho,
    "szybki (nawet bardzo) kumputer warto zaopatrzyć się w Vistę [...] 64bitowy" - wg mnie przy obrobce zdjec, nie wspomne o video - komputer nie moze byc szybki, jak ma tylko 4 GB RAM. Odpowiedz nasuwa sie zatem sama.

PS: Pierwsze wersje VISTY, zanim wyszedl pierwszy service pack, byly koszmarne, niestabilne, nic dziwnego ze ludzie sie cofali do sprawdzonego XP. Ja uzywam VISTY 64-bit od razu z pierwszym service packiem i nie wyobrazam sobie powrotu do XP. Nie uzywam PS4, ale LR2 64-bit.
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    ......... Ja uzywam VISTY 64-bit od razu z pierwszym service packiem i nie wyobrazam sobie powrotu do XP. Nie uzywam PS4, ale LR2 64-bit.
    a że tak pociągnę ten OT - czy na 64-bitowej Viście chodzi ci DPP? Nawet jeżeli nie używasz, ale czy chodzi...?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    System 32-bit to max 4 GB RAM
    niezaleznie ile jest, zawsze widzi max 3GB (:

a że tak pociągnę ten OT - czy na 64-bitowej Viście chodzi ci DPP? Nawet jeżeli nie używasz, ale czy chodzi...?
    u mnie chodzil z tego co pamietam
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartheq Zobacz posta

u mnie chodzil z tego co pamietam
    na mojej viście (i na drugim kompie z XP) są widoczne 3,5 RAMu; oczywiście przy założonych 4

dzięki za info o DPP

koniec OT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

na mojej viście (i na drugim kompie z XP) są widoczne 3,5 RAMu; oczywiście przy założonych 4

dzięki za info o DPP

koniec OT
    Chyba 3069 (zobacz Menedżer zadań > wydajność).

Żeby nie było całkiem OT, to u mnie pełne Rawy LR2.3 obrabia całkiem szybko.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN
    Tak, chodzi.

Cytat Zamieszczone przez bartheq
    Da sie ustawic, ze bedzie widzial 3 z kawalkiem. Wejdz na fora informatyczne. Na potrzeby naszego forum - zeby uniknac dyskusji, czy widac 3 czy 3.3 czy 3.7 - napisalem o 4.
    Pozdrawiam!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Petycja do Canona o nowy firmware: http://www.petitiononline...2/petition.html

Wg: http://www.5dfix.com/ 5D II byl planowany na wiosne 2009, nowy firmware spodziewany w pierwszym tyg. kwietnia.
    Pozdrawiam!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów