-
Tak się zastanawiam nad jedną rzeczą:
Dyskusja w tym temacie tyczy się głównie tanim lampom chińskim.
Jak sobie rozważam zakup takiego niby taniego zestawu np lamp Quantuum to żeby zmontować coś sensownego (3 lampy i akcesoria) to trzeba wydać i tak około lub powyżej 2000 zł. Zobaczcie sobie ceny Elfo... (nie wspominając już nawet tańszych cen Fomei)
Nie wiem, jak jest z oszukiwaniem mocy Quantuuma, ale zakładam że Elfo nie powinno odbiegać od tego co piszą. Ponadto jak dla mnie jest to powiedzmy szczyt marzeń takie Elfo, choć wiem, że są lepsze firmy.
Zakładając jak powyżej to - Quantuum 400Ws kosztuje ok 800zł, natomiast Elfo Miqro 200 cene ma taką samą. Jeśli są przekłamania w mocy Quantumma to wychodzi, że Elfo jest w cenie podobnej. Jeśli porównywać jakość to chyba nikt nie ma wątpliwości, która lepsza....
Potem lampy cenowo się rozjeżdżają, ale i tak Quantumm 750 kosztuje koło 1200, a za Elfo trzeba dopłacić jakieś 500 i więcej, ale za to seria Quant Pro.
Jeśli chodzi o akcesoria to też ceny niekiedy są porównywalne.
Mój wniosek jest taki, że przy zestawie kilku mocnych lamp trzeba i tak słono zapłacić, a te chińskie wynalazki to jednak jest spore ryzyko.
Mam więc dylemat przy ewentualnym zakupie zestawu na studio, czy nie lepiej dołożyć te 30% i mieć (chyba) gwarancję jakości.
Jeszcze jedno - Elfo ostatnio coś sprzedaje ciekawego za małe pieniądze
http://www.elfo.com.pl/index.php?menu_id=2&kat_id=17
chyba też chińszczyzna. Ciekawe czy są coś warte?
Konkluzja: Nie da się tanio i dobrze.
Ostatnio edytowane przez magart ; 17-02-2009 o 17:42
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II,
elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
Uprawnienia umieszczania postów